Ați investi în bitcoini?

La sfârșit de 2017, termenul bitcoin este din ce în ce mai des rostit sau menționat în diverse contexte. Bitcoinul este, pe scurt, o monedă digitală sau complet virtuală, care se sustrage controlului și reglementărilor băncilor și ale statelor. Lipsa de reglementare explicită din partea unui for oficial de tip stat sau bancă (cu care suntem obișnuiți) ne-ar putea face deja reticenți. Asta până când aflăm că moneda a avut cea mai mare creștere din ultimii ani, ajungând de la sub un dolar (cât era la apariție) până la peste 14.000 de dolari. Așadar, merită sau nu să investești în bitcoini?

bircoin

Să explic puțin mai bine conceptul. Un bitcoin este o monedă alternativă la banii fiat (lei, euro, dolari etc) pe care îi avem azi în circulație. A apărut tocmai pentru a se sustrage controlului pe care îl exercită statul și băncile asupra banilor în mod normal, prin asta evitându-se două lucruri: rolul pasiv al deținătorului de bani, care este la cheremul statelor/băncilor, și comisioanele mari pe care le practică aceste instituții. Dar asta nu înseamnă că bitcoinii nu sunt reglementați sau își pot face de cap. De fapt, ei funcționează pe baza unor algoritmi matematici, care sunt mai preciși decât convențiile dintre bănci și popoare. Dacă știți ceva economie, probabil informația următoare o să vi se pară interesantă: bitcoinul este o monedă neinflaționară, numărul total de bitcoini care vor exista fiind deja cunoscut (și, evident, limitat). Asta înseamnă că ei vor continua să crească valoric, comparativ cu alte monede (fiat: lei, euro etc).

La ce-i poți folosi? La a vinde și cumpăra. La ora actuală există foarte puține magazine în lume care acceptă plăți în bitcoini, dar există multe servicii pe net care pot fi achitate cu această monedă. Știați că WordPress.com acceptă încă din 2012 plăți efectuate în bitcoini pentru pachetele PRO, VIP etc? Apoi, poți folosi bitcoinii în tranzacții cu alți oameni, via internet. În felul ăsta scapi de comisioanele, limitele și monitorizările băncilor. În sfârșit, poți tranzacționa bitcoini la diverse case de schimb, care acceptă - mai noi tot mai multe dintre ele - și această monedă virtuală.

Așadar, monedele digitale sunt în plin avânt și lună de lună apar tot mai multe informatii despre bitcoin, inclusiv pe bloguri și site-uri românești. Cu toate acestea, domeniul este încă relativ arid și inaccesibil omului obișnuit. Ecosistemul bitcoinilor este de așa natură conceput, încât să prevină eventualele atacuri din partea unor agenți externi, care ar vrea să destabilizeze această monedă, așa că aparenta decentralize a bitcoinilor nu îi face mai susceptibili la căderi sau dezastre. Dar ei fluctuează foarte mult, schimbându-și prețul (raportat la alți bani, adică rata de schimb) în mod considerabil de la o zi la alta (în special pentru că oamenii investesc mai multă sau mai puțină încredere în ei; s-ar putea argumenta că aceste fluctuații sunt o slăbiciune a valutelor tradiționale, nu a bitcoinilor, dar n-o să intru în subiect), iar cumpărarea unui bitcoin implică deținerea unui portofel virtual (deoarece bitcoinii nu au niciun fel de acoperire în bani fizici, lichizi), așa că pentru mulți, ei rămân și vor continua să rămână ceva de neînțeles.

Pe de altă parte, bitcoinii sunt monede adresate elitelor. Iar dacă vreți să tranzacționați cu astfel de monede, vă rămâne sarcina să vă informați corespunzător, intrând în hățișul acestui nou domeniu. Altfel, puteți continua, bineînțeles, să folosiți exclusiv monedele tradiționale, unde aveți o relativă siguranță că nu vă treziți falit, cu subliniere pe relativă, dar nici șansele de îmbogățire nu sunt prea mari.

1 comentarii

Anonim la 8 decembrie 2022 la 17:04

How long a job takes to print varies based on the model, your settings, and how you’ve laid it out on the construct plate. With that said, we might be a glance at} a variety of|quite so much of|a wide range of} 3D printing tasks that you must to} try out when you haven’t already! If you’re not familiar with 3D printers, do scroll till the end for sources that might assist you to with that. A nice activity for 3D printing for youths is one which has essential, practical uses of their a daily Men’s Slipper basis} lives. A survival whistle is an example of a tool children can design, print, and may actually need in the future.

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă