Cum îmi cumpăr un domeniu ?

Am făcut șapte zile pauză de la articolul precedent, ceea ce mi-a prins bine, că am avut mai mult timp să scriu pe alte bloguri. :D Astăzi revin cu o temă care ar trebui să fie punctul de plecare pentru orice afacere serioasă pe net, respectiv domeniul personal, domeniul propriu. Cum îmi cumpăr un domeniu personal? La această întrebare voi încerca să răspund în cele de mai jos.

Domeniul este cel care dă numele site-ului dvs. Este posibil să începeți un blog pe blogspot.com sau pe wordpress.com sau pe ce mai rulează acum, dar la un moment dat veți dori poate mai multă flexibilitate decât vă permit aceste platforme gratuite, sau alte opțiuni, sau chestii personalizate, și atunci veți vrea să vă mutați la alt serviciu de găzduire. Dar mutându-vă veți pierde vechea voastră adresă, gigel.blogspot.com. Și va trebui să o luați de la zero, cu un nou URL, cu un nou Page Rank (zero), fără niciun link spre voi (cele vechi sunt spre gigel.blogspot.com), fără trafic, fără vechime șamd. Și atunci, de ce să nu faceți un lucru bun încă de la început? Domeniul personal este cel care vă asigură o adresă de forma gigel.ro sau gigel.com sau gigel.net în loc de gigel.wordpress.com, care-i subdomeniu pe wordpress.com care nu-i al vostru.

domenii web

Ce domeniu să-mi cumpăr? Există mai multe extensii de domenii larg folosite: .com, .net, .biz, .org, .info, .eu, .ro. Primele cinci sunt internaționale în timp ce .ro este domeniu național (de la România; evident există și .uk pentru Marea Britanie sau United Kingdom, .in pentru India șamd) iar .eu vine de la Uniunea Europeană, deci e un fel de domeniu zonal (european), undeva între cele naționale și internaționale. Cum să alegeți extensia potrivită? Extensia .com este cea mai utilizată și vine de la comercial. Extensia .net vine de la internet, .biz vine cred de la business, .org vine nu de la orgie ci de la organizație (de exemplu Wikipedia are pe .org) iar .info e bună pentru chestii legate de informație. Dacă vreți să vă faceți un site în limba engleză, puteți opta pentru una din extensiile .com, .net etc în timp ce dacă doriți să vă faceți un blog sau un site în limba română ar fi ideal să alegeți un domeniu pe .ro. Google ține cont de domeniile naționale, astfel un domeniu pe .ro nu va fi la fel de relevant ca unul pe .com sau pe .net pentru un căutător din Statele Unite dar va putea fi mai relevant pe plan local (în România) decât alte domenii. Totuși, cele de mai sus trebuie privite ca indicații orientative și nimic mai mult, puteți alege orice doriți.

În ce privește numele efectiv, alegeți ceva care să fie sugestiv. Sunt de preferat numele scurte, ușor de reținut, ăsta e și un principiu SEO de bază. Părerea mea e să evitați pe cât posibil nume generice, cum sunt bucătar.ro, piese-auto.ro. Astfel de nume erau la mare căutare într-o vreme (și ca dovadă cam toate sunt luate acum) dar pe măsură ce trece timpul ele devin tot mai puțin relevante. Mai bine creați-vă un brand personal, un nume plăcut, oarecum pe subiectul sau tema principală a site-ului și care să vă diferențieze de alții. Gândiți-vă că cel mai important motor de căutare nu se numește search.com ci google.com și totuși a avut un succes fulminant. Ca să dau și câteva exemple mai mici, o prietenă virtuală și-a făcut un site de pantofi pe domeniul pantofi2013.com. Din punctul meu de vedere numele este prost ales. În primul rând este generic (da, îi va ajuta pe cei care caută „pantofi” în Google să te găsească, dar nu îi va ajuta să te țină minte, deci ai ca target neștiutorii și vizitatorii de ocazie), în al doilea rând nimeni nu se va mai arăta interesat în 2014 și nici nu va mai căuta pantofi de acum un an. În schimb, un alt domeniu al aceleiași persoane, sexulslab.info, este foarte inspirat.

Cât costă un domeniu? Prețurile sunt în general mici. Domeniile internaționale + .eu se achiziționează anual, adică se plătește o taxă anuală (sau pe mai mulți ani) pentru ele în timp ce domeniile pe .ro pot fi cumpărate fie anual, fie pe termen nelimitat. Nelimitat înseamnă că plătiți o singură dată și îl aveți pe viață sau până se schimbă legea. (Circula mai demult un zvon cum că o să se introducă o taxă anuală și pentru domeniile românești, în acest caz cei care au cumpărat recent domeniul ar fi fost scutiți de taxă câțiva ani. Totuși, n-am mai auzit nimic de așa ceva de foarte mult timp.) Eu vă recomand cu tărie ca dacă vă luați pe .ro să vă luați pe viață deoarece atunci domeniul este într-adevăr al vostru, în timp ce dacă vi-l luați pe un an el de fapt aparține firmei de la care-l luați și voi îl folosiți doar cu chirie. Și dacă veți dori să vă mutați catrafusele (site-ul) la altă firmă, va trebui să plătiți o taxă ca să vă luați și domeniul...

De unde îmi cumpăr un domeniu? Există multe firme care vând așa ceva. Eu vă recomand DHost, o firmă care oferă și găzduire web în condiții avantajoase, deoarece acolo veți beneficia de servicii transparente (plătești ceea ce cumperi sau invers, cumperi ceea ce plătești, fără chestii ascunse, fără țepe), suport sau asistență bună și multă flexibilitate. Pentru a cumpăra efectiv, intrați pe pagina cu domenii și căutați cuvântul dorit, veți vedea dacă este liber sau luat deja de cineva. Domeniile pe .ro mai pot fi achiziționate de la RoTLD, care-i site-ul lor mamă (orice alt vânzător de .ro e reseller) dar eu nu vă recomand asta, deoarece:
  • Prețul este mai scump la RoTLD decât la reselleri! (pe bune: la rotld vă costă undeva la 222 lei, la dhost de ex 164 lei).
  • Procedura de înregistrare și activare durează câteva zile la rotld, câteva secunde după confirmarea plății online la dhost/alternative.
  • Chiar dacă îl cumpărați din altă parte, domeniul se va regăsi pe numele dvs și la rotld și va putea fi administrat online și de acolo.
Pe final mai fac mențiunea că un domeniu odată achiziționat, vă permite să vă faceți mai multe site-uri pe el, pe subdomenii diferite (nume1.domeniulmeu.ro, nume2.domeniulmeu.ro etc), exact ca pe wordpress.com sau blogspot.com. Dar pe larg despre subdomenii cu o altă ocazie. Aici închei concluzionând că achiziționarea unui domeniu web este o procedură simplă, pe care oricine o poate face, dar deosebit de utilă dacă doriți să vă lăsați amprenta în spațiul virtual. Am putea spune aproape indispensabilă, sau necesară.

15 comentarii

Anonim la 28 august 2013 la 01:32

Perfect corecte afirmatiile tale de aici. Pantofii au fost neinspirati pana la cer, dar macar nu am dat pe el decat un dolar. E asta o scuza? :)

Anonim la 28 august 2013 la 01:33

Abia astept articolul despre subdomenii!!

Ethos la 28 august 2013 la 03:08

Păi dacă vrei să-ți faci mai multe site-uri pe ceva.sexulslab.info, adaugi încă un CNAME, fix ca www. Și îl setezi tot pe ghs.google.com (pentru blogspot). Asta din panoul GoDaddy sau unde ai tu managementul domeniilor.

Apropo, s-a plâns vreodată cineva că nu poate intra pe sex? Gen This website is temporarily unavailable, please try again later? E posibil să nu, doar întreb.

Și da, ai prins ceva promoție cu 1 $, dar după un an prețul revine la normal. :) Oricum, dacă urci la PR1 îți scoți banii.

Anonim la 28 august 2013 la 10:35

Pe info l-am reiinoit tot cu pret redus,si mai ales pe .com poti reiinnoi cu un dolar, maxim trei, daca stai sa cauti si sa astepti un cod promotional. Nu tre' sa astepti sa ti-l dea cei de la godaddy, exista un site unde se gasesc asemnea coduri. Nu toate functioneaza pt romania, e de studiat cateva saptamani, dar merge pana la urma. Daca te va interesa vreodata, il caut.

Nu, nu s-a plans nimeni, de ce intrebi, ai patit-o? Aoleu...

Am alta intrebare insa, dar daca vrei sa raspunzi in articolul despre subdomenii nu e nici o problema: exista vreun efect ( pozitiv sau negativ) la nivel de domeniu/blog, daca faci un subdomeniu si pe el torni un blogulet nou?

Ethos la 28 august 2013 la 13:08

Nu mă interesează în mod direct (codurile) dar ar putea face obiectul unei postări de pe blog.

Inițial am crezut că ți-e configurat greșit domeniul. M-am înșelat. Cine te-a ajutat cu setările?

Dacă ai un site.ro și vrei să-ți faci forum la el, îl poți crea fie pe site.ro/forum, fie pe forum.site.ro.

Primul e subfolder și face parte integrantă din site (fix ca un articol de blog); primește un mic „boost” de la domeniu și invers, creșterea forumului se răsfrânge și asupra site-ului principal.

Al doilea e subdomeniu și e site separat, n-are treabă cu site.ro. Pornește de la 0 și nu se influențează unul pe celălalt (decât dacă le pui linkuri).

Dacă vrei să-ți faci un blog pe un subdomeniu:
a) Comparativ cu varianta că-l faci pe un subfolder (ceea ce pe blogspot oricum nu se poate), ai avantajul că obții două site-uri în loc de unul singur.
b) Comparativ cu varianta blogspot.com, ai avantajul că arată mai profi și-l poți muta ulterior la alt host. Dar dacă n-ai de gând să-l muți și-l faci pentru advertoriale, poți utiliza și blogspot.com, există chiar zvonuri că va crește mai repede. Nu se știe exact de ce, Google negând că l-ar favoriza în vreun fel... :lol:
c) Comparativ cu varianta că-l faci pe sitenou.ro, subdomeniul e gratis.

Anonim la 28 august 2013 la 13:35

Caut site-ul cu reduceri si iti spun, am gasit informatia pe seoserv al lui Cristian Serban si acum vad ca nu pot intra, poate ca mi se trage de la browserul de la job.

Cu setarile eu le-am facut, nu m-a ajutat nimeni. E ceva in neregula?

Ethos la 28 august 2013 la 13:54

Păi nu, e bine. Dar de unde ai știut să pui domeniul pe IP-urile respective? Plus că trei sunt ale lui Google și una a lui GoDaddy, și totuși merge și aia, nu știu exact cum.

Anonim la 28 august 2013 la 15:00

Are blogger un fel de help si le-am luat de acolo, scrie pe undeva. Pe scurt, am citit pe unde am putut pana mi-a venit rau. :) Dar e drept ca si partea de Domain Manager e destul de clara la Godaddy si raspund la intrebari repede si eficient.

Ethos la 28 august 2013 la 18:28

A, păi fain. Azi-mâine îți deschizi blog de IT. :))

Anonim la 29 august 2013 la 14:58

Uite site-ul de care vorbeam. Am vazut ca nu il mai gasesc la Cristian Serban si l-am cautat la mine la favorite :)
https://forums.digitalpoint.com/threads/2013-godaddy-discount-codes-thread.2617816/page-18
Daca vrei sa scrii un articol despre assta poti sterge comentariul, mai ales ca nu am mai apucat sa il pun in forma aceea cu linkuri pe care am invatat-o de la tine

Unknown la 8 noiembrie 2013 la 17:58

Ca și hosting ce anume recomandați? Cei de la dhost, sunt la fel de ok ca și în privința domeniilor?

Ethos la 9 noiembrie 2013 la 19:36

Poți să mă tutuiești, Darius. Da, DHost e ok pentru găzduire, de fapt cu asta se ocupă în principal. Prețuri mici și servicii reale, adică nu țepe, ce scrie că oferă aia și primești. SunLog este găzduit acolo (blogul ăsta e pe Blogger/Blogspot). Eu îl știu pe cel care deține firma așa că, având în vedere că oferă servicii bune, mai scriu despre el când am ocazia...

Anonim la 30 iulie 2017 la 00:58

Cel mai simplu este sa il verifici intai http://www.idealhost.ro/verificare-domeniu si tot pe aceasta pagina poti vedea cat costa sa il inregistrezi la cele mai importante companii din Romania care au contract cu ROTLD.

Ethos la 18 august 2017 la 20:46

Da, exact, cel mai simplu! :)

Tariff la 1 martie 2022 la 06:46

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă