Cu ce se ocupă oamenii de afaceri în timpul liber?

Aproape fiecare om are un hobby sau o pasiune a lui, căreia îi dă curs în timpul liber. Dar, în timp ce unii dintre noi trebuie să ne limităm cu explorarea unor pasiuni mai puțin costisitoare sau cu satisfacția de simplu spectator din afară (de exemplu, dacă suntem iubitori de viteză dar nu avem banii, timpul și resursele cu care să ne cumpărăm un raliu, sau cariera de pilot, vom privi la televizor concursurile de Formula 1), un milionar are posibilitatea să facă orice. V-ați pus vreodată întrebarea cum ar arăta o zi din viața unui astfel de om bogat? Ca "material de studiu", îl voi lua azi pe Gabriel Comanescu, capo di tutti capi al GSP, adică Grup Servicii Petroliere.

casa-cu-lei

Gabriel Comanescu este cât se poate de bine ales: pe ziarul infosud-est veți găsi un articol cu ceva bariere financiare în titlu (prea lung ca să-l redau aici complet), care trece dincolo de formula clasică de prezentare a unui afacerist sau poezia pe care o învață orice om public și pe care ne-o recită ori de câte ori i se ia un interviu. Articolul în cauză discută despre una dintre pasiunile afaceristului constănțean, pe numele lui complet Gabriel Valentin Comanescu: monumentele istorice, dintre care a și achiziționat două, Casa cu Lei (sau Casa Emirzian) și Casa Manicatide.

În asta constă diferența de care vă vorbeam în primul paragraf: un om simplu, iubitor de artă, cultură, istorie și frumos, s-ar limita să privească emisiunile de profil de la televizor, să citească bloguri culturale și, poate, să colecționeze timbre sau cutii de bere goale. Șeful Grup Servicii Petroliere își permite să cumpere clădiri ce fac parte din patrimoniul cultural și artistic al țării sau orașului său natal. Elementul oarecum surprinzător este că un om de afaceri din industria petrolieră (GSP este un nume deja cunoscut pe plan mondial) are astfel de preocupări elevate, ca arta și cultura. Fapt care dovedește încă o dată că nu este bine, indiferent de situație, să ai prejudecăți cu privire la alți oameni!

Totuși, deși le-a cumpărat pe bani probabil deloc puțini, cu intenția de a le reda farmecul și frumusețea de odinioară, ambele clădiri constănțene sunt, la ora actuală, într-o stare de degradare. Întrebat de ce, Gabriel Comanescu răspunde că nu este o problemă de bani: clădirilor li s-au efectuat diverse reparații și ele sunt păzite de câte 4 agenți de securitate, 24 de ore pe zi. Adică îl costă mult. Problemele însă sunt complexe și țin de anumite situații litigioase și complicații juridice ce necesită participarea autorităților locale. Din care cauză lucrurile stagnează de mai bine de 10 ani.

Eu am următoarea teorie: Gabriel Valentin Comanescu nu a reușit să le reabiliteze pentru că n-a avut atât de mult timp să se ocupe de ele de ele pe cât și-ar fi dorit. Adică, să fim serioși: dacă ar fi fost vorba de un obstacol în calea unui contract obținut de GSP, s-ar fi făcut luntre și punte pentru a-l depăși. Pentru că GSP este jobul lui, pâinea lui. Hobby-urile sunt extra. Și asta este teza mea: noi, oamenii simpli, avem timp de pasiuni, dar n-avem bani. Și îi invidiem pe afaceriștii care-și pot pune în practică orice vis, indiferent de costuri. Dar aceștia, cel mai adesea, sunt prinși până peste cap cu afacerile lor, așa încât ei nu au timp să-și fructifice cu adevărat pasiunile pe care și le-ar permite.

Mă rog, părerea mea.

(sursă foto: info-sud-est.ro)

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă