Faianța: diversitate în culori

În cazul locuințelor, îmi place diversitatea. Îmi plac tonurile cromatice calde, luminoase, dar și cele gri sau maro, dacă au un anumit rafinament și cadrează cu restul încăperii. Nu îmi plac în schimb culorile grele, terne, închise, apăsătoare, ce dau camerei o aparență sobră, aproape mortuară. Desigur, mai ales în ultimele decenii, dacă vorbim de holuri, băi sau chiar bucătării, pereții au încetat să mai fie acoperiți cu diverite vopsele, fiind în schimb placați cu faianță. Iată mai jos un design de baie cu plăci de gresie și faianță, care, deși conține mult maro, îmi place foarte mult:

faianță maro

Apropo, știați că între cele două, gresie și faianță, nu există vreo diferență esențială notabilă? Ambele sunt făcute din aceleași materiale ceramice, sunt practic la fel, dar dacă o punem pe jos îi zicem gresie, dacă o punem pe pereți îi zicem faianță. În imaginea de mai sus, deși avem unele plăci de culori închise, ambianța este foarte plăcută și deloc apăsătoare sau închisă, ba chiar luminoasă, datorită faptului că maroul se combină cu acel crem deschis. Urmând același principiu, putem obține un hol superb, folosind nuanțele din imaginea următoare (știu că în imagine e tot o baie dar eu le-aș pune pe hol):

faianță maro hol

Faianța a fost utilizată încă din antichitate la diverse obiecte de bricolaj și ornament. Totuși, în acea vreme materialul din care se făcea era diferit de cel de azi și nu încorpora lut. Este vorba, așadar, de o pseudo-faianță. În sens restrâns, una din primele fabrici de ceramică fină din estul Europei a fost, se pare, chiar în țara noastră, în localitatea Batiz din Hunedoara. Această fabrică a funcționat între anii 1810-1865.

faianță tresor bianco

După cum vă ziceam, mie îmi plac culorile deschise. Iată încă un design care arată superb. Nu înțeleg de ce atât de mulți oameni preferă nuanțe complet închise. Adică înțeleg, motivația lor este că „acoperă mizeria” sau „fac murdăria invizibilă”. Adică, din comoditate (lenea de a întreține sau curăța suficient de bine). Totuși, o imagine care ajunge în mod repetat pe retină, zi de zi, are impact asupra subconștientului, iar psihologii ne recomandă, încă o dată, culori frumoase, calde.

faianță roșie

Roșul s-ar potrivi, probabil, cel mai bine în baie. Este o culoare deschisă și activă, dinamică, dar în exces, poate duce la surescitare, oboseală și nervozitate. Cum în baie nu ne petrecem decât o mică parte din timp, aici se poate folosi fără probleme. Apropo de baie, citeam pe Facebook zilele trecute următorul status: „Azi am fost la baie fără să-mi iau telefonul cu mine. Am constatat că am 86 de plăci de faianță pe perete.” Dacă tot le numărăm din plictiseală, măcar să numărăm ceva plăcut ochilor! :)

decor vanilla beige

În fine, ce voiam să vă spun în acest articol e că dacă vreți să vă cumpărați faianță, puteți arunca un ochi pe www.emenatwork.ro. Site de unde am preluat toate imaginile de mai sus. Cele mai scumpe plăci le găsiți la 100-150 de lei/mp. Cele mai ieftine, la 26 de lei/mp, 5-6 lei decorurile. La aceste sume se mai scade 5% (la prima comandă) dacă aveți inspirația să vă abonați în prealabil la newsletter-ul lor, caz în care veți afla primii și promoțiile lor, și sfaturi practice din domeniul bricolajului și amenajărilor interioare.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă