Evoluții selective

Într-un fel, titlul articolului de față este pleonastic: evoluția implică selectivitate, cel puțin dacă o privim prin ochii lui Darwin. Cele mai bune exemplare ale unei specii supraviețuiesc iar specia evoluează. Dar nu despre evoluția la animale vreau să vă vorbesc, ci despre cea din anumite sectoare ale științei și economiei. Teoretic, la fel ar trebui să se petreacă lucrurile și aici: dacă o firmă vinde niște produse proaste și sumple, este loc să apară alta care vinde produse bune și la prețuri decente. Firma a doua prosperă iar situația de ansamblu a consumatorului evoluează. În realitate însă, asistăm la unele lucruri destul de bizare.

mobilă

În primul rând, tehnologia a evoluat. Nesperat de mult. Suntem azi capabili să construim aparate care rezolvă probleme de matematică mult mai repede decât noi. Le cunoașteți, sunt cele prin intermediul căruia citiți acest text. Am pus piciorul pe Lună și am lansat sateliți în spațiul cosmic. Am dezvoltat tehnologii tot mai noi cu care ridicăm zgârie-nori ce pot rezista la cutremure de magnitudine mare. Și totuși, unele sectoare rămân în continuare greu accesibile.

De exemplu, banala și uzuala mobilă de apartament. Te-ai aștepta ca în timp să fie făcută din materiale revoluționare și să coste mult mai puțin. În fond, un calculator de acum câțiva zeci de ani costa o sumă exorbitantă, astfel încât doar instituțiile sau marile companii își puteau permite să și-l cumpere, și era cu câteva ordine de mărime mai slab decât calculatoarele de azi, pe care ni le permitem cu toții. Dar în continuare așezăm aceste calculatoare pe aceeași masă de lemn, la fel cum pe mese de lemn așezau oamenii lucrurile și acum o sută sau o mie de ani.

Nu înțeleg de ce îți poți permite aparatură atât de sofisticată dar pentru a-ți cumpăra un banal dulap, sau un pat, o canapea, un colțar etc, numiți voi ce piesă de mobilier doriți, trebuie să dai un sac de bani. Pe undeva există ceva care îmi scapă. Gândiți-vă de exemplu la un cuplu de tineri căsătoriți, care vor să-și ia un apartament și să-l mobileze. Este că trebuie să lucreze o viață pentru asta, dacă ne raportăm la salariul mediu pe economie?

Am intrat mai devreme pe www.vanzarimobilier.ro și, printre altele, m-am uitat la niște prețuri. La mobila de dormitor am văzut scoruri între 1700 de lei și 5400 de lei, așa în mare, că n-am frunzărit toate paginile (au multe). Și nu sunt deloc cele mai scumpe prețuri: 1700 de lei este puțin pentru un dulap sau un pat etc. Și da, înțeleg, arată bine, sunt făcute din lemn rezistent, tratat, vopsit, lăcuit etc. Totuși, la nivel fundamental nu sunt cu nimic diferite de mobila de acum câteva sute de ani. E tot lemn prelucrat.

O să închei articolul într-o notă oarecum retorică. Știți genul acela de filme SF care ne propun să aruncăm o privire în viitor și să ne imaginăm cum va arăta lumea atunci? Pot să-mi dau cu părerea că vor exista aparate audio-video extrem de performanete. Și că vor exista computere mult mai bune ca cele de azi. Și dispozitive care îl vor conecta pe om la mediul înconjurător și îi vor amplifica simțurile. Dar, cel puțin în direcția locuințelor și a mobilierului, lucrurile nu cred că vor arăta ca în Star Trek. În continuare oamenii vor utiliza mese din lemn pe care își vor da zece salarii. De ce, nu mi-e încă foarte clar.

Și în fine, de ce-i zice „mobilă” dacă-i fixă și nu o poți muta?

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă