Hidro vine de la apă

Ziceam în articolul precedent că o să lărgesc puțin aria de subiecte pe care le voi aborda pe acest blog. Și dădeam ca exemplu apa, formată dintr-o moleculă de oxigen și două molecule de hidrogen. Dar, deși cu toții cunoaștem apa, un lichid atât de banal, foarte puțini știm cum se face că ea ne ajunge din sol în chiuvetele noastre. În articolul de față o să vorbesc puțin despre aparatele care asigură acest transport al apei, și nu numai.


1. Pompă. Poate cel mai simplu mecanism de împins apa este pompa. Fără îndoială că o cunoașteți: un dispozitiv de creare a presiunii. Sau, în termeni mai acurați și tehnici, un dispozitiv de transformare a energiei mecanice în energie pneumatică și hidraulică. Energia mecanică sursă poate proveni din contracția musculară (și vă puteți gândi la clasica pompă de baie, dar de ce nu și de mașină) sau de la un motor. Presiunea creată împinge lichidul prin țevi și conducte.

2. Hidrofor. Un fel de frate mai mare al pompei, sau un upgrade al ei, dacă vreți. Un hidrofor este un aparat sau sistem, angrenaj constând dintr-o pompă de mare putere, niște instalații specifice, valve, senzori de presiune, bazin de acumulare etc. Dacă pompa poate desfunda o chiuvetă înfundată, hidroforul de mare calibru poate asigura presiunea necesară alimentării cu apă a unui întreg oraș.

3.  Filtru. Ce am face cu apa pompată de un hidrofor, dacă ea nu ar fi mai întâi curățată de eventualele impurități, toxine, mizerii, și tratată corespunzător? Este treaba filtrelor din diversele stații de epurare ale apei. Vă întrebați de ce se ia apa când plouă? Tocmai pentru că debitul ei crește și filtrarea e mai dificilă.

4. Apometru. Este un aparat simplu, care măsoară cantitatea de apă scursă printr-o țeavă. Numele vine de la apă + metru. Se folosește la calculul facturii de apă din locuințele dvs. Dacă nu știți, înseamnă că încă nu sunteți adulți și nu plătiți facturi.

5. Puffer. Un rezervor de acumulare pentru apă, deseori înmagazinând energia termică furnizată de centrale de diverse tipuri (pe bază de combustibili solizi, de curent, de gaz sau chiar de energie solară) și echilibrează regimul de furnizare a energiei termice. Tot la punctul acesta intră și cazanele și boilerele, dar am ales pufferele pentru că sunt mai puțin cunoscute.

Și acum, să vorbin despre alte câteva lucruri care nu au legătură directă cu apa.

6. Panourile solare. Menționată la punctul anterior, energia solară poate fi o sursă de electricitate și căldură pentru casa noastră. Cu condiția să o putem capta și converti într-o manieră adecvată. Iar pentru asta, avem nevoie în primul rând de panouri solare, care trebuie să aibă o suprafață cât mai mare. Din ce în ce mai des folosite la case ecologice sau moderne, putând amortiza în timp costurile de construcție, datorită reducerii facturii de la curent.

Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, s-au numit shop-einstal.ro. Sau v-ați prins: de acolo le puteți cumpăra.

Probabil va urma.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă