Evoluția aurului și argintului în decursul istoriei

De-a lungul timpului, metalele și pietrele prețioase au jucat un rol special în societatea umană. Ele au fost, în primul rând, apanajul oamenilor bogați, a elitei, simbol de putere și dominare. Nobilii aveau blazoane și sceptre încrustate cu pietre prețioase, regii foloseau sigilii și purtau coroane aidoma. Dar simbolistica acestor pietre și metale este mai profundă decât simpla stratificare socială bogat - sărac. Ele sunt, dacă vreți, un fel de semn al zeilor. Sau poate și mai mult al zeițelor.

inel de argint

Într-adevăr, cea mai proprie utilizare a lor a fost, încă din timpuri imemoriale, pe post de podoabe sau bijuterii. Utilizare ce s-a păstrat nealterată până azi. Și care fată nu adoră să-și prindă la gât un colier minunat sau să-și pună pe deget niște inele de argint ca în imaginile alăturate? Că nu orice material se pretează la a fi purtat pe corpul nostru, se poate vedea foarte ușor în întâlnirile noastre de zi cu zi. Un lănțișor ieftin, din ceva material chipurile suflat cu aur, de fapt un înlocuitor al lui, va apărea ochiului experimentat drept kitsch, tăblărie. O brățară din argint fin lucrată, va conferi purtătoarei ei o notă de eleganță, stil, rafinament, noblețe, distincție și chiar senzualitate.

bratara din argint

Dacă ne-am apleca asupra materialelor prețioase, am constata că două dintre ele ies în evidență în mod special. Este vorba despre aur și argint. Pe acestea două le putem numi fără să greșim regle și regina regnului mineralo-metalic, dacă se poate măcar forma cuvântul ăsta compus. Importanța lor le-a făcut să fie preluate în numeroase ramuri sau domenii de studiu: în numerologie (numărul de aur), în geometrie și arhitectură (proporția de aur), în chimie (argintul viu), ba chiar în religie, astrologie și științele oculte. Acolo unde, treptat, aurul a devenit un simbol diurn, solar, masculin, în timp ce argintul a început să coloreze tot mai mult veșmintele crăiesei nopții, Luna.

Fără îndoială că dacă aurul reprezintă forța masculină dominatoare, atunci argintul reflectă pe suprafața lui ondulările și delicatețea unui trup feminin. Cum ziceam, la început ele apăreau în diverse bijuterii pe care nu le purtau decât nobilii. Deși nu s-ar putea spune că oamenii de rând nu se împodobeau, doar că ei foloseau scoici, obiecte din lemn sau chiar sticlă. Revenind la zilele noastre, aurul și argintul sunt accesibile oricui, dar felul în care ne împodobil cu ele a rămas în esență neschimbat. Poate unii o să ziceți că am devnit mai inventivi, și că tinerii de azi folosesc bijuterii care se asortează cu hainele lor (și ele la modă) sau își fac piercinguri în cele mai inedite zone corporale. Dar o să vă aduc aminte că aceste piercinguri erau (și încă sunt) o practică normală la foarte multe triburi africane, de exemplu.

perle

Privind retrospectiv, am putea spune că în decursul mileniilor oamenii și-au schimbat fundamental și repetat modul de a trăi, locuințele, orânduirile sociale (trecând de la sclavagism la democrație), sistemele de valori, cunoștințele despre lume și viață, ajungând astăzi capabili să zboare pe Lună sau să facă alte lucruri nemaivăzute, dar aurul și argintul și-au păstrat nealterate în conștiința lor proprietățile, simbolisitca, utilizarea și valorea. Așa încât chiar azi ele se folosesc ca sisteme de referință mai bune decât monedele diverselor țări atunci când e vorba de valoarea (prețul) unor lucruri sau ca barometru al bogăției.

sursă foto: La Femme Coquette

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă