Ce nu știați despre Apple

Dacă acum câteva zile scriam un articol intitulat Ce nu știați despre Excel, iată că astăzi vă testez din nou cunoștințele pe aceeași linie, de data asta legat de renumita companie americană Apple. Despre ce e vorba? Pe 29 iulie China Labor Watch (CLW), o organizație non-profit cu sediile la New York și Shenzhen, a publicat un raport cu privire la condițiile de muncă din fabricile Pegatron, unul din principalii furnizori ai lui Apple. Ce relevă acest raport și cum se răsfrânge asta negativ asupra lui Apple aflați în rândurile de mai jos.

Background. CLW (în traducere aproximativă Monitorizarea muncii din China) este exact ce îi sugerează numele, o organizație non-profit care luptă în felul ei pentru respectarea drepturilor omului. În perioadă martie - iulie 2013, ea și-a infiltrat oameni în trei din fabricile Pegatron, oameni care s-au angajat pe diferite posturi pentru a observa condițiile de muncă din acele fabrici. Ce legătură există însă între Pegatron și Apple? În primul rând, Pegatron este unul din principalii furnizori ai lui Apple. În al doilea rând, Apple este direct răspunzătoare pentru Pegatron, declarând și asumându-și public faptul că furnizorii ei respectă codul de conduită socială Apple.

apple

Asta pe hârtie. În realitate, CLW a descoperit nu mai puțin de 86 violări ale drepturilor muncitorilor, dintre care 50 de natură etică iar 36 de natură legală! Ele pot fi grupate pe 15 categorii: discriminări la angajare, încălcări ale drepturilor femeii, încălcări contractuale, angajare de personal sub vârsta legală, condiții de muncă deplorabile, muncă excesivă, salarii insuficiente, dificultatea de a-ți da demisia, abuz în management, poluare, neasigurarea condițiilor minime de igienă, siguranță și sănătate etc. De exemplu, deși legislația chineză în viguare stipulează o limită de 49 de ore de muncă pe săptămână, produsele Apple sunt realizate de oameni care sunt puși să lucreze între 66 și 69 de ore săptămânal! Asta înseamnă peste 11 de ore pe zi de luni și până sâmbătă, inclusiv sâmbăta! Mai departe, angajații erau puși să semneze acte false conform cărora ar fi lucrat pe un program normal. Femeilor gravide li se interziceau unele drepturi fundamentale și mă opresc aici, raportul poate fi citit la linkul de mai sus, deși presimt că ați prins ideea.

Apple s-a arătat uitimă de aceste constatări, declarând că nu avea cunoștință de așa ceva și că va investiga situația. Din ce am înțeles, nu-i prima oară când CLW publică rapoarte negative cu privire la compania din Silicon Valley. Și coincidență sau nu, de obicei după apariția unor astfel de informații, site-ul celor de la CLW avea mari probleme, primind atacuri de tip DDOS. :)

Cu ce putem rămâne din această istorioară? Că ar fi frumos să trăim într-o lume idilică. Dar că în spatele măștilor, a imaginii publicitare, al ecranului strălucitor, care îți promite succesul, se află de mutle ori adevărate drame umane. Și că scopul acestor companii mari, indiferent de ceea ce propagă ele prin mass-media, este unul foarte simplu și clar: propriul profitul, obținut cu orice preț. Chiar dacă asta înseamnă regresul la sclavagism. Eu unul asta opinez.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă