Cum găsim cele mai bune pompe submersibile?

În articolul de azi o să vă învăț cum putem căuta pe net diverse lucruri. De exemplu, să zicem că suntem mici intreprinzători, avem o firmă de prestare servicii în domeniul instalațiilor și dorim să ne achiziționăm o pompă submersibilă. Că există unele și mai modeste, de exemplu pentru piscine, nu trebuie să fie neapărat ditamai pompa folosită de regia autonomă de apă din orașul tău. Deși am putea face și presupunerea asta, că lucrezi la o regie de apă și trebuie să schimbi sau repari această pompă. Unde găsești furnizori pentru așa cevaa, și mai ales cum?

cum sa fac?

Desigur, există variantele clasice. Dacă ești în domeniu, vei avea câteva cunoștințe și conexiuni, un număr de telefon la care poți suna, etc. Dar dacă din ceva motive nu-ți mai convine vechiul furnizor? Poate de la el ți-ai luat și ultima pompă, care tot dă rateuri și pe care vrei acum s-o schimbi. Sau poate pur și simplu nu ai aceste cunoștințe, ești un gospodar la casa ta și te-ai gândit tu, stând la soare pe prispă, că și așa fântâna ți-e în grădină, ce-ar fi să faci o mică instalație acolo și să-ți irigi pământul cu straturile de fasole și morcovi automat, fără să mai scoți tu apă cu găleata în fiecare zi? Zis și făcut, ai angajat un meseriaș, ăla ți-a zis de ce aparate ai nevoie, dar de unde să le cumperi mai ieftin decât cele pe care ți le vinde el la suprapreț? :)

O soluție este să folosești internetul. Intri pe prietenul tău Google și tastezi cele mai bune pompe submersibile. O să-ți apară o listă de site-uri (magazine online) care vând pompe, hidrofoare, boilere, calorifere, echipamente sanitare și alte asemenea lucruri, eu ți-am pus link spre un astfel de magazin ca exemplu dar vor fi mai multe. Intri acolo și citești prețurile, specificațiile, mai arunci un ochi și pe pagina de contact să vezi unde au sediul, cum îi zice societății, cât de serioasă pare firma etc. Și apoi nu-ți cumperi, ci pui mâna pe telefon și suni, ceri informații. Că totuși, o pompă costă ceva, prețul începe de la câteva sute de lei bune și apoi urcă.

O altă modalitate este să citești opiniile altor oameni care deja și-au cumpărat ceea ce te interesează pe tine. Le poți găsi pe bloguri, pe forumuri sau chiar pe unele magazine care permit adăugarea de comentarii, voturi etc. Este bine însă să le cauți pe surse cât mai neutre, având discernământul de a separa opiniile autentice și sincere de publicitate. Pentru că și pe net se face reclamă, în diverse forme. O bună combinație de cuvinte pentru a găsi astfel de prezentări sau recenzii este chiar formula de mai sus, pe care am pus link.

În unele cazuri nu este posibil să-ți dai seama dintre două sau trei magazine, care este cel mai bun, sau să găsești pe cineva care și-a mai cumpărat de exemplu pompe. Că nu toată lumea își trage apă din fântână în fiecare zi, sau își face piscină, sau își montează un hidrofor, sau își modifică „circuitul apei din casă” în așa fel încât cu boilerul din baie să aibă apă caldă și în bucătărie, și peste tot. Sunt chestii care necesită investiții relativ mari. În acest caz, o să-ți prezint câteva „trucuri” care te pot ajuta să te decizi între mai mulți furnizori.

În primul rând, urmărește numărul de produse de pe site, adică sortimentația. Dacă sunt multe, de la furnizori diferiți și acoperind o paletă largă de nevoi, atunci e un semn că respectiva firmă este serioasă și mare. Pe același principiu că un supermarket va oferi mai multe produse decât un chioșc dintr-un parter de bloc. Ceea ce vrei tu să îți cumperi este scump și vei dori ca, în caz că de exemplu ai probleme cu produsul și este încă în garanție (teoretic, orice se poate întâmpla!), să îl poți returna, nu să afli că magazinul în cauză s-a închis între timp. Apoi, un magazin mare va avea la rândul lui furnizori mai buni și prețuri mai avantajoase.

Un alt indiciu este popularitatea acelui magazin. Urmărește dacă are pagină pe Facebook, pagină pe Google+ etc. Câte persoane i-au dat like? Câte persoane i-au dat +1? Câți fani are? Dispune și de un blog, unde publică regulat noutăți și informații din domeniul în care activează? Are ceva activitate, comentarii la articolele de pe blog? Sau, dacă lași un comentariu, îți răspunde? Deși simple și ușor de verificat, toate acestea îți pot oferi indicii prețioase cu privire la acel magazin.

Oricare va fi până la urmă alegerea ta, îți doresc mult succes.

Lecția de fizică: hidroforul

Ați auzit de termenul hidrofor? Dar de cuvântul presiune? Dacă nu, nu-i nici o problemă, căci tocmai citiți acum. Așa că așezați-vă bine pe scaun, urmează un articol cu un pronunțat caracter tehnic. Deși, la drept vorbind, de ce să discutăm noi despre presiune? Doar o știm, e aia pe care-o anunță la televizor când se vorbește de timpul probabil și spune și de presiunea atmosferică. Cui îi pasă de hidrofoare, pompe sumbersibile, instalații de apă și alte asemenea lucruri ciudate care ne fac să ni se ridice părul pe noi? Nu mai bine postăm poze cu pisici?

o pisică frumușică

Sigur, de ce nu? Dar v-ați pus întrebarea de ce cad pisicile în picioare? Are ceva de-a face cu abilitatea lor de a se orienta în aer, iar faptul că nu se lovesc cu pernuțele de la lăbuțe, care, asemenea unor perne de aer, joacă un rol de amortizare. Amortizare a ce? A șocului sau presiunii bruște pe care corpul lor o resimte la contactul cu solul. Și astfel am revenit la presiune.

Presiunea este o mărime fizică definită prin raportul dintre forță și unitatea de suprafață pe care este aplicată (perpendicular) acea forță. Sigur, sună tehnic. Dar în lipsa cunoașterii ei nu am putea beneficia de cele mai simple și uzuale comodități de care beneficiem azi. Practic, am trăi în epoca de piatră.

De exemplu, fără să cunoaștem nimic despre presiune nu am putea avea apă. Nici măcar rece, de ne spălat. Ar trebui să aducem apă cu găleata, din fântână (sau izvor). De ce? Păi cum vă imaginați dvs că apa dintr-un lac (sau chiar râu) ajunge în casele voastre? Credeți că este suficient să trageți niște țevi din acel râu până la voi? O să urce apa așa, câteva etaje, parcurgând totodată sute de metri până la voi, împotriva gravitației și cursului ei firesc, de la sine? Evident, nu.

hidrofor

Faceți cunoștință cu domnul hidrofor! Despre el mai multe detalii vezi aici dar în mare spus, practic este vorba despre o pompă, un aparat care pompează apa. Cum? Convertind evident o formă de energie (probabil funcționarea lui seamănă cu aceea a unui motor de mașină) în lucru mecanic, lucru care aplică o presiune și împinge efectiv apa printr-o instalație inteligent concepută, cu un sistem de țevi, valve și camere de stocare, astfel încât ea ajunge până la urmă în locul dorit de noi.

Hidroforul din imagine este unul mai mic. Fratele lui mai mare poate asigura apa într-un bloc sau într-un întreg cartier. Pentru că vă dați seama, apa trebuie să fie deja sub presiune astfel încât, atunci când porniți voi robinetul, ea să țâșnească pe conductă. Ei bine, un astfel de aparat este cel care asigură presiunea apei. Nu înainte ca ea să fie filtrată, epurată și tratată specific, astfel încât măcar să ne putem spăla cu ea și s-o putem utiliza la mâncăruri, dacă nu și direct pentru băut.

Dar da, știu, este un domeniu mai arid față de cele pe care le abordează de obicei blogurile. Mă opresc și eu aici. Că deja mi s-a făcut sete.

Decorațiuni din piatră naturală

Am un coleg de serviciu și totodată prieten care locuiește la casă și are un mic hobby. Și-a construit în grădină un fel de ciupercuță din lemn, suficient de mare cât să încapă înăuntru mai multe persoane, cu mese, scaune, în care de exemplu se poate lua masa când afară plouă. Și a dotat-o cu tot felul de obiecte să zic așa de colecție, lucrate manual. De la piei de animal până la cornuri, de la intrumente de artizanat pe care le găsești în magazin și care lui i-au plăcut până la te miri ce.

Fantani Arteziene Fontana Laveria

Unele din aceste obiecte și le-a luat de la diverși țărani sau din diverse sate, altele din magazine de profil (cum sunt piticii pe care-i mai găsești la Ambient), altele i le-au confecționat persoane care se ocupă cu așa ceva. De exemplu, știe pe cineva căriua i-a dat niște coarne de animal și respectivul i le-a gravat iar acum arată foarte mișto. De asemenea, are prin casă tot felul de „trofee” sau chestii artizanale similare.

Prietenul meu e un om simplu. Pentru satul în care locuiește, ceea ce și-a făcut este super, și nici nu-i trebuie mai mult. Dar dacă faceți cumva parte din categoria oamenilor cultivați, locuiți la o vilă sau aveți undeva o casă la țară și dispuneți de ceva bani, puteți să vă înfrumusețați casa sau grădina într-un mod mult mai artistic. De exemplu, cu fantani arteziene din piatra, cum sunt cele din imaginile alăturate.

Fantani Arteziene Fontana Dafne

Imagini care au fost luate de pe site-ul din linkul anterior. Prețul lor este undeva între 100 și 6400 de lei (da, sunt două la numai 100 și ceva), plus TVA, la care se mai adaugă pompa de apă pe care trebuie s-o achiziționați separat. Deci clar, nu-i o opțiune pentru cei fără bani, mai ales variantele scumpe, dar pentru cine are acești bani și este dispus, după cum spuneam, să-și înfrumusețeze casa, poate intra pe respectivul site și se poate documenta. Pentru că, pe bune, sunt mult mai multe modele de fântâni arteziene acolo, toate din piatră, eu am ales doar patru pentru prezentare.

Fantani Arteziene Fontana Lerici

La o scurtă inspecție, site-ul respectiv pare unul din cele mai serioase în domeniu. Firma care îl deține, SC Rock Star Construct SRL, fiind - conform propriilor declarații - unul din cei mai mari importatori de piatră naturală din România. Dacă sunteți interesat să aflați mai multe detalii tehnice, le puteți găsi aici.

Iar fântânile sunt doar o categorie pe acel site. De exemplu, tot de acolo puteți lua pitici de grădină, tot așa o sumedenie de variante, foarte frumoase, grătare și cuptoare pentru grădină (nice!) sau diferite modele de piatră pentru pavaje, de exemplu din ardezie personalizată ori travertin. Evident, nu vă pot oferi garanții sau expertize personale în sensul că nu am cumpărat de la ei, dar trebuie să recunosc că site-ul arată impresionant iar exponatele sunt fabuloase.

Fantani Arteziene Fontana Imperio

Iar dacă vă cumpărați o fântână, îi puteți da un nume, asemenea bucureștenilor, care și-au botezat peste 20 de fântâni arteziene cu numele unor personalități. Sau puteți alege nume unui filozof din antichitate, eventual grec. Eu așa aș face.

Învață româna cu profesor

Astăzi vom vorbi puțin despre limba română. E adevărat, s-a vorbit recent, pentru că la finele lunii trecute a fost ziua ei oficială. Dar nu strică s-o readucem în discuție din când în când, indiferent de motivul pentru care-o facem. Acum câțiva ani buni, să fi fost pe când era Radu Vasile prim-ministru dacă bine rețin, Papa ne-a gratulat cu o vizită în frumoasa și mioritica noastră țară. Lucru nemaivăzut, căci noi suntem preponderent ortodocși. Firește, am pregătit un translator, dar surpriză: papa a utilizat în limba română! Și a făcut-o bine, corectându-se singur când făcea dezacorduri. Cei de la știri au rămas gură-cască.

Romania

Dar funcția de papă implică buna cunoaștere a mai multor limbi, poliglot e termenul. Ce te faci însă dacă, din varii motive, nu ești român, nu vorbești o limbă de origine latină dar ai de „emigrat”, de exemplu cu treburi oficiale, în România pentru o anumită perioadă de timp? Meet RoLang. Un site care se adresează străinilor ce vor să învețe româna. Și da, asta înseamnă personal autorizat, înseamnă cursuri, tot tacâmul. Adică, din ce se vede acolo, nu-i una din metodele „învață româna peste noapte în numai 7 zile, fără profesor”. Arată a ceva serios.

De altfel, româna ar fi foarte dificil de învățat în 7 zile, chiar și cu profesor, dar asta-i altă discuție. Cursurile celor de la RoLang sunt de mai multe tipuri: pe nivel începător, intermediar și avansat, adică se adresează oricui, mai puțin românilor. Că altfel, mai că mi-ar veni să le dau linkul unor fellow bloggers cum se zice, colegi de-ai mei. Nu zic nu, poate și mie mi-ar prinde bine uneori, că și așa mă uit în dex cu câți de i se scriu diverse cuvinte.  Și acum să trecem la o variantă care le poate fi mai utilă celor interesați de acest curs, cu scuzele de rigoare pentru engleza mea din topor.

If you are a foreigner visiting Romania, the above paragraphs may concern you. Romanian language is one of the most difficult language to master. It is certainly so for ourselves , so it must be for you, too. Happily, there are options you can chose to close the gap and become fluent in romanian. Meet www.RoLang.ro. A place where you can undertake romanian courses online. Learn romanian with PhD holders, authors of Romanian manuals for foreigners, University of Bucharest teachers and Romanian native speakers.

RoLang employs a variety of courses for every skill level, from beginner to expert. Arm yourself with the latest romanian word significances and stop wondering what everyone else is talking about. Apply to whatever course suits you, as you have many options to chose from: individual course (personalized for you), class courses, online courses and so on. There are even some free courses which you may find when you visit the site. Learn romanian as soon as possible because, you know, speaking english is a pain in the ass for me.

And that concludes our lesson today. Data viitoare vom învăța despre alte subiecte, cum ar fi Microsoft. Care vine cu o ofertă nouă la OneDrive. Stay tuned. Sau, în cuvintele inegalabile ale lui Marius Tucă: țineți aproape!

PariuriSportive.com - review de site

Unul din cele mai cunoscute tipuri de site-uri este cel al pariurilor online. Le cunoaștem cu toții, ne intersectăm cu ele aproape zilnic, prin numeroasele ferestre pop-up, adică care ni se deschid automat și fără voia noastră, recomandându-ne să ne înscriem pe cutare site și să jucăm. Lucru de înțeles, căci aceste pariuri implică câștiguri financiare directe pentru site-ul în cauză. În articolul de față nu o să fac aprecieri critice, morale sau etice, cu privire la cacarterul oportun, pozitiv sau negativ al actului de a paria. Fiecare ar trebui să decidă ce face cu banii și viața lui, cu singura precizare că, fiind vorba de bani, ar trebui să fiți adulți (adică maturi intelectual și nu copii), să dispuneți de un autocontrol suficient cât să nu vă facă dependenți și să jucați în anumite limite.

rezultate live

Este exact ceea ce ne recomandă și site-ul www.PariuriSportive.com, la rubrica 18+. Deja un punct bonus sau o bilă albă, pentru că avem un site care iată, ne avertizează cu privire la eventualele riscuri pe care le implică activitatea pe care el o promovează.

Dar nu despre activitate vreau să vorbesc, ci despre site. Prima impresie este excelentă: o interfață simplă, pe nuanțe de alb, negru și portocaliu, unde portocaliul este discret, fac ca imaginea de ansamblu să fie plăcută, ușoară pentru ochi și captivantă deopotrivă. Deși simplu, design-ul reușește cumva să prezinte conținutul într-un format de tip magazin, ceea ce îl face modern și adecvat oricărui tip de cititor. Puține reclame, și acelea contextuale, așezate de așa natură încât să nu deranjeze și să nu abată atenția de la conținut. Nicio fereastră pop-up sau banner strident, și am avut grijă să-mi dezactivez AdBlock-ul. Deci, o altă mare bilă albă, pentru prezentare.

Din păcate, site-ul nu se adaptează rezoluției monitorului, adică nu se vede la fel de bine pe tabletă/mobil ca pe laptop/desktop. O bilă neagră aici, pentru că astăzi cam jumătate din timp accesăm netul de pe dispozitive mobile.

În ce privește informația conținută, ea este grupată pe categorii, care sunt ușor vizibile și accesibile. Principalele trei tipuri de pariuri sunt grupate în primul meniu de sus: pariuri Unibet, pariuri Bet365 și pariuri William Hill, dar există și materiale despre multe alte tipuri de pariuri, la care puteți ajunge folosind un meniu lateral. Există apoi o rubrică cu informații despre cum se trimit banii, despre cum se primesc banii și chiar o categorie cu răspunsuri la întrebări frecvente. Materialele sunt scrise într-un limbaj accesibil, atrăgător și lipsit de greșeli grosolane de gramatică, cum am văzut prin alte părți. Ba chiar au și un blog, cu articole actualizate des, la care puteți lăsa comentarii folosind contul de Facebook. Bilă albă.

Jos de tot avem opțiuni pentru abonare (prin rss feed sau la newsletter), o hartă a site-ului și o adresă de contact prin mail, ceea ce aduce un plus de seriozitate, spre deosebire de alte site-uri dubioase, aflate în posesia nu se știe cui, unde nu găsești decât cel mult un formular de contact. Încă o bilă albă.

Per ansamblu, PariuriSportive pare a fi mult mai mult decât un simplu site unde puteți juca, oferind totodată cititorilor informații și documentare pe tema acestor pariuri, dându-i reperele necesare pentru a alege o casă de pariuri sau alta. Dar, deși site-urile ce conțin informații au deseori un caracter static (cum este Wikipedia), aici avem și noutăți din domeniu. De exemplu, un punct de interes pentru iubitorii fotbalului l-ar putea constitui pagina cu scoruri live ale meciurilor de fotbal, actualizată evident în timp real. Și nu doar fotbal, după cum se poate vedea din imaginea de mai sus.

Concluzia? Un site interesant, care poate fi util celor interesați de această nișă, și care în orice caz se prezintă mult mai bine decât „concurența”.

Spune-mi ce dinți ai

Ca să îți spun câți bani ai dat la stomatolog. Pentru că în lipsa unei igiene adecvate - pe care adeseori o neglijăm, la ce mâncăm azi, ajungem cu toții mai devreme sau mai târziu ori fără dinți, ori cu un buzunar ceva mai ușor dar un zâmbet la fel de larg ca în copilărie.

Îmbunătățiri la postarea de imagini pe Blogger

Astăzi am observat că fereastra prin care adaugi imagini într-un articol de pe Blogger/Blogspot a fost îmbunătățită.

Firefox va începe să bage reclame

Am instalat acasă o versiune beta de Firefox. Pentru cei care nu știți, versiunile beta sunt versiuni care încă nu au fost lansate pentru publicul larg dar sunt disponibile celor care doresc să le testeze. Dar să explic mai pe larg.

Un soft, o aplicație, un browser etc evoluează. Periodic se scot noi versiuni ale lui, care îl îmbunătățesc, îi adaugă funcționalități, îi corectează buguri sau erori. Când se începe lucrul la o nouă versiune, aceasta primește mai întâi numele de alfa. Ea nu este încă disponibilă pentru download, deoarece poate conține multe erori. După ce echipa de developeri o corectează (pe cât posibil) și finisează, o denumesc beta și o oferă pe un canal separat de download, pentru cei care doresc. În funcție de feedback-ul primit de la aceștia (care poate fi automat, softul trimițând rapoarte de crash-uri și performanță), se corectează și ultimele erori (detectabile) și apoi programul este lansat oficial.

Așadar, rulând o versiune beta a unei aplicații ai avantajul că afli mai repede ce opțiuni noi va avea ea dar ești expus unui risc mai mare de incompatibilități, erori etc.

Firefox beta

Ei bine, la ultima versiune de Firefox (beta) testată recent, am observat că cei de la Mozilla au implementat o nouă pagină de speed dial (pagina care se afișează când apești Ctrl+T sau deschizi un tab nou). Acolo sunt prezente, ca de obicei, site-urile vizitate mai des, dar există un buton cu niște setări, și la informații suntem anunțați că în viitor Mozilla va putea introduce printre acele taburi (cu site-uri vizitate frecvent) recomandări din partea lor.

Încă n-am avut timp să testez funcționalitatea (și probabil va dura ceva până vom vedea efectiv reclamele) dar direcția este clară pentru mine: browserul se transformă încet-încet într-unul comercial, adică care să facă bani de pe urma utilizatorilor (chiar dacă indirect, în sensul că vom vedea reclame pe care vom da click-uri).

O temă nouă pentru blog?

blog
De câteva zile (de fapt săptămâni) mă tot gândesc să-mi schimb tema pentru blog.

Tema de față este destul de bună și customizată de mine, având următoarele avantaje:
  • este simplă și rapidă, adică se încarcă repede
  • are două meniuri, unul pentru pagini și celălalt pentru categorii (cu submeniuri)
  • elegantă etc.
Dar de când am trecut la Google+, ar trebui să scot widgetul cu ultimele comentarii, deoarece nu se mai actualizează corect. Comentariile noi se pot lăsa doar prin Google+. O să vorbesc despre asta cu altă ocazie.

Cea mai mare doleanță însă este faptul că tema mea nu e „responsive”, adică nu se adaptează la rezoluția browserului. Da, Blogger oferă o variantă alternativă pentru mobil, dar nu arată la fel de bine și nu-i de ajuns.

Deci vreau să îmi schimb tema de blog. De notat că acesta, blogul, este realizat pe platforma Blogger. Ceva idei de teme mișto aveți? Sau exemple?

Evoluții selective

Într-un fel, titlul articolului de față este pleonastic: evoluția implică selectivitate, cel puțin dacă o privim prin ochii lui Darwin. Cele mai bune exemplare ale unei specii supraviețuiesc iar specia evoluează. Dar nu despre evoluția la animale vreau să vă vorbesc, ci despre cea din anumite sectoare ale științei și economiei. Teoretic, la fel ar trebui să se petreacă lucrurile și aici: dacă o firmă vinde niște produse proaste și sumple, este loc să apară alta care vinde produse bune și la prețuri decente. Firma a doua prosperă iar situația de ansamblu a consumatorului evoluează. În realitate însă, asistăm la unele lucruri destul de bizare.

mobilă

În primul rând, tehnologia a evoluat. Nesperat de mult. Suntem azi capabili să construim aparate care rezolvă probleme de matematică mult mai repede decât noi. Le cunoașteți, sunt cele prin intermediul căruia citiți acest text. Am pus piciorul pe Lună și am lansat sateliți în spațiul cosmic. Am dezvoltat tehnologii tot mai noi cu care ridicăm zgârie-nori ce pot rezista la cutremure de magnitudine mare. Și totuși, unele sectoare rămân în continuare greu accesibile.

De exemplu, banala și uzuala mobilă de apartament. Te-ai aștepta ca în timp să fie făcută din materiale revoluționare și să coste mult mai puțin. În fond, un calculator de acum câțiva zeci de ani costa o sumă exorbitantă, astfel încât doar instituțiile sau marile companii își puteau permite să și-l cumpere, și era cu câteva ordine de mărime mai slab decât calculatoarele de azi, pe care ni le permitem cu toții. Dar în continuare așezăm aceste calculatoare pe aceeași masă de lemn, la fel cum pe mese de lemn așezau oamenii lucrurile și acum o sută sau o mie de ani.

Nu înțeleg de ce îți poți permite aparatură atât de sofisticată dar pentru a-ți cumpăra un banal dulap, sau un pat, o canapea, un colțar etc, numiți voi ce piesă de mobilier doriți, trebuie să dai un sac de bani. Pe undeva există ceva care îmi scapă. Gândiți-vă de exemplu la un cuplu de tineri căsătoriți, care vor să-și ia un apartament și să-l mobileze. Este că trebuie să lucreze o viață pentru asta, dacă ne raportăm la salariul mediu pe economie?

Am intrat mai devreme pe www.vanzarimobilier.ro și, printre altele, m-am uitat la niște prețuri. La mobila de dormitor am văzut scoruri între 1700 de lei și 5400 de lei, așa în mare, că n-am frunzărit toate paginile (au multe). Și nu sunt deloc cele mai scumpe prețuri: 1700 de lei este puțin pentru un dulap sau un pat etc. Și da, înțeleg, arată bine, sunt făcute din lemn rezistent, tratat, vopsit, lăcuit etc. Totuși, la nivel fundamental nu sunt cu nimic diferite de mobila de acum câteva sute de ani. E tot lemn prelucrat.

O să închei articolul într-o notă oarecum retorică. Știți genul acela de filme SF care ne propun să aruncăm o privire în viitor și să ne imaginăm cum va arăta lumea atunci? Pot să-mi dau cu părerea că vor exista aparate audio-video extrem de performanete. Și că vor exista computere mult mai bune ca cele de azi. Și dispozitive care îl vor conecta pe om la mediul înconjurător și îi vor amplifica simțurile. Dar, cel puțin în direcția locuințelor și a mobilierului, lucrurile nu cred că vor arăta ca în Star Trek. În continuare oamenii vor utiliza mese din lemn pe care își vor da zece salarii. De ce, nu mi-e încă foarte clar.

Și în fine, de ce-i zice „mobilă” dacă-i fixă și nu o poți muta?

WordPress 4.0 - Benny

Zilele trecute am observat pe SunLog că trebuie să fac update la WordPress. Și ce să vezi, noua versiune este una majoră: 4.0.

wordpress 4.0

Poreclită Benny de la un cântăreț american de jazz și la clarinet, aceasta vine cu câteva modificări în special legate de partea video. De acum înainte, postarea unui link spre YouTube în editorul de articole are ca efect transformarea acelui link într-un embed video, în mod automat. Cu alte cuvinte, nu mai trebuie să copiezi condul pentru embed, face WordPress-ul asta singur. Mai mult, clipul este vizionabil încă din faza de editare a articolului.

Editorul de postări a mai fost îmbunătățit astfel încât căsuțele cu unelte de deasupra să-ți rămână accesibile chiar și când faci scroll, adică să le ai tot timpul la îndemână.

Și se pare că partea cu embedul video funcționează și la alte embeduri, cum ar fi postările de pe Twitter.

Puteți citi mai multe despre această versiune pe site-ul oficial.

Hidrogeotesting - Review de site

Astăzi o să realizez un nou review SEO. Site-ul analizat se ocupă cu studii geotehnice hidrogeotesting și montarea de puțuri de apă. Îl puteți accesa la adresa hidrogentesting.ro sau dând click pe linkul anterior.

hidrogeotesting

În primul rând, site-ul are design sau aspect excelent. Un header atractiv, cu culori captivante dar liniștitoare, cu fonturi mari și relaxante, foarte ușor de citit, cu un conținut foarte bine așezat în pagină și un footer cel puțin la fel de inspirat ca partea de sus, site-ul nu poate trece decât la recomandări din acest punct de vedere. Deși nu știu prea multe despre foraje, ecologie, subteran și ape, ba chiar am o anumită... hai să nu-i zic avertisate dar într-un fel lipsă de afinitate cu aceste domenii, pe care le bag în oala comună a construcțiilor, agriculturii și mineritului, am fost atras să citesc mai multe pe el. Pentru că ceea ce arată bine, de obicei atrage atenția, se face remarcat.

Și deci am citit. Și am aflat că băieții de acolo realizează studii geotehnice, studii hidrologice și puțuri de apă. Pentru toate entitățile (a se citi fizice sau private) și buzunarele. Primele, studiile geotehnice, înțeleg că sunt obligatorii înaintea primirii avizului de construcție la orice. Deci e ca un fel de asigurare la mașină, trebuie să o faci, fie că vrei, fie că nu vrei. Sigur, ne putem întreba de ce să mai dăm bani și pe ele, poate merge o ștampilă obținută cu o mică șpagă etc, dar mă gândesc acum la atâtea case care se surpă din cauza unor inundații sau alunecări de teren, teren ce, la un studiu minuțios făcut, nu ar fi fost recomandat pentru acele locuințe.

Cu această ocazie mi-am adus aminte de o întâmplare povestită de un țăran din satul bunicului meu. Țăranul respectiv spunea despre un tânăr ce locuia la sat dar făcuse facultatea, parcă inginer de profesie, nu mai rețin. Și în timp ce toți ceilalți alegeau ce și unde să planteze anul viitor de comun acord (sau mai bine zis se luau după ce face și vecinul, astfel cel care avea primul inițiativa - care era luată după cum îl tăia capul - dădea trendul la tot satul), el a luat niște mostre de pământ din locurile pe care le deținea și l-a dus la analiză la un laborator. Iar anul următor a plantat cartofi nu unde a pus toată lumea, ci acolo unde solul era cel mai propice acestei plante. Și a avut o recoltă excelentă, tot spre deosebire de consătenii lui.

Mai departe, studiile hidrologice se referă la analiza solului pentru a determina eventualele surse subterane de apă. Și sigur că și aceste studii pot fi utile nu doar persoanelor fizice dar și diverselor firme, regii de apă sau instituții etc. În fine, realizarea unor puțuri de apă poate fi salutară în zonele unde aceasta (apa) se găsește greu sau se distribuie cu picătura. De exemplu în anumite sate.

Odată documentarea făcută, am mai observat că tema site-ului este „responsive”, adică se adaptează device-ului pe care-l folosești, iar site-ul are atașat și un blog, care-i pe WordPress, având la bază o temă creată de fondatorii WordPress-ului (clasica Twenty Thirteen), și pe site se poate interacționa cu ei în sensul că dacă vei comenta, vei primi răspuns.

Nu mai stau să analizez headingurile, titlurile de pagină, descrierile, imaginile și alte elemente de SEO on page. Pentru că în cazul de față nu-i vorba doar de un SEO de calitate, ci de ceva mai mult: un marketing de calitate.

Parodii la lansarea lui iPhone 6

mere

Vervă mare, Apple și-a lansat noul iPhone 6, care este încă fierbinte. Pe de altă parte, cârcotașii se țin de parodii, unele apărute chiar înainte de lansare. Pentru că Apple este, zic unii, previzibilă.


Dar poate cel mai tare clip ironic la adresa noului telefon Apple vine de la Ikea, renumita companie producătoare de mobilă. Îl puteți viziona aici.

Cât vă costă curățenia?

La postarea anterioară legată de parodiile la iPhone 6, noul telefon al lui Apple, mă gândeam să caut o imagine sau poză amuzantă, în temă, de exemplu cu niște mere. N-am găsit-o, dar am găsit una într-un cu totul alt domeniu. Cel al curățeniei.

Cea mai amuzantă poză văzută de mine în seara asta vine de la un site ce are trecut în profil intretinere si curatenie spatii comerciale, nu neapărat în această ordine de cuvinte.

curățenie

Nu mă întrebați că n-aș putea să vă spun exact de ce am râs la poza asta. Poate pentru că are în prim-plan o blondă ce aduce ușor cu Elena Udrea (într-o perioadă când aceasta candidează la funcția supremă în stat) și care privește înspre cameră, în total constrast cu ceilalți membri ai echipei, care de altfel sunt bărbați (și fac curat). Salopetele viu colorate în roșu fac și ele impresie. În orice caz, poza e perfect ok dar pe mine m-a amuzat.

Dacă mă gândesc bine, firma ar trebui recomandată. Pentru că ce promovează ea? Curățenia la birouri și instituții. Ori știm foarte bine cineva face în mod normal această activitate: angajații. La mai toate firmele, angajatul este cel care șterge, mătură, spală și dă cu mopul. Desigur că activitatea nu este una degradantă dar nu-i chaiar ceea ce ai semnat în fișa postului. Însă e mai ieftin pentru patron așa decât să angajeze o femeie de serviciu.

Bineînțeles, asta este o ocazie pentru ca eu să-mi dau cu părerea pe tema curățeniei. Nu neapărat a celei casnice, pentru că fiind bărbat, trebuie să spun cu modestie că nu sunt expertul numărul unu din casă la așa ceva, lăsând sarcina asta cel mai adesea personalului feminin din apropiere. Dar cel puțin la curățenia din bloc, și mai ales costul ei, pentru că eu o plătesc.

La noi la bloc vine o femeie care ne spală pe jos cam de două ori pe săptămână, din ce-am observat. Sau poate de două ori? Nu știu sigur. Și ne cere 7 lei de apartament, lunar. Nu mă pot plânge, face bec, dar nici nu are mult timp de pierdut. Să zic că îi ia o oră și ceva. La o scară de patru etaje, asta vine cam 100 de lei pe lună (unele blocuri sunt cu 4 apartamente per etaj, altele cu 3, am făcut o medie aproximativă). Deci 100 de lei pentru una sau două zile pe săptămână în care lucrează o oră și ceva. Faceți voi calculul mai departe.

Și îi rămâne timp liber, are program flexibil șamd. Nu beneficiază de reduceri la medicamente, nu-i merge pensia dar nici nu i se cere facultate sau cunoașterea unei limbi străine. Oare să ne reprofilăm? :)

Ora de activități practice

În Grecia Antică, școala era una holistică, adică se ocupa de om pe de-antregul. Iar învățații vremii erau și matematicieni, și filozofi, și alchimiști, și scriitori, și preoți, și asceți. Iar elevii lor le erau totodată discipoli. De atunci a trecut ceva timp și educația a involuat evoluat, astfel azi avem o abordare mult mai înaltă, chiar dacă aproape unilaterală, care nu presupune decât să stai pe scaun și să asimilezi cunoștințe. Cu mici excepții, câteva materii ce încă mai amintesc de epocile primitive ale omenirii, cum ar fi educația fizică și ora de tehnologie și aplicații practice. Sau cel puțin așa credeam eu, în gimnaziu fiind.

hidrofor

Pe primul profesor de tehnologie l-am poreclit Bulă. Pe al doilea, Buldogul. Am lipsit cât de mult am putut de la orele lor, și n-am prea înțeles ce fel de ore-s ălea și de ce mi se cere să le urmez. Mie îmi trebuiau chestii la care să învăț, să fac un efort intelectual, nu să pirogravez, tâmplăresc, bat cuie, strungăresc și alte asemenea activități. Nu le pricepeam rostul și nu-mi plăceau defel. Astăzi însă am o perspectivă mult mai nuanțată asupra lor.

Motivul constă în faptul că azi nu prea am cunoștințe practice de tâmplărie, strungărie, sticlărie, instalatorie și compuneți voi ce alte cuvinte vreți pe linia asta. Dacă mi se strică apa, trebuie să chem un instalator. Un bec sau o siguranță le înlocuiesc eu dar dacă-mi cade un întrerupător, trebuie să apelez la un electrician. Întreabă-mă unde găsești un hidrofor ieftin și o să te întreb ce-i aia sau o să-ți dau, cel mult, un link spre un site cu pompe, armături, centrale & company, sperând că și hidroforul e în domeniu și lăsându-ți ție sarcina să testezi calitatea/prețul. Că eu, pe bune, nu mă pricep.

Ceea ce nu-i neapărat o problemă. Nu putem toți să ne pricepem la toate domeniile. Dar nu înțeleg de ce toți fugim de ele. De exemplu, eu am terminat gimnaziul și am mers la liceu. Dar acolo am învățat și mi-am luat BAC-ul din prima, cu o notă mare. Ce rost are însă să-ți renegi vocația de drept și să mergi la liceu dacă nu te ține și cazi BAC-ul în mod repetat? De ce de exemplu Victoraș Micula sau fiul senatoarei Firea nu au urmat, în loc de liceu, o școală profesională? Învățând să-și câștige existența în mod cinstit și care poate să le placă, instalând centrale termice, reparând canalizări stricate sau așchietând lemn într-o fabrică de mobilă?

O întrebare pe care, bineînțeles, o lăsăm în seama onorat publicului nostru cititor, absolvent de școli înalte și șezând pe scaun.

Comentarii

ZeList

Arhivă