De ce ai nevoie de un domeniu pentru site sau blog

Deseori cei care se decid să-și deschidă un site sau un blog nu cunosc câteva minime noțiuni de bază din domeniul internetului și din această cauză o iau pe un drum greșit sau fac alegeri proaste. O consecință a acestor alegeri este faptul că după un an, doi sau trei, regretă modul în care au început și o iau de la zero. Iată mai jos câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a vă deschide un site:

domeniu web

Domeniu sau subdomeniu?


Mulți sunt tentați să își facă un site pe wix.com sau un blog pe wordpress.com (sau blogspot.com), pentru că este gratuit. Dar acest lucru vine cu niște dezavantaje la pachet. În primul rând, site-ul lor va fi pe un subdomeniu. Ce înseamnă asta? Domeniul este cel care are un singur punct în dreapta. De exemplu: google.com, facebook.com sunt domenii. Dacă în dreapta există două puncte, atunci vorbim de subdomenii. De exemplu, blogul de față are adresa http://geek.m3d1a.ro. În această adresă, m3d1a.ro este domeniul și geek este subdomeniu. Deci blogul acesta este pe un subdomeniu. Dacă ar fi fost pe domeniu, adresa lui ar fi fost http://m3d1a.ro sau http://www.m3d1a.ro.

În cazul meu, domeniul m3d1a.ro îmi aparține, așa că nu este nicio problemă. În schimb, domeniile wix.com, blogspot.com, wordpress.com etc, pe care se pot face site-uri și bloguri gratis, nu vă aparțin. Asta înseamnă că sunteți la cheremul firmelor în cauză, care pot oricând să vă închidă site-ul pentru că de exemplu nu ați respectat un punct din termenii și condițiile de utilizare a serviciilor lor. Mai mult, nici subdomeniul nu este propriu-zis al vostru, ci tot al lor, pentru că cel care controlează domeniul controlează și subdomeniul. Voi practic doar sunteți lăsați să îl folosiți. Asta înseamnă că dacă vă banează sau dacă vreți voi să vă mutați mai târziu în altă parte, la altă firmă, nu veți mai putea folosi acel subdomeniu iar blogul vostru își va schimba adresa URL. Iar acest lucru este destul de rău, pentru că veți pierde poziția pe care o aveați în Google și probabil cea mai mare parte a vizitatorilor de pe site. Va trebui să o luați de la zero.

Cât costă și de unde se poate cumpăra un domeniu?


Eu am colaborat de-a lungul timpului cu DHost.ro, de unde puteți cumpăra domenii pentru circa 12 euro pe an. Nu cred că este cel mai mic preț de pe piață, poate în altă parte găsiți cu un euro sau doi mai ieftin, dar merită să aveți în vedere faptul că odată cumpărat domeniul, veți avea nevoie de găzduire, care se plătește lunar, iar DHost are printre cele mai mici prețuri la găzduire și probabil unul din cele mai bune rapoarte preț/calitate. Pentru circa 1 euro pe lună beneficiați de un pachet complet de găzduire, adrese nelimitate de mail, baze de date nelimitate și altele. Adică ieșiți mult mai bine per total. DHost nu este, cum ziceam, cea mai mare sau cunoscută firmă, cu cele mai performante servere, dar pentru un site mic și mijlociu, care nu are zeci de mii de vizitatori zilnic, este mai multe decât vă trebuie și veți primi servicii de calitate, seriozitate, asistență tehnică etc, la un preț mai mic decât cel pe care îl găsiți în alte părți.

În acest moment, unii dintre voi se vor gândi că mai bine își fac totuși site gratuit, pentru că un domeniu și o găzduire implică niște costuri. Însă avantajul e că acestea vă permit crearea unui site profesional, cu care aveți șanse mai mari să faceți bani decât pe subdomenii gratis. Dar despre cum se pot face bani pe net, probabil într-un articol următor.

sursă foto: marketingland.com

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă