Cum să te ferești de țepe pe OLX

OLX are o întreagă polologhie despre cum să te ferești de țepe și de țepari. Dincolo de asta, cea mai simplă metodă (care nu implică vreo dificultate de înțelegere și memorare) este să caști bine ochii, adică să fii atent. Pentru că orice criterii ai utiliza, țeparii sunt inventivi și vor veni mereu cu ceva nou, care nu mai corepunde tiparelor vechi pe care le-ai învățat. Dacă ești însă atent, poți să te prinzi foarte repede de multe posibile scamuri, înșelătorii, chestii dubioase sau exagerări. Cum este cea de mai jos.

SSD Asenno 1 TB

Am vizitat aseară un anunț despre un SSD de 1 TB, la 290 de lei, marca Asenno. Anunțul suna cam așa:

SSD sata 3 de 1 TB ASENNO AS25 1 Tb sata3, noi, sigilate
sunt aduse din Anglia -atentie nu sunt chinezarii

pret fix 290 ron

Capacitate mare și preț foarte avantajos, de la o firmă care activează în Marea Britanie și deci produsul nu este chinezărie, așa că ce mai așteptați, dați iama pe el! Numai că dacă ne uităm cu atenție la poza de mai sus, de altfel singura poză din anunț, observăm că pe verso în partea de jos avem niște specificații în limba engleză iar în partea de sus avem aceleași specificații într-o limbă care seamănă suspect de mult cu chineza! Deci produsul nu e chinezărie, dar pe verso, înainte de a scrie ceva în limba engleză, tot textul e în chineză!

Apoi, dacă dăm o căutare după numele produsului, de exemplu "ssd asenno 1 tb", observăm că există într-adevăr un astfel de produs la vânzare pe diferite site-uri, inclusiv eMAG, Amazon și AliExpress, dar dacă dăm o căutare după "ssd asenno 1 tb review" găsim pe Amazon următorul comentariu critic lăsat la data de 30 aprilie 2020 de un utilizator pe nume Vincent Rolen:

There is NO DRAM CACHE. NONE.

Reviewed in the United States on April 30, 2020

Product specifically says 128mb Cache for 120gb model. I bought 8x of the 120gb and 2x of the 240gb. I cannot speak to the cache situation on the 240gb because i have not received them yet. I however have received the 120gb models and proceeded to open them up. ONLY 2 64gb nand modules and a realtek sata controller, that's IT. AGAIN, THERE IS NO DRAM CACHE, THAT IS FALSE ADVERTISING. BE WARNED.

Adică, în descrierea produsului scria că acesta are un cache de 128 MB (pentru modelul de 120 GB), dar omul l-a desfăcut și a constatat că nu există niciun cache.

Mai departe, pe Reddit găsim o discuție în care cumpărătorii spun că au avut diferite grade de succes cu el, cineva menționând chiar că atunci când descarcă fișiere mari, din timp în timp pare să se blocheze, viteza de scriere (și de download) scade la 6 MB/sec iar activitatea SSD-ului urcă la 100%. Toți de acolo sunt de acord că dacă îl cumperi, e bine să fii precaut (backup-uri) și să-l folosești mai degrabă pentru stocarea de jocuri sau fișiere media și nu pentru a ține sistemul de operare pe el.

SSD Asenno 1 TB

Așadar, iată cum cu puțină atenție și un mic efort de research am economisit ceea ce puteau să fie 290 de lei aruncați în van. Acum, anunțul nu este neapărat o țeapă, e posibil ca SSD-ul să fie valid și cumpărat de pe Amazon, dar în mod cert nu este unul de vârf, și tocmai pentru că anunțul nu se încadrează la țepele clasice este mai greu să-l filtrezi folosind niște criterii precise, dar faptul că ești atent și urmărești să cauți pe net informații despre produs îți poate oferi un context mai larg și îți poate da o idee aproximativă despre prețul și calitatea reală (nu lăudată de vânzător) a produsului în cauză.

Dacă mi-ați cere mie un verdict, eu nu l-aș cumpăra.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă