E posibil să se introducă o taxă anuală pentru domeniile pe .ro

După cum vă spuneam în articolul despre cumpărarea unui domeniu, la ora actuală domeniile pe .ro se pot cumpăra fie anual, fie pe o perioadă nedeterminată (în prezent costă cam 222 de lei), adică pe viață sau până se schimbă legea. Ei bine, există premize ca legea să se schimbe, la modul că s-a făcut o propunere de implementare a unei taxe anuale, care poate fi o taxă de mentenanță a domeniului sau o taxă de reînnoire. Scopul ar fi o disponibilizare a domeniilor nefolosite precum și o mai bună evidență a celor care sunt folosite, simultan cu asigurarea unor venituri anuale pentru a acoperi costurile de întreținere pe care le are RoTLD.

taxă pe domeniile ro

Deocamdată nu putem vorbi foarte mult despre detalii, deoarece eu zic că proiectul e într-o fază incipientă, având în vedere că Gheorghe Șerban, directorul executiv al Asociației furnizorilor de internet (ANISP), cu care s-a discutat săptămâna trecută acest subiect, a declarat că forma actuală a propunerii este pripită. Deci rămâne să vedem dacă și în ce formă se va adopta această propunere. În timpul ăsta, evident, pe net a început mai toată lumea să se plângă că cum e posibil așa ceva, că de ce ne iau impozit, că de ce nu putem fi noi mai speciali (probabil pentru că tocmai a fost 1 decembrie; vă reamintesc că domeniile internaționale se achiziționează anual, nu „pe viață”), că de ce le trebuie bani celor de la RoTLD când la peste 710000 de domenii înregistrate au făcut mia de miliarde de lei vechi.

În timp ce e adevărat că în visteria RoTLD au curs niște bani, și că tocmai ce-au scumpit prețul domeniilor pe .ro, nu pot să nu fiu de acord cu o parte din rațiunile pentru care s-a emis această propunere, care de altfel exista ca posibilitate (și chiar zvon) încă de acum câțiva ani. Să dau un exemplu: vreți să vă deschideți un blog pe wordpress.com, intitulat să zicem Geek. Dar constatați că adresa geek.wordpress.com este deja ocupată. De cineva care și-a făcut blog pe ea în 2005, a scris acolo un articol și apoi l-a lăsat în paragină. Iar voi n-o puteți folosi, deși respectivul poate s-a călugărit între timp și nu mai intră pe net. O taxă anuală percepută de wordpress.com ar disponibiliza acel domeniu, alături de altele, pentru că cei care nu le folosesc nu le-ar mai plăti și atunci ele ar deveni libere pentru cei care au nevoie cu adevărat de ele.

Aici se poate ridica o obiecție. Ca ce chestie ar trebui să justific modul în care folosesc un bun personal? De exemplu, ce îl pișcă pe stat dacă eu locuiesc în apartamentul din dotare? E al meu, îl pot ține gol toată viața dacă așa vor mușchii mei. Perfect de acord. Exceptând faptul că o chirie la bloc costă probabil câteva sute de lei, depinde de oraș, în timp ce prețul unui apartament este de... un milion? În schimb, un domeniu pe .ro costă doar de câteva ori mai mult decât taxa anuală a unui domeniu internațional. Deci îmi iau un apartament cu prețul chiriei pe un an și îl țin nefolosit, când numărul de apartamente care se pot construi este finit? Dacă și domeniul pe .ro ar costa să zicem 5000 de lei, atunci aș fi de absolut de acord că nu putem discuta de o taxă anuală, care ar încălca dreptul proprietății. E o chestiune de proporții.

În ce privește percepția cum că aceste domenii ar fi fost cumpărate „pe viață”, dați-mi voie să vă spun că ea este falsă. RoTLD nu le-a vândut niciodată pe viață, și toate firmele care vând domenii .ro sunt în ultimă instanță reselleri sau parteneri RoTLD. Dacă intrați pe pagina de domenii DHost, o să constatați că la domeniile .ro este afișat prețul în două variante: anual și nelimitat. O firmă serioasă nu vă va spune niciodată „pe viață”, dar multe firme au afișat acest „pe viață” tocmai pentru a-și mări vânzările. În realitate, pur și simplu perioada era nedeterminată.

Cum eu am câteva domenii pe .ro, dintre care unul nefolosit deloc și altul nefolosit la site-uri, evident că sper ca această propunere să nu devină lege. Dar nu pot să nu recunosc onest că la baza ei se află niște rațiuni care se susțin. După cum nu cred că evitarea unei astfel de taxe de reînnoire, cum există peste tot la celelalte domenii, poate fi evitată la nesfârșit. Și în fond, dacă nu ai bani pentru domeniul din dotare, ce mai cauți pe internet? Există și varianta blogspot.com...

Mai amintesc în încheiere că la ora actuală, din ce știu, vânzarea individuală a unui domeniu pe .ro este interzisă (adică nu puteți să-l vindeți altuia, trebuie să renunțați la el după care, eventual, RoTLD îl va pune din nou în vânzare).

1 comentarii

Anonim la 27 februarie 2015 la 12:06

Varza, un domeniu se poate transfera oricand si cumparatorului i se da dreptul de folosire al domeniului.

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă