Jobul de paznic

Una dintre cele mai lejere și avantajoase meserii este aceea de paznic. Bine, nu mă refer acum la joburi în cadrul unor firme de pază și securitate, sau de bodyguarzi, cum este de exemplu www.elitebodyguard.ro, unde ți se cer niște calități speciale (experiență, condiție fizică, poate ceva sport tipic - box, jujotsu etc, sociabilitate, prezență agreabilă, costum șamd). Mă refer la banala și clasica slujbă de paznic să zicem la o intreprindere, sau la un depozit de materiale.

paznic

De ce spun asta? Păi cunosc un depozit de mărfuri alimentare pentru a cărui pază sunt angajați trei oameni. Este necesar să fie trei, din cauza nu-știu-cărei legi, trebuie respectat un anumit număr de ore pe zi, nu poți ține un singur om. Așa e legea. Deci, sunt trei. Teoretic, ei asigură paza non-stop. Practic, doar începând de după-masă, când angajații de la acel depozit își încheie programul de lucru și merg acasă. Și să vedem cum se desfășoară serviciul unui asemenea „agent de securitate”.

La orele 16 individul se prezintă la lucru. Da' uneori poate fi la 17 sau 18, că nu prea îl verifică nimeni. E singur la locul de muncă. Teoretic, trebuie să păzească depozitul. Practic, nu vine nimeni să-l spargă. Omul nostru stă în biroul lui la căldură, se uită la televizor iar noaptea se culcă. Că are pat. Afară este legat un câine, care latră dacă apare ceva suspect. Dimineața se trezește și merge acasă, hodinit cum se zice la noi prin Ardeal. A doua zi vine al doilea paznic, iar a treia zi - al treilea. Abia o dată la trei zile îi vine din nou rândul.

Deci boierie mai mare ca asta, vă spun eu, nu există. Dezavantajele sunt puține: trebuie să stai de pază și în weekend sau de sărbători, după cum îți vine rândul, și să ai făcut ceva curs în domeniu. Dar spuneți voi dacă 10 zile pe lună e mult! Și ce faci în ălea 10? Dormi. Iar la salariu, spor de noapte, spor de condiții grele, în fine, uneori venitul lui depășește pe cel al unui angajat plătit mai slab din acel depozit.

Sigur că între meseria asta și aceea de agent de pază pe bune, sau de bodyguard, există niște diferențe notabile. Și sigur că dacă chiar s-ar pune problema unui jaf, ar fura depozitul cu paznic cu tot, vorba aia. Până atunci însă, unul din amicii mei care chiar lucrează la depozitul în cauză, face demersuri ca să renunțe la jobul lui și să treacă pe post de paznic. Eu îi urez succes. :)

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă