Fizică aplicată: epurarea apei de hidrocarburi

V-aţi putea întreba de ce nu chimie aplicată, iar răspunsul e că apa nu reacţionează cu uleiurile. Dar într-o spălătorie auto, de exemplu, sau într-un depozit de carburanţi, apa ajunge mereu impregnată cu astfel de impurităţi. Şi trebuie, evident, curăţată, afară de cazul că găsiţi voi o soluţie magică să o faceţi pe toată să dispară ca prin farmec. Materialul următor prezintă un mecanism practic de curăţare - sau mai bine zis separare - a apei de astfel de uleiuri reziduale şi are la bază procedeul implementat de Dumar Construct în propriile separatoare de hidrocarburi şi pe care fanii fizicii aplicate îl pot verifica acasă.

separator grăsimi si hidrocarburi

Pentru a separa apa de grăsimi, uleiuri şi hidrocarburi, Dumar ne propune un container prefabricat din beton, cu peretele gros de 12 cm şi suprafeţele (interioară şi exterioară) acoperite de 3 straturi de vopsea pe bază de răşini epoxidice, care-l imunizează. Dar, dacă vreţi să faceţi experienţa acasă, puteţi utiliza orice vas închis, suficient de mare. Veţi mai avea nevoie de un filtru coalescent bun, cu rolul de a uni picăturile fine de grăsime în picături mai mari, pe care nu ştiu de unde îl puteţi procura, şi de apa poluată în sine, de care puteţi face rost de la orice benzinărie sau spălătorie auto din apropiere.

Filtrul coalescent se montează la orificiul de intrare de pe vas. Separatorul Dumar are un racord e intrare prevăzut cu un spărgător de jet, care elimină eventuala presiune a apei. Tot ce trebuie voi să faceţi în lipsa lui este să turnaţi apa în vas încetişor, nu dintr-o dată. Mai departe, apa trece prin filtru şi ajunge în vas. După care trebuie lăsată acolo un timp suficient. În acest timp, uleiul, mai uşor decât apa, se va ridica treptat la suprafaţă, lăsând o pătură de apă curată dedesubt. Aceasta este esenţa procedeului.

separatoare dumar

În realitate, lucruile sunt ceva mai complexe, căci apa este adeseori poluată şi de alte impurităţi grosiere, materiale (cum ar fi nisip, pământ, pietriş, nămol). Separatorul de la Dumar are două compartimente, primul cu rol de decantare a acestor impurităţi materiale. Abia după decantarea lor apa intră în compartimentul al doilea. Mai departe, vasul vostru este de test dar separatorul trebuie să se asigure că, odată apa curăţată, există şi un mecanism de scurgere a ei, lăsând uleiurile în interiorul separatorului. Puteţi consulta mai în detaliu schema completă de funcţionare a acestor tuburi accesând linkul de mai sus.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă