Snowden despre protejarea datelor confidențiale pe net

Acum 5 zile, cu ocazia festivalului The New Yorker, Snowden a ieșit public și a vorbit pe internet. Despre o mulțime de lucruri, incluzând securitatea datelor personale și spionajul care se realizează prin intermediul internetului. Întrebările reporterei și răspunsurile lui pot fi urmărite în clipul video de mai jos, având circa o oră și 8 minute.


Câteva lucruri esențiale care se pot reține din acest interviu:
  • Niciodată nu a fost mai ușor să se colecteze date despre noi decât azi. Astăzi urcăm poze cu noi pe Facebook, în cloud, cumpărăm pe net și este foarte ușor să ni se creeze un profil pe baza activității noastre de internauți.
  • Când a dezvăluit programele de supraveghere implementate de NSA, Snowden nu a avut un masterplan, nu s-a gândit foarte mult la ce va face mai departe, ci a fost mai mult o chestiune de responsabilitate, după care și-a zis că ce va fi va fi, sperând la cât mai bine.
  • A rămas în Rusia și pentru că, într-un fel, americanii l-au izolat acolo, anulându-i pașaportul înainte de a decola din acea țară.
  • La momentul actual primește multe donații și colaborează cu diverși experți în IT și tehnologie la crearea unor soluții pentru îmbunătățirea siguranței fiecărui om de pe net.
  • Este sigur că a luat decizia corectă dezvăluind publicului modul în care serviciile americane încalcă pe ascuns libertățile individuale nu doar ale cetățenilor americani, ci și ale tuturor oamenilor de pe glob. Nu regretă decizia luată.
  • Este din nou împreună cu iubita lui, care a venit în Rusia. Deși întâlnirea a fost oarecum de pomină. :)
  • Dacă vrei să te protejezi pe net, cel mai bine este să eviți cărările prea bătătorite și să folosești servicii care pun accent pe protecția și confidențialitatea datelor utilizatorilor. Exemple de site-uri unde datele tale nu sunt în siguranță: Dropbox, Facebook, Google.
Și atunci, ne putem întreba, mai au acceste servicii populare vreo utilitate? Mai are rost să ne facem cont pe Facebook sau să folosim Google pentru căutări? Păi, depinde ce vrem de la ele. Dar, de vreme ce chiar interviul cu Snowden a fost purtat prin Google Hangouts, iar blogul de față, care vi-l prezintă, este găzduit de Google, eu zic că avem și o valoare pozitivă a acestor platforme.

edward snowden

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă