RoTLD introduce o taxă anuală la domeniile .ro

Până acum exista preconcepția că domeniile .ro se pot cumpăra „pe viață”. Personal am spus mereu, atât pe blog cât și în discuții private, că de fapt ele sunt pe o perioadă nelimitată, până la introducerea unei eventuale taxe, și nu „pe viață”, așa cum susțin în mod fals unele firme care vând domenii, pentru a atrage clienți. Iată că această taxă se va introduce în sfârșit de către RoTLD, la 1 iulie 2017. Anunțul a fost făcut de RoTLD și de Zoso, înainte de Crăciun. Și da, toate domeniile vor fi afectate, inclusiv cele cumpărate în anii trecuți, nu doar cele care se vor cumpăra după 1 iulie, și indiferent de unde le-ați cumpărat, pentru că toate firmele care vând domenii .ro le cumpără de la RoTLD.

nume de domenii

Taxa anuală de mentenanță sau reînnoire a domeniului este în acord cu practicile europene și internaționale. În Europa, toate domeniile naționale se plătesc anual. Ultima țară de pe bătrânul continent care a trecut de la înregistrarea pe termen nelimitat a unui domeniu la cea anuală a fost Slovenia, cu circa 4 ani în urmă. În prezent, România este singura țară europeană unde cumperi un domeniu (.ro) pe care îl plătești o singură dată, la început. Ei bine, acest lucru se va schimba începând cu 1 iulie 2017.

Cine va fi afectat de această taxă care se va introduce la 1 iulie? Toată lumea! Cei care vor cumpăra pe viitor, evident. Cei care au cumpărat un domeniu .ro pe perioadă nedeterminată înainte de 1 iulie 2012, vor trebui să plătească, în decurs de 3 luni (deci în perioada 01.07.2017 - 01.10.2017), această taxă de mentenanță, altfel vor pierde domeniul. Cei care au cumpărat un domeniu .ro pe perioadă nedeterminată („pe viață”) după 1 iulie 2012, vor beneficia de o perioadă de grație de 5 ani de la achiziția domeniului. Abia după expirarea acestei perioade vor trebui să achite taxa anuală.

Care va fi taxa anuală pentru un domeniu ro? Deocamdată nu știm, dar putem încerca să o deducem pe baza unui calcul simplu. La ora actuală, un domeniu .ro costă la RoTLD circa 245 de lei. De vreme ce perioada de grație pentru domeniile vechi este de 5 ani, putem considera că acești 245 de lei acoperă primii 5 ani, în mod uniform. Dacă taxa anuală va fi proporțională cu acest cost inițial, și nu văd de ce nu ar fi, atunci valoarea ei rezultă simplu, împărțind 245 la 5. Obținem astfel o taxă anuală pentru domeniile .ro de 49 de lei (circa 11 euro). Cam atât costă și un domeniu .com, .net, .org etc. Personal mă îndoiesc că taxa va fi mai mare (Zoso specula 15 euro), fiindcă introducerea ei va fi suficient de deranjantă pentru mulți proprietari de domenii.

Cum se va înregistra un domeniu .ro după 1 iulie 2017? Consider că există două posibilități. Fie domeniile .ro se vor alinia perfect la cele externe, iar începând cu luna iulie înregistrarea lor se va putea face pe un an, contra unei sume de 49 de lei, fie se va păstra suma de 245 de lei pentru înregistrare și perioada de grație de 5 ani, după care domeniul va trebui actualizat anual. Ideal ar fi să se opteze pentru prima variantă, care îi va da cumpărătorului mai multă flexibilitate, dar, din păcate, anunțul de pe RoTLD mă face să cred că se va merge pe a doua. Mai multe vom afla după 18 ianuarie.

Un efect benefic al introducerii acestei taxe constă în deblocarea unui mare număr de domenii care au fost achiziționate în trecut și nu sunt folosite la nimic. La ora actuală există foarte multe domenii .ro pe care proprietarii le-au înregistrat în speranța că le vor revinde mai târziu la suprapreț și pe care nu le folosesc la nimic. Introducerea acestei taxe îi va forța pe mulți dintre ei să le abandoneze, deoarece, dacă nu le vând și nici nu le folosesc pentru un site, le vor plăti anual degeaba.

Desigur, există și aici speculații cum că numele bune de domenii vor rămâne în continuare în mâna câtorva oameni cu conexiuni, dar să nu ne grăbim cu acuzațiile. Eu mă aștept, oricum, ca o mare parte din aceste domenii să devină disponibile.

2 comentarii

hindidevi la 4 ianuarie 2017 la 17:32

Era si cazul sa se introduca aceasta taxa. In plus mai avem si acea perioada de gratie. In sfarsit se vor debloca multe domenii luate intr-o perioada absolut gratis.

Ethos la 4 ianuarie 2017 la 22:44

Avem acea perioadă de grație numai dacă am cumpărat domeniul relativ recent. :P Bine, tu știu că l-ai cumpărat recent, deci ești în grafic, ca să zic așa. :)

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă