Tipuri de proteze dentare

Când mi-am deschis primul blog, a fost dificil să-i caut o temă grafică potrivită, nu pentru că nu s-ar fi găsit teme gratuite, ci dimpotrivă, pentru că existau prea multe, așa încât m-am simțit pierdut într-o infinitate de posibilități. Subiectul nostru de azi este oarecum pe aceeași linie, în sensul că astăzi există atât de multe tipuri de proteze dentare, încât neofitul s-ar putea simți pierdut și incapabil să ia o decizie. Adică, dacă n-ai avea decât o singură opțiune, ai merge pe ea fără prea multe gânduri. Dar când ai în față o mulțime de posibilități, vei începe să te gândești: dar dacă A este mai bună ca B, dar dacă B are un defect în plus, dar dacă C este mai potrivită pentru ce vreau eu etc, și apoi, după ce vei opta pentru una dintre ele, înainte să spui da-ul final, te vei gândi dacă nu cumva faci o alegere greșită și o vei lua de la capăt. Și nu exagerez deloc: intrând pe site-ul ramisclinique.ro, am numărat vreo 10 dedicate protezelor dentare, fiecare prezentând succint mai multe tipuri și subtipuri de proteze. Iată câteva:

Proteze dentare acrilice


Din câte înțeleg de pe site, care, că veni vorba, este site-ul unei clinici stomatologice, deci făcut de oameni care se pricep la așa ceva, de specialiști, nu de bloggeri ca mine, proteza dentara acrilica este practic cea mai simplă proteză dentară pe care ai putea opta să ți-o pui în gură, în cazul lipsei parțiale sau chiar totale a dinților. Dar "simplă" este probabil greșit spus, dacă avem în vedere că ea poate fi folosită și de către cineva care nu mai are deloc dinți, și de către cineva care are totuși câțiva dinți, în acest caz ancorându-se de ei prin anumite sisteme speciale de prindere sau crosete (și deja avem mai multe subtipuri de proteze dentare acrilice), și chiar de către cineva care optează să-și facă niște implanturi dentare, cu rol de susținere (asta mai ales pentru a preveni deplasarea în timp a puținilor dinți pe care se sprijină proteza).

O proteză dentară acrilică este mobilă (există și proteze dentare fixe), adică se poate îndepărta sau lua jos de către purtător, iar acesta o poate spăla sau curăța seara. Lucru care, de altfel, este chiar recomandat.

zambet la varsta a treia

Proteze dentare scheletate


Din ce este alcătuit un om? Nu mai sunt sigur ce personaj de film spunea că omul e doar un conglomerat de oase, carne, apă și piele care să le țină laolaltă. E, oricum, o memă comună în unele producții SF: om = sac de carne. Dar falsă. Vedeți voi, pielea, deși foarte importantă, nu are rolul de a "împacheta" conținutul ei, ci de a-l proteja de exterior. Rolul de susținător este dat de schelet, singurul care rămâne zeci de ani după descompunerea cărnii. Termenul "schelet" a fost preluat din biologie și extins în domenii precum construcțiile (unde avem un schelet de susținere pentru clădiri) și, iată, stomatologie. O proteza dentara scheletata este o proteză dentară mai specială, în sensul că are o structură metalică cu rol de schelet de susținere. Prin urmare, ne putem aștepta (și specialiștii confirmă) că această proteză este mult mai stabilă și mai rezistentă mecanic decât cea simplă, acrilată. Ca bonus, aflăm din paginile ramisclinique.ro, proteza dentară scheletată este mult mai subțire și deci mai confortabilă, are un aspect estetic superior, resturile alimentare aderă mai puțin la ea și se comportă mai bine cu dinții rămași. Probabil, mă gândesc eu, este și mai scumpă.

Proteze dentare cu capse


Protezele dentare cu capse sunt un upgrade sau o variantă mult îmbunătățită la protezele dentare mobile clasice și își trag numele de la banalul sistem de prindere cu capse de pe hainele noastre. O astfel de proteză dentară este alcătuită din două părți: o parte de tip patrice sau tată, ce se fixează pe dinți (deci trebuie să aveți minim doi dinți, resturi radiculare integre sau implanturi) și o parte matrice sau mamă, ce se fixează pe partea patrice de mai sus/jos. Este foarte stabilă dar mai voluminoasă și creează mai multe dificultăți la început (purtătorul trebuie să se obișnuiască cu ea). După o scurtă perioadă de adaptare, oferă o serie de avantaje notabile: stabilitate mai bună în câmpul protetic, masticație mai bună și articulare mai bună a cuvintelor, fără ca pacientul să piardă posibilitatea de a o lua jos și de a o curăța. Pe pagina cu proteze dentare cu capse de pe ramisclinique.ro puteți găsi mai multe detalii despre acest tip de proteze dentare.

Proteze dentare de alte tipuri


Mi-ar fi dificil să le prezint în detaliu pe toate, dar menționez că mai există proteze dentare elastice sau proteze dentare fixe, fiecare cu subtipurile ei. Concluzia pe care am tras-o eu este că aparenta lipsă de opțiuni legată de dantura din perioada senectuții era numai în imaginația mea, în realitate vârstnicii având nenumărate opțiuni care să le redea zâmbetul pe buze și dantura impecabilă din tinerețe și care să-i ajute să vorbească corect și să mănânce. Lucruri de care ar trebui să ne preocupăm toată viața, nu-i așa? Evident, navigarea prin acest hățiș de opțiuni multiple din domeniul protezelor dentare poate fi mult ușurată de vizita la cabinetul unui medic stomatolog și de consultarea cu acesta. Așa că lăsați temerile la o parte și faceți un mic pas salutar pentru voi, dacă este cazul.

Mult succes!

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă