Certificatul Let's Encrypt nu merge pe Windows XP decât dacă folosiți Firefox

Dacă mai există printre voi persoane care folosesc Windows XP, și din statistici rezultă că da, atunci ați observat probabil că, începând cu anul acesta, unele site-uri nu se mai încarcă. Și că, atunci când vreți să intrați pe ele, primiți o eroare de tipul: this site uses an unsupported protocol. ERR SSL VERSION OR CIPHER MISMATCH. De ce apare această eroare și cum se poate elimina?

Let's Encrypt

La sfârșitul anului trecut a apărut, în variantă beta, un nou certificat SSL, numit Let's Encrypt, pe care webmasterii l-au putut instala în mod gratuit pe site-urile lor, astfel încât legătura dintre server/site și browser/cititor să fie securizată. E vorba de acel lacăt verde, care apare în cazul conexiunilor sigure, pe adrese ce încep cu https (în loc de http), cum sunt cele de la bănci sau alte instituții, și care conferă un plus de securitate în fața atacurilor informatice. Certificate de acest tip existau și înainte, dar erau pe bani.

Datorită faptului că Let's Encrypt este gratis, mulți posesori de site-uri și bloguri și l-au instalat. Din păcate însă, acest certificat are o mică problemă de compatibilitate cu Windows XP. Mai exact, nu merge pe browserele bazate pe motoarele Blink, WebCore și Trident. Practic, nu merge pe Chrome (și celelalte browsere bazate pe Chrome), Opera și Internet Explorer. Dacă încercați să accesați un site criptat cu Let's Encrypt de pe Windows XP folosind unul din aceste browsere, veți primi eroarea de mai sus (sau o eroare similară).

Problema este cunoscută și a fost prezentată și discutată în comunitatea Let's Encrypt. Din păcate, de vreme ce Windows XP este scos pe tușă din aprilie 2014, adică de peste doi ani, nemaiprimind actualizări de securitate de la Microsoft, autorii Let's Encrypt nu sunt interesați să investească timp și energie pentru a face ca certificatul lor să fie compatibil cu acest sistem de operare învechit.

Dacă nu vreți sau nu puteți să treceți la o versiune mai nouă de Windows (sau la Linux), singura soluție pentru a putea accesa aceste site-uri este să folosiți ca browser Firefiox. Un bonus suplimentar este faptul că Firefox este singurul browser dintre cele trei (Firefox, Chrome, Internet Explorer) care încă își mai face update pe Windows XP, fiind suportat de către producător pe acest sistem de operare.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă