Proteze dentare: câte guri, atâtea tipuri

Indiferent de motiv, mai devreme răsfoiam paginile site-ului clinicadrdragus.ro și am fost uimit să constat câte tipuri de proteze dentare există sub soare. Sau sub bolta palatină, ca să fiu mai exact. Vorbesc de proteze dentare fixeproteze dentare mobileproteza scheletata, coroane dentare (sunt și ele niște proteze, nu-i așa?) și lista poate continua. Și va continua, prin detaliere, în rândurile de mai jos.

proteza dentara

Tipuri de proteze dentare fixe


Pentru început, protezele dentare fixe sunt dispozitive medicale care se cimentează pe bonturile proteice din cavitatea bucală și prezintă două coroane dentare de înveliș și una sau mai multe coroane pentru corpul de punte al protezei dentare. Corpul de punte fiind componenta care reface practic dinții lipsă (și se recomandă ca numărul lor să nu depășească numărul dinților pe care îi avem).

Materiale pentru proteze dentare


Apoi, aceste proteze dentare pot fi alcătuite din diverse materiale. Mai țineți minte teoriile conspiraționiste care spuneau că nu-i bine să ai plombe din anumite aliaje în gură, pentru că ele emit vapori de mercur sau alte metale care te intoxică treptat? Ei bine, adepții acestor teorii pot respira liniștiți: la ora actuală, o clinică modernă de stomatologie și (chirurgie orală) îți poate face proteze dentare din materiale total fizionomice sau parțial fizionomice. Cele parțial fizionomice (sau semifizionomice) au o parte metalică și doar fețele vestibulare le sunt realizate din material fizionomic, care poate fi: acrilat, compozit sau masă ceramică. Cele total fizionomice pot avea o structură metalică sau nemetalică. Protezele dentare fixe cu structură nemetalică pot fi realizate din ceramică presată, ceramică feldspatică, disilicat de litiu, alumină sau zirconiu. Protezele dentare fixe cu structură metalică pot fi realizate din aliaje inoxidabile (ca crom nichel sau crom cobalt), aliaje seminobile sau, pentru cei care își permit, chiar aliaje nobile: aur, platină etc. Deci, ne putem alege metalul sau materialul pe care să-l purtăm în gură și cu care să fim confortabili. :) În paranteză fie spus, astăzi se preferă proteze dentare total fizionomice.

Tipuri de proteze dentare mobile


Dar mai sus am vorbit doar despre proteze dentare fixe. Există însă și proteze dentare mobile, care de regulă au sprijin mixt dento-mucozal și prezintă croșete elastice sau rigide. Indiferent însă de tipul lor, toate au particularitatea (și dezavantajul) că își pierd stabilitatea în timp. Odată că ele nu sunt foarte stabile în gură de la bun început, fiind mobile, și apoi ele devin și mai instabile pe măsură ce trece timpul și osul maxilar se resoarbe (lucru care se petrece, din păcate, în lipsa dinților naturali). Această instabilitate poate fi compensată până la un anumit punct prin proceduri de tip Corega, dar modificarea configurației osoase va duce în timp la diverse neplăceri. În plus, aceste proteze dentare mai au dezavantajul că acrilatul de la bază îmbătrânește și poate căpăta, treptat, un miros neplăcut.

Iată câte tipuri de proteze dentare există, și încă nu am terminat!

Proteze dentare scheletate


Last but not least, cum zic englezii, avem proteza scheletata. Aceasta are o structură metalică cu două componente: conectorul protezei și una sau două șei. Ancorarea ei se face în diverse moduri: prin croșete metalice rigide sau elastice, sisteme speciale de tip capsă, sfere, culise simple sau complexe, locatori, magneți, telescoape, sisteme cu lacăt sau cu pin, interlock-uri frezate în aur sau crom cobalt. Și deja am obosit.

Este într-adevăr uimitor să descoperi atâtea tipuri de proteze dentare și o clinică unde poți opta pentru oricare dintre ele. Cred că concluzia este ca data viitoare când vedem un bătrân, să avem mai mult respect pentru proteza lui dentară și medicii stomatologi (împreună cu tehnicienii dentari) care i-au confecționat-o. Și să avem grijă de dinți, pentru că dacă nu o facem, ne va veni și nou rândul să purtăm aceste proteze.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă