Ce nu știați despre Microsoft Excel

Microsoft Excel, parte a suitei de birou Microsoft Office, este un program de calcul tabelar extrem de popular. Probabil mai puțin cunoscut este faptul că, conform documentului xkeyscore, el stochează în fiecare spreadsheet adresa MAC (adresa fizică, înscrisă în placa de rețea sau placa de bază) a calculatorului pe care rulează. La pagina 23 a documentului amintit, găsim textul:

excel inregistreaza adresele MAC

Show me all the Microsoft Excel spreadsheets containing MAC addresses coming out if Iraq, adică Afișează toate sheet-urile Excel conținând adrese MAC din Irak. Ceea ce ridică multe semne de întrebare despre transparența celor de la Microsoft. Adică, de unde și până unde necesitatea de a stoca date personale într-un program de calcul tabelar?

Un alt element puțin cunoscut (dar foarte documentat de altfel) este faptul că varianta din 2000 a Excelului conține un joc 3D, intitulat Dev Hunter. Teoria din spatele lui e cam așa: angajații de la Microsoft erau plătiți în linii de cod. Ceea ce, în paranteză fie spus, nu-i prea inteligent, fiindcă un program care face un anumit lucru poate fi implementat în multe moduri distincte. Deci în loc să fie remunerați după alte criterii, cum ar fi viteza sau performanța programului, gradul de extensibilitate și optimizare, calitatea și claritatea textului, fiabilitatea și robustețea, lipsa de erori etc, programatorii erau plătiți după cantitatea de linii de cod, pe principiul că dacă sunt mai multe linii de cod au avut mai mult de lucru.

Drept urmare, autorii lui Microsoft Office au inclus în Excel un întreg joc 3D, ascuns, accesibil prin anumite operații și combinații de taste. Să fie linii de cod... :) Evident că după ce s-a aflat, Microsoft a emis un patch care a corectat „problema”, dar probabil dacă aveți o versiune mai veche sau găsiți una de descărcat...

Iată un clip cu acest joc:


La Microsoft Office există mai multe alternative gratuite și open source, dintre care mai cunoscută este Open Office, care rulează și pe Windows, și pe Linux și este compatibilă cu produsul M$ (de exemplu poate citi fișiere salvate cu Word, Excel etc și invers, salva fișierele în aceste formate). Vă recomand să le încercați.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă