Unele produse au review-uri false

Zilele trecute am ajuns pe pagina asta de pe interlink.ro, unde era listat un HDD second hand, de 3 TB, cu 259 de lei. Știu că mulți dintre voi se pot întreba de ce mă uit după HDD-uri în anul de grație 2021, dar eu încă le mai folosesc - dacă nu într-o unitate, atunci pentru stocare de date, căci sunt mult mai ieftine decât SSD-urile de aceeași capacitate.

review

Pe pagina respectivă există mai multe review-uri (recenzii sau comentarii) de la clienți care, teoretic, au cumpărat hard disk-ul și apoi și-au spus părerea și au acordat note. Primul sau cel mai veci review este de la un tip pe nume Gheorghe Teodoru, care a scris:

Ca de obicei, impecabil !
HDD are mai puţin de 1 an de funcţionare...

Următorul review, publicat o zi mai târziu, este de la un tip pe nume Gigi Teodoru, care a scris:

Impecabil !
HDD are mai puțin de 1 an funcționare...

Acum, vouă nu vi se pare ciudat? Două comentarii aproape identice la interval de o zi, de la două persoane cu nume aproape identice, care amândouă au acordat 5 stele produsului și au spus că are mai puțin de un an de funcționare, impecabil!

Există pe net tot felul de platforme care te plătesc pentru a redacta astfel de review-uri, chiar dacă nu ai cumpărat produsul. Evident, sumele sunt foarte mici, dar sunt multe astfel de "joburi" sau locuri unde poți plasa review-uri și sunt unii care se ocupă cu așa ceva. În acest mod posibilul cumpărător este păcălit sau indus în eroare, făcut să creadă că produsul este foarte bun, deși în realitate acele comentarii erau plătite și nu aveau nicio legătură cu calitatea reală a produsului respectiv.

Acum, eu nu zic că este același lucru și aici. E posibil ca primul comentariu să nu-i fi fost aprobat pentru moment și atunci a doua zi tipul a mai lăsat un comentariu, după care adminul, peste câteva zile când a verificat pagina aceea, le-a aprobat pe amândouă. Dar practica de care scriam mai sus există și tocmai de aceea pe unele site-uri ca PC Garaje, eMAG, Amazon avem posibilitatea să afișăm review-uri doar de la cumpărători verificați.

Deși chiar și așa se pot face (și se fac la greu) diverse jonglerii cu review-urile, de exemplu pe Amazon, pentru a urca ratingul unui produs...

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă