Ora de activități practice

În Grecia Antică, școala era una holistică, adică se ocupa de om pe de-antregul. Iar învățații vremii erau și matematicieni, și filozofi, și alchimiști, și scriitori, și preoți, și asceți. Iar elevii lor le erau totodată discipoli. De atunci a trecut ceva timp și educația a involuat evoluat, astfel azi avem o abordare mult mai înaltă, chiar dacă aproape unilaterală, care nu presupune decât să stai pe scaun și să asimilezi cunoștințe. Cu mici excepții, câteva materii ce încă mai amintesc de epocile primitive ale omenirii, cum ar fi educația fizică și ora de tehnologie și aplicații practice. Sau cel puțin așa credeam eu, în gimnaziu fiind.

hidrofor

Pe primul profesor de tehnologie l-am poreclit Bulă. Pe al doilea, Buldogul. Am lipsit cât de mult am putut de la orele lor, și n-am prea înțeles ce fel de ore-s ălea și de ce mi se cere să le urmez. Mie îmi trebuiau chestii la care să învăț, să fac un efort intelectual, nu să pirogravez, tâmplăresc, bat cuie, strungăresc și alte asemenea activități. Nu le pricepeam rostul și nu-mi plăceau defel. Astăzi însă am o perspectivă mult mai nuanțată asupra lor.

Motivul constă în faptul că azi nu prea am cunoștințe practice de tâmplărie, strungărie, sticlărie, instalatorie și compuneți voi ce alte cuvinte vreți pe linia asta. Dacă mi se strică apa, trebuie să chem un instalator. Un bec sau o siguranță le înlocuiesc eu dar dacă-mi cade un întrerupător, trebuie să apelez la un electrician. Întreabă-mă unde găsești un hidrofor ieftin și o să te întreb ce-i aia sau o să-ți dau, cel mult, un link spre un site cu pompe, armături, centrale & company, sperând că și hidroforul e în domeniu și lăsându-ți ție sarcina să testezi calitatea/prețul. Că eu, pe bune, nu mă pricep.

Ceea ce nu-i neapărat o problemă. Nu putem toți să ne pricepem la toate domeniile. Dar nu înțeleg de ce toți fugim de ele. De exemplu, eu am terminat gimnaziul și am mers la liceu. Dar acolo am învățat și mi-am luat BAC-ul din prima, cu o notă mare. Ce rost are însă să-ți renegi vocația de drept și să mergi la liceu dacă nu te ține și cazi BAC-ul în mod repetat? De ce de exemplu Victoraș Micula sau fiul senatoarei Firea nu au urmat, în loc de liceu, o școală profesională? Învățând să-și câștige existența în mod cinstit și care poate să le placă, instalând centrale termice, reparând canalizări stricate sau așchietând lemn într-o fabrică de mobilă?

O întrebare pe care, bineînțeles, o lăsăm în seama onorat publicului nostru cititor, absolvent de școli înalte și șezând pe scaun.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă