De ce a dispărut contorul de Facebook de la articole

Aproape toți bloggerii au butoane de distribuire (share) pe rețelele sociale. De obicei ele sunt afișate sub articol sau în dreptul lui. Și aceste butoane aveau o chestie faină, respectiv posibilitatea de a afișa numărul de reacții pe care acel articol le-a primit. De exemplu, pentru Facebook se afișa un număr ce totaliza like-urile primite, share-urile și comentariile de pe această platformă. Și totuși, azi dimineață când v-ați trezit, ați observat că butonul de Facebook nu mai afișează nimic, ca și cum articolele voastre nu au avut nici un feedback pe Facebook. Ce s-a întâmplat?

contor Facebook

Situația se datorează faptului că API-ul pe care îl foloseau pluginurile sociale de pe blogurile voastre a „expirat”. Mai pe românește, butoanele respective erau afișate de un anumit plugin. Ca să poată afla numărul de share-uri, like-uri și comentarii de pe Facebook, acel plugin trimitea o anumită interogare, adică îl întreba pe Facebook despre acest lucru, iar Facebook îi trimitea înapoi un răspuns. Doar că întrebarea trebuia să respecte un anumit protocol (API), exact așa cum, atunci când vrei să adresezi o cerere către o instituție a statului, trebuie să urmezi un protocol sau să completezi un formular-tip, nu o poți face de capul tău, cu cuvintele tale.

Ei bine, Facebook a schimbat protocolul respectiv, numit și API, iar începând de azi-noapte (adică după data de 18 august 2016) vechiul protocol nu mai este valabil și Facebook nu mai răspunde la el. Adică, în limbajul nostru, au apărut alte formulare-tip și cele vechi nu mai sunt valabile, dacă trimiteți solicitarea folosind un formular vechi, nu veți mai primi răspuns. Sigur că noul protocol a fost introdus cu ceva timp în urmă, dar până acum au funcționat ambele, așa că autorii pluginurilor nu s-au grăbit să facă modificări.

Concluzia este că nu aveți motive de a vă face griji: problema nu este nici la blogul vostru, nici la articolele voastre de pe Facebook. Problema este că acum Facebook folosește alt API iar numărul de reacții o să reapară, după ce pluginurile vor fi actualizate în mod corespunzător, lucru pe care autorii respectivelor pluginuri sociale nu îl mai pot evita. Așadar aveți răbdare și probabil în scurt timp, la următorul update al acestor pluginuri, problema se va remedia și veți vedea din nou numărul respectiv atât de frumos. :)

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă