Ce fel de centrală să-mi cumpăr?

Dacă ești în căutarea unei centrale termice pe gaz, atunci ai la dispoziție o multitudine de oferte și opțiuni dintre care să alegi. Nu doar magazinele de electrocasnice din orașul tău, sau de pe strada ta, ci și magazinele mai serioase din toată țara care și-au deschis site-uri online. De exemplu, vezi gama de centrale pe gaz de pe Berluni, un magazin online care se ocupă doar de centrale de apartament, boilere, pompe, calorifere etc. Dar dintre atâtea modele și variante disponibile, ce să alegi?

centrale termice

Nu sunt un exepert în domeniu. De fapt, nu am nici măcar minime cunoștințe de specialitate. Dar văd că cei de la Berluni recomandă centralele în condensație, pentru că acestea ar asigura cel mai înalt randament termic oferit de o centrală pe gaz. Și când zicem randament vorbim de matematică în sensul ei propriu, pentru că iată, acest tip de centrale pot atinge valori de 105%-110% ale acestui randament, ceea ce este surprinzător, având în vedere că legile fizice ale universului în care trăim implică întotdeauna pierderi și deci randamente subunitare.

Înțeleg că principiul pe baza cărora funcționează este acela al răcirii gazelor de ardere sub temperatura punctului de rouă. În timpul arderii, hidrogenul din gaz se combină cu oxigenul din aerul exterior și formează vapori de apă. În mod normal, acești vapori de apă sunt eliminați prin coșul de evacuare a fumului. În cazul acestor centrale însă, ei sunt redirijați în interiorul instalației, unde sunt condensați. Prin condensare ei își pierd o parte din căldură, care este preactic preluată de centrală și folosită ca un fel de „combustibil auxiliar”, de aici rezultând acest randament foarte mare. Aici avem și motivul pentru care se numesc centrale în condensare (sau în condensație).

Fiind o tehnologie nouă și avansată, ea prezintă și alte avantaje, cum ar fi emisia redusă de noxe sau arderea de tip superior prin alte mecanisme decât cele discutate aici. În plus, din câte rețin, există o directivă europeană potrivit căreia este obligatoriu să-ți instalezi o astfel de centrală în apartament, și nu una de tip vechi.

Cu aceste cunoștințe la purtător, rămâne o singură întrebare: ce să alegem din numărul mare de tipuri și modele de centrale în condensație de pe site? Pentru răspunsul la această întrebare, probabil ar trebui să-i sunăm pe cei de la Berluni...

sursă foto: ivp.ro

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă