Interpretarea analizelor medicale

Vi s-a întâmplat vreodată să vă faceți o analizele medicale, să primiți o listă lungă cu tot felul de valori și să nu vă spună nimeni nimic cu privire la ce înseamnă valorile respective? Medicul să citească lista, să vă dea rapid o rețetă cu câteva medicamente și să treacă la următorul pacient? Dacă da, ei bine, nu sunteți singurii. Din fericire, dacă ați avut inspirația să păstrați lista în cauză, există anumite categorii de teste pentru a căror interpretare nu vă trebuie foarte multă știință. De exemplu, dacă vă verificați tensiunea arterială, scrieți pe Google valori normale tensiune și le confruntați cu rezultatele obținute de dvs.

inimă

Astăzi veneam acasă cu un microbuz și, lângă mine, o femeie îi spunea unui cunoscut despre o altă persoană, care merge din două în două săptămâni la control, pentru a-și verifica tensiunea. Ce-i rău în acest tablou? Dacă medicul în cauză îl ținea pe pacient sub observație, îi făcea și alte analize, îi urmărea evoluția sau involuția anumitor afecțiuni, îi interpreta rezultatele și lua o decizie în cunoștință de cauză, nimic. Dacă însă nu făcea decât să se uite la valorile pentru tensiune arterială după care îi spunea ceva de genul: „Ești sănătos, foarte bine!” sau „Ai tensiune cam mare, mai redu din efortul fizic” etc, atunci persoana respectivă putea scuti un drum la medic și niște bani dați la laborator, făcându-și singur testul pentru tensiunea arteriala, cu un banal tensiometru de braț.

După părerea mea (dar poate mă înșel), e ușor de văzut dacă ai tensiunea normală sau, dimpotrivă, dacă ea prezintă anumite anomalii, folosind un aparat de masurat tensiunea, la fel cum este extrem de simplu să afli dacă ești supraponderal sau subponderal, cântărindu-te singur, acasă. Toată chestia e să știi care sunt valorile normale pentru tensiune, dar acestea se pot afla, după cum ziceam, de pe net. Și așa ai scutit un drum la laborator și ai văzut dacă a) activitatea cutare, de exemplu de cărat lemne în spate sau de săpat grădina, îți priește sau nu; b) mâncarea cutare te agită sau duce la scăderea tensiunii c) somnul insuficient are efecte asupra tensiunii arteriale etc.

Din nefericire, există o serie de domenii a căror interpretare este ceva mai complexă și necesită cunoștințe de specialitate, iar românul se crede medic atotștiutor. Adică, în anumite situații, ar fi mai bine să mergi la un control decât să încerci să-ți faci tu un test sau să te evaluezi singur. Că medicul în cauză n-a făcut 6 ani de facultate degeaba, nu-i ca și cum gata, citești de pe net 5 minute și poți să-ți pui diagnostic și să-ți dai rețeta. Și chiar în aceste domenii aparent simple, cum ar fi cel al tensiunii, există mai multe scale folosite de laboratoare și cabinete. De exemplu, valorile pentru tensiunea normală de pe Sendo.ro corespund standardelor American Heart Association și UCLA Health System (pentru că probabil tensiometrelelor sunt aduse din țări ce folosesc aceste standarde și deci compatibile cu ele). Corelarea unor rezultate obținute la un anumit aparat cu o grilă folosită în alte țări poate fi de natură să creeze confuzie în loc să simplifice lucrurile, mai ales într-un domeniu atât de complex, cum este medicina.

Indiferent însă de toate acestea, dacă doriți să vă verificați singuri tensiunea acasă, gratuit, ori de câte ori doriți, puteți comanda aparatul de măsurat tensiunea Sendo Advance de pe site-ul din link, online, și îl puteți primi acasă, iar apoi puteți compara rezultatele obținute cu lista pentru tensiunea arteriala valori de pe pagina din primul link.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă