Lecția de fizică: hidroforul

Ați auzit de termenul hidrofor? Dar de cuvântul presiune? Dacă nu, nu-i nici o problemă, căci tocmai citiți acum. Așa că așezați-vă bine pe scaun, urmează un articol cu un pronunțat caracter tehnic. Deși, la drept vorbind, de ce să discutăm noi despre presiune? Doar o știm, e aia pe care-o anunță la televizor când se vorbește de timpul probabil și spune și de presiunea atmosferică. Cui îi pasă de hidrofoare, pompe sumbersibile, instalații de apă și alte asemenea lucruri ciudate care ne fac să ni se ridice părul pe noi? Nu mai bine postăm poze cu pisici?

o pisică frumușică

Sigur, de ce nu? Dar v-ați pus întrebarea de ce cad pisicile în picioare? Are ceva de-a face cu abilitatea lor de a se orienta în aer, iar faptul că nu se lovesc cu pernuțele de la lăbuțe, care, asemenea unor perne de aer, joacă un rol de amortizare. Amortizare a ce? A șocului sau presiunii bruște pe care corpul lor o resimte la contactul cu solul. Și astfel am revenit la presiune.

Presiunea este o mărime fizică definită prin raportul dintre forță și unitatea de suprafață pe care este aplicată (perpendicular) acea forță. Sigur, sună tehnic. Dar în lipsa cunoașterii ei nu am putea beneficia de cele mai simple și uzuale comodități de care beneficiem azi. Practic, am trăi în epoca de piatră.

De exemplu, fără să cunoaștem nimic despre presiune nu am putea avea apă. Nici măcar rece, de ne spălat. Ar trebui să aducem apă cu găleata, din fântână (sau izvor). De ce? Păi cum vă imaginați dvs că apa dintr-un lac (sau chiar râu) ajunge în casele voastre? Credeți că este suficient să trageți niște țevi din acel râu până la voi? O să urce apa așa, câteva etaje, parcurgând totodată sute de metri până la voi, împotriva gravitației și cursului ei firesc, de la sine? Evident, nu.

hidrofor

Faceți cunoștință cu domnul hidrofor! Despre el mai multe detalii vezi aici dar în mare spus, practic este vorba despre o pompă, un aparat care pompează apa. Cum? Convertind evident o formă de energie (probabil funcționarea lui seamănă cu aceea a unui motor de mașină) în lucru mecanic, lucru care aplică o presiune și împinge efectiv apa printr-o instalație inteligent concepută, cu un sistem de țevi, valve și camere de stocare, astfel încât ea ajunge până la urmă în locul dorit de noi.

Hidroforul din imagine este unul mai mic. Fratele lui mai mare poate asigura apa într-un bloc sau într-un întreg cartier. Pentru că vă dați seama, apa trebuie să fie deja sub presiune astfel încât, atunci când porniți voi robinetul, ea să țâșnească pe conductă. Ei bine, un astfel de aparat este cel care asigură presiunea apei. Nu înainte ca ea să fie filtrată, epurată și tratată specific, astfel încât măcar să ne putem spăla cu ea și s-o putem utiliza la mâncăruri, dacă nu și direct pentru băut.

Dar da, știu, este un domeniu mai arid față de cele pe care le abordează de obicei blogurile. Mă opresc și eu aici. Că deja mi s-a făcut sete.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă