De ce vă merge încet netul

E plin internetul de plângeri de tipul: m-am abonat la cutare provider și am contract de 100 Mb/s, dar câteodată internetul îmi merge ca melcul. Și sigur, plângerile se transformă uneori în adevărate melodrame, cu să vedeți, am sunat la serviciul cu clienții și mi-au zis că e încărcată rețeaua, sau m-au pus să dezactivez antivirusul și să încerc din nou să mă conectez, sau au fost niște nesimțiți, iar mie problema nu mi s-a rezolvat. Ei bine, astfel de probleme nici nu au cum să se rezolve. Mai mult, nici măcar nu aveți dreptate în pretențiile pe care le formulați. Mai jos o să vă explic de ce.

viteza la net

Faptul că pe contractul dvs scrie 100 Mbps nu înseamnă că aia e viteza cu care trebuie să meargă internetul non-stop. Ci că ăla e vârful, până acolo ajunge. În zilele senine, ca să zic așa, când rețeaua e mai liberă, poate vă apropiați de acel vârf. Altfel, vă veți situa undeva între acel maxim și zero, probabil de la mijloc în sus, după cum vă e norocul. De ce? Pentru că netul îl aveți la comun cu alții. Sigur că abonamentul și firul vostru duce 100 Mb/s dar banda totală este pusă la comun cu toți abonații: când unii dorm sau nu sunt online, vouă vă merge mai repede.

V-ați întrebat vreodată de ce pachetul office de la orice firmă mare, cum ar fi Business UPC, vine cu viteze începând de la valori mici, cum ar fi 5 Mbps? Păi cum vine asta? Că doar noi avem acasă 100 Mbps. Iar pachetele office se adresează evident firmelor, instituțiilor, adică entităților cu necesități mari de transfer și constanță a conexiunii. Și costă semnificativ mai mult. Păi simplu: acelea sunt viteze garantate. Ale voastre nu. E ca și cum ați merge undeva și ați lua autobuzul, la comun cu alții, sau un taxi numai pentru voi. Bandă separată, merge tot timpul cu cel puțin viteza de acolo, dar de regulă mult mai repede. Și evident, internet fibra optica, cele mai bune routere etc.

Așa că atât timp cât plătiți bilet de autobuz, o să vi se ofere condiții de autobuz. Asta însemnând că într-un fel e de așteptat să nu vă meargă netul bine tot timpul, și nu ar trebui să faceți caz pentru asta. Decât dacă, mno, vă merge mai tot timpul rău. Atunci da, puteți face ceva gălăgie.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă