Cum îți repari mașina în secolul XXI

Acum ceva timp, stăteam eu frumos pe marginea șoselei și făceam cu mâna la mașinile care treceau, întrucât aveam de ajuns în alt oraș. A oprit un tip și m-a luat. După ce am urcat, l-am recunoscut: era o cunoștință din vremea școlii generale, pe care n-o mai văzusem de un car de ani. Din vorbă în vorbă, l-am întrebat cu ce se ocupă. Mi-a zis că e șofer pe o mașină mare. Că bate țara în lung și în lat. L-am întrebat ce face dacă i se strică o piesă pe drum, undeva-n pustiu, sau în munți. Mi-a zis că se descurcă.

Porsche rosu

Pentru mine, care n-am mecanica auto în sânge, chestia asta e remarcabilă. Să fii toată ziua pe drum, cu o mașină care nu-i chiar nouă, și să te poți descurca dacă se întâmplă ceva. Zic pentru mine, că eu habar n-am de piese auto, dacă mi s-ar strica mașina aș duce-o la un service auto. Pe de altă parte, la fel cum un tip pasionat de calculatoare va avea habar de cum să-și reinstaleze sistemul de operare sau să-și seteze o parolă sigură, mă gândesc că un șofer profesionist este pasionat de condus și are habar de una-alta pe la mașină, de cum se schimbă o piesă sau un cauciuc.

Bun, dacă ți se strică mașina pe drum nu prea ai ce face, suni la o firmă de tractări sau la un prieten și gata. Dar dacă știi puțină mecanică scapi de mersul la un service auto pentru o chestie minoră, pe care o poți repara singur acasă, scutești plata manoperei și, poate, îți cumperi piesa necesară la un preț mai avantajos. Cum? De pe net. Scrii în Google magazin de piese și service auto în București și intri pe unul din rezultatele afișate. De exemplu, pe AutoHut.ro, un magazin atestat de Trusted.ro.

Pe AutoHut găsești piese pentru ce tip de mașină vrei. Poți selecta marca (Ford, Dacia etc), modelul, anul fabricației, tipul de caroserie, tipul de combustibil etc. Dacă locuiești în capitală, poți să ridici piesa de la service-ul lor, dar nu mergi degeaba, fără să știi dacă o au sau nu, că ai comandat-o mai devreme pe net. Ți-o și montează ei, dacă vrei. Dacă locuiești în provincie, ți-o trimit ei în 24 de ore, prin curier rapid. Transportul e gratuit dacă valoarea comenzii e de minimum 400 de lei, indiferent de numărul de colete și greutatea lor, sau 20 de lei pentru comenzile mai mici.

Asta cel puțin conform informațiilor de pe site. Că eu n-am cumpărat, că nu mă pricep și nici n-am mașină. Dar dacă aș cumpăra, probabil aș prefera un magazin care să-mi ofere și puncte de fidelitate, în funcție de valoarea comenzii pe care o fac. Puncte care să se traducă prin reduceri la comenzile ulterioare de la același magazin. Ghiciți care dintre cele două variante, magazinul auto din orașul dvs sau AutoHut, oferă aceste puncte? Un mic indiciu: nu este magazinul din orașul dvs. Cel puțin nu cred.

Din păcate, există un lucru pe care netul n-o să ți-l poată niciodată rezolva, și anume reparația efectivă a mașinii, sau înlocuirea piesei, odată ce aceasta îți ajunge acasă. Dar cel puțin la capitolul achiziție, lucrurile sunt mult mai simple decât acum 20 de ani...

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă