Ce sunt virușii de minat bitcoini

Am vrut să-mi intitulez articolul "Minerii vechi și noi", ca o referință la un roman studiat în liceu, dar cine mai citește cărți astăzi? Și apoi, mai există un motiv pentru a nu recurge la acel titlu: spre deosebire de ciocoii lui Nicolae Filimon, minerii noi de care o să vă vorbesc în rândurile următoare n-au nicio legătură directă cu minerii clasici, pe care îi știm de la mineriadă. Minerii noi nu minează cărbune, aur sau argint, ci direct monede virtuale, supranumite criptomonede. Cum este bitcoinul.

miner bitcoini

Ați auzit, probabil, de bitcoini. Iar dacă nu, vă spun eu, pe scurt: e vorba de o monedă pur virtuală, sau digitală, ce nu are corespondent într-o bancnotă sau într-o monedă de metal și nu este practic suportată de către vreo bancă. Și cine atunci o suportă? Păi, o serie de calculatoare conectate între ele, formând o rețea gigantică de noduri, noduri care verifică și aprobă fiecare tranzacție. Descărcând un anumit program special care ne creează un portofel virtual, devenim și noi parte a acestei rețele și putem trimite sau primi bitcoini. Algoritmul este gândit în mod genial, fiecare tranzacție trebuind să fie aprobată de către mai multe noduri speciale, iar munca de aprobare este atât de solicitantă, încât puterea de calcul necesară pentru a face o breșă în rețea (adică pentru a deturna niște fonduri) este inimaginabilă, chiar și pentru resursele unui stat întreg.

Așadar, un algoritm matematic strălucit, care a creat o monedă sigură, anonimă și nesupusă controlului bancar. Cum poți intra în posesia acestei monede? Există două moduri. Primul este să cumperi (sau să primești de la cineva) niște bitcoini. Îți trebuie un portofel digital, lucru pe care l-am mai zis, și apoi un cont pe un site ca cryptocoin.pro, unde poți tranzacționa valute contra bitcoini. De fapt nu doar contra bitcoini, ci și contra ethereum, litecoin, iota și altele, site-ul lor suportă cel puțin 17 criptomonede populare. Sau, evident, prestezi niște servicii pentru o anumită persoană, iar acea persoană te plătește în bitcoini. De fapt, în satoshi, care este subdiviziunea bitcoinului (similar banilor față de lei), pentru că un bitcoin valorează acum enorm.

Dar mai există o metodă de a obține bitcoini. Ziceam că există noduri specializate pe verificarea tranzacțiilor și pe înregistrarea lor în jurnalul de tranzacții din rețea. Această activitate de verificare se numește minat sau minerit, iar cei care operează nodurile respective se numesc mineri. Pentru că, la fiecare tranzacție aprobată, primesc un mic comision din tranzacția respectivă și eventual o mică sumă de extra-bitcoini care astfel sunt introduși în circulație, în mod controlat și predictibil. Și pentru că munca de verificare este foarte dificilă (în mod intenționat, pentru a preveni spargerea rețelei din exterior), unii autori de viruși și-au modificat progeniturile astfel încât să folosească resursele calculatoarelor pe care le infectează la minat de bitcoini. Dacă un astfel de virus infectează 1000 de calculatoare, brusc autorul lui are la dispoziție 1000 de mașini noi pe care să le poată folosi la verificarea tranzacțiilor din rețeaua bitcoin.

Și astfel puteți ajunge să plătiți mai mult la factura de curent și vă uzați mai repede componentele PC-ului pentru a-l ajuta pe cineva să se îmbogățească pe seama voastră.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă