Când străinii investesc în companii românești

Pe fondul distrugerii continue a societăților private cu capital românesc, pe fondul inexistenței practice a unei pături economice de mijloc, grupul românesc Teamnet are tot mai multă priză nu doar la business-ul local, ci și la investitori străini. Astfel, din 2014 până în 2016, Banca Mondială și-a dublat investițiile în Teamnet Engineering Romania, informează în paginile sale Ziarul Financiar.

GreenGate - exterior

Grupul Teamnet România conține patru divizii: Teamnet Romania sau Teamnet, care se ocupă cu servicii de integrare și dezvoltare de sisteme IT, cu aplicații mai ales în servicii publice, siguranța publică și guvernare electronică, Ymens, care se ocupă cu servicii de outsourcing, securitate IT și cloud, Teamnet Engineering, care are în portofoliu servicii „hardware” ca dezvoltarea unor sisteme de apă și canalizare, sisteme de management al deșeurilor, inginerie electrică, sisteme de automatizări, achiziție de date și supervizare a controlului, etc, și, în sfârșit, Teamnet Dedalus, care activează în domeniul medical.

Unul dintre cele mai puternice grupuri autohtone, Teamnet International, având contracte de milioane de euro, are printre investitori nume ca Banca Mondială. Și nu doar atât: din 2014 până în iunie 2016, International Finance Corpo­ration (IFC), departamentul de investiții al Băncii Mondiale, și-a dublat cifra deținută în cadrul companiei Teamnet International, de la 8,3% în iunie 2014 la aproximativ 16% în iunie 2016, după o nouă investiție de 5 milioane de euro. Aceasta este cea mai mare cotă parte achiziționată în acești doi ani.

Practic, Teamnet a emis pe parcursul acestor doi ani 10581 de acțiuni noi, care au fost subscrise de toți acționarii. Cea mai mare parte a acestora, în valoare de 5 milioane de euro, a fost achiziționată de către Banca Mondială, prin divizia ei International Finance Corpo­ration. Astfel că putem presupune că la ora actuală Banca Mondială deține un capital de circa 10 milioane de euro în cadrul grupului Teamnet, dacă nu cumva și l-a mărit între timp. Nu se oferă informații despre alți investitori principali ai acestui grup.

Dar poate că nu-i de mirare, dacă avem în vedere că Teamnet a preluat recent contractul de dezvoltare a infrastructurii BNR, în valoare de circa 7 milioane de lei.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă