Câteva lucruri despre München

Munchen este, după cum poate deja ştiţi, capitala landului Bavaria din Germania. În Germania „landurile” sunt unităţi administrative teritoriale, asemenea judeţelor de la noi sau aşa-numitelor counties din Marea Britanie. Cu peste 1300000 de locuitori, Munchen se află pe râul Isar. În ce priveşte numele, el vine de la Monch, care înseamnă călugăr, monah (din latină: monachus). Mai exact, undeva înainte de 1158, nişte călugări de la mănăstirea Schaftlarn au înfiinţat pe locul care acum se numeşte Petersbergl (şi care se află în interiorul oraşului) o colonie.

Munchen
Nymphenburg Palace

Pe la 1200, localitatea a primit statutul de cetate şi a fost fortificată. Ea avea să devină Munchenul de azi. Oricum, drumul nu a fost unul neted, căci în 1300 întregul oraş a fost cuprins de flăcări. Dar a fost reconstruit de Ludovic al XIV-lea câţiva ani mai târziu. Mult mai tâzriu, Hitler avea să-l numească centru sau capitală a mişcării naziste. Distrus a doua oară în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost reconstruit din nou, în perioada postbelică, după un plan meticulos.

Orice oraş cu o anumită încărcătură istorică merită, desigur, vizitat. Dacă ar fi să facem o excursie până în Germania, ce am putea vedea în Munchen? Ei bine, în primul rând am putea admira clădirile în sine. Arhitectura oraşului este un interesant amestec de clasic şi modern, căci unele ruine pe care se aşează noile construcţii (sau cele restaurate) poartă încă pecetea timpului şi a istoriei. Astfel, într-un studiu realizat pentru National Geographic Traveler, Munchen a fost clasat pe locul 30 din 100 de candidaţi în topul oraşelor sau locurilor de vizitat pentru amprenta lor istorică.

Munchen
Muzeul BMW

Cât ar costa astăzi o excursie acolo? Cheltuielile cu cazarea, masa şi distracţiile sunt greu de estimat. Poate cel mai bine ar fi să căutaţi nişte bloguri de turism, ale celor care au vizitat oraşul, şi să le citiţi impresiile. Drumul în sine ar fi undeva pe la 140 de euro, dus-întors, dacă îl rezervaţi din timp. Sau, dacă vreţi să faceţi o escală în cadrul unei călătorii mai întinse, e destul de ieftin să ajungeţi din Munchen la o altă capitală europeană, cum ar fi Parisul.

În orice caz, dacă vă decideţi să treceţi pe acolo, nu puteţi rata Muzeul German, aflat pe o insulă a râului Isar, care este cel mai mare muzeu de ştiinţă şi unul dintre cele mai vechi din lume. Iniţial insula în cauză nu avea nicio construcţie datorită deselor inundaţii dar această problemă a fost rezolvată printr-o arhitectură cu protecţie la astfel de inundaţii. Dar acesta nu e singurul muzeu pe care oraşul are să vi-l pună la dispoziţie. Şi vizitându-le pe toate, veţi lua contact cu opere de artă şi colecţii întregi din paleontologie, geologie, mineralogie, zoologie, botanică şi antropologie.

Munchen
Frauenkirche

Munchen mai este cunoscut pentru câteva galerii de artă semnificative, cu exponate nu doar germane ci şi greceşti sau romane. De altfel, aici s-au născut, au locuit sau au murit artişti şi cântăreţi celebri, dintre care amintim: Orlando di Lasso, W.A. Mozart, Carl Maria von Weber, Richard Wagner, Gustav Mahler, Richard Strauss, Max Reger, Carl Orff şi alţii.

Un alt obiectiv turistic din zonă îl constituie Piaţa Maria, numită după coloana cu statuia Născătoarei din centrul ei. Aici se află atât primăria veche cât şi primăria nouă, cu turnurile lor impunătoare, dintre care cel nou adăposteşte un mecanism cu statuete şi clopoteţi precum şi un ceas ornat, ce mişcă figurine reprezentând scene medievale şi este acţionat la anumite ore. În piaţă se mai află câteva biserici faimoase, dintre care cea mai veche este Biserica Sf. Petru.

Munchen
Bavaria Statue

Chiar în centrul oraşului, mai puteţi vizita aşa-numita Grădină Englezească, celebră printr-o practică insolită: nudismul. Poate că nu ne-am fi aşteptat de la sobrii şi calculaţii germani, dar iată că nu au astfel de complexe şi, dacă doriţi, puteţi practica nudismul liber la ei în oraş. :) Şi ar fi încă multe alte lucruri interesante de vizitat. Departe de a fi epuizat subiectul, mă opresc totuşi aici, pentru a nu obosi cititorul cu un text extrem de lung. Cei care doresc mai multe informaţii despre oraşul celor peste un milion sunt invitaţi să acceseze acest articol, unde vor găsi şi alte obiective turistice la fel de interesante.

Însă nu puteam vorbi de germani fără a aminti de bere. Berea este un fel de emblemă sau marcă a Germaniei în lume, la fel cum cafeaua este asociată cu Columbia sau ceaiul negru cu China. Nemţii au chiar o sărbătoare a berii, intitulată Oktoberfest, care ţine două săptămâni. În pofida numelui, acest festival începe la sfârşitul lui septembrie, abia a doua lui parte prinde începutul lunii octombrie. Lucru care-mi aminteşte de un banc pe tema muncii la diferite naţiuni. Dar despre el, într-un alt articol...

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă