Principiul conversiei

Aproape orice tehnologie pe care o implementează și folosește omul are la bază principiul conversiei. Ce este acest principiu? Este un principiu care spune că în natură nimic nu moare, totul se transformă. Pe baza lui noi, aplicând corect anumite legi fizice și chimice, reușim să transformăm diferite resurse care există din abundență în jurul nostru în resurse rare sau de care avem mai multă nevoie.

Pentru a înțelege puțin aceste lucruri, o să discut pe un caz particular. Să luăm de pildă un aparat de aer conditionat daikin. Sau poate fi cu aer conditionat fujitsu, dacă vă este numele mai cunoscut. Sau techno, nu contează, toate funcționează la fel. Ce face un aparat de aer condiționat (oricare)? În esență, el face un lucru foarte simplu: transformă energia electrică în energie eoliană. Adică îl bagi în priză și face vânt. Cârcotașii vor spune că uite dom'le, ce mare scofală, poți deschide geamurile și ai curent. Doar că aparatul ți-l asigură în mod constat și controlat, iar tu poți regla rata de ventilație și deci temperatura camerei, durata de funcționare, etc. Și îl poți folosi chiar când afară nu este deloc vânt sau presiunea atmosferică e mică.

centrală eoliană

Deci, o conversie. O alta este conversia realizată de... morile de vânt. Aici sursa este exact invers, vântul sau curenții de care. Care sunt convertiți în lucru mecanic, adică paleții care se învârt pun în mișcare un angrenaj care macină ce dorim noi să măcinăm în acea moară. Cereale, probabil. O aplicație mai veche și oarecum primitivă a acestei conversii era la ambarcațiunile cu pânze.

În univers nimic nu se pierde, totul se transformă. Electricitatea poate fi transformată în aer, dar și aerul poate fi transformat în electricitate. Este ceea ce face o centrală eoliană, sora mai mare (și mai bine pusă la punct) a morii de vânt. Doar că centrala nu produce lucru mecanic ci direct curent electric. Desigur, există surse de electricitate mult mai bune, cum ar fi fisiunile de la nivelul atomilor unor substanțe reactive (centrale nucleare). Dar și ele convertesc o formă de energie în alta.

Dacă vântul poate fi convertit în curent, și apoi curentul în vânt, o să vă întrebați poate: de ce trebuie să plătim pentru toate acestea? În fond, vântul, apa, Soarele, atomii etc există liber pe lângă noi, natura ni le oferă gratuit. Adevărat. Dar pentru că nu trăim într-o lume ideală, conversiile se realizează întotdeauna cu pierderi. Plus că aparatele care realizează aceste conversii costă pentru a putea fi construite și întreținute. În rest, conversia în sine este gratis. Noi îl plătim doar pe cel care ne-o face posibilă.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă