Lucruri pe care le afli la o predică de pocăiți

Recent am postat o serie de articole legate de religie și credință. Într-unul din ele, de pe alt blog, vă ziceam că există un site cu predici creștine, și anume predicicrestine.ro, chiar așa se numește, dar de fapt sunt predici ale pocăiților, asta pentru cei care sunt pur și simplu curioși cum arată o astfel de slujbă, ca fapt divers.

Pastor Vladimir Pustan

Eu sunt creștin ortodox. Dar uite că m-am uitat până la urmă la un clip, că sunt înregistrate și puse pe YouTube. Un clip intitulat O femeie ca in Scripturi. :) Mă rog, ca să fiu sincer, m-am uitat la primele 10 minute. Iată ce am învățat din ele:

  • Prima femeie din Europa care s-a mântuit se numea Lidia. Ea era la origini păgână și făcea afaceri, adică comerț cu haine de purpură. Pătrunsă de fiorul mistic, s-a convertit mai întâi la evreism, adică cum ar veni și-a schimbat cetățenia sau așa rezultă. Pe urmă, deși nu aveau sinangogă în acel oraș, ea s-a dus să asculte slujba pe malul apei.
  • Femeile de afaceri din vremea respectivă purtau tocuri cui.
  • În acele vremuri, ca să ai o biserică (sinangogă), trebuia ca în orașul respectiv să existe 10 bărbați evrei care să fie în stare să conducă. Care să fie în stare să conducă, adică lideri. Se dă exemplul cu 10 bărbați care au creat nazismul și 10 bărbați care au creat comunismul, în ideea că dacă ai 10 bărbați hotărâți, schimbi cu ei lumea. Ce ziceți, ne adunăm și noi 10 în comentarii?
  • Cel care ținea slujba de care v-am zis, pe malul apei, pentru că nu aveau biserică, era (Sfântul) Pavel.
  • Nu numai că Lidia s-a plecat de la postura ei de afaceristă să se așeze pe iarbă să asculte predica, dar la sfârșit i-a invitat în casa ei să-i găzduiască. De unde rezultă că casa ei a devenit prima biserică din Europa.
  • La pocăiți, proporția de femei:bărbați care asistă la o slujbă este de 3:1.
  • Pastorul de pe scenă avea uneori gesticulații și argumentări care mă speriau.

Lidia este una din cele patru modele feminine de care se vorbea în acea slujbă. Dar fiind ora târzie, n-am mai ascultat restul. Clipul are peste o sută de mii de vizualizări și face parte din colecția de Predici Pustan. Îl puteți urmări, integral, mai jos.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă