Orașul viitorului

În trecut, oamenii locuiau în peșteri. Mai apoi, și-au făcut colibe. Așezările omenești au început să se strângă în jurul târgurilor și a cetăților, care au dus la apariția vechilor orașe, asemănătoare cu cele de azi. Doar că locuințele erau mult mai primitive, din cârpici sau lemn, și înconjurate de spații verzi, căci pe atunci omul era mai aproape de natură.

De atunci am evoluat iar azi avem blocuri moderne, unele care „zgârie norii”, rezistente la șocuri seismice, din piatră sau oțel, în orașe cu străzi betonate, cu iluminat, cu linii de tramvai la sol și metrou subteran, cu o infrastructură foarte bine la punct. Dar în evoluția asta am pierdut ceva. Am ajuns să locuim îngrămădiți, cu blocuri asemenea cutiilor de chibrituri, aglomerate, fără să mai acordăm atenție spațialității sau designului. Și, ajunși la vârful progresului științific, unii dintre noi începem să privim spre trecut.


Este o concluzie personală dacă vreți, dar și un exercițiu de imaginație. Oare cum ar arăta blocul secolelor următoare? Sau casa? Eu cred că se va reveni la cultivarea unei vieți armonioase, sănătoase. Eu cred modelul casei cu grădină va prinde tot mai multă forță. Nu doar pentru că grădina ne oferă un minunat spațiu de relaxare, ci și pentru că în ea putem planta câteva legume, putem sădi câțiva pomi fructiferi, la umbra cărora să stăm în serile călduroase de vară.

Astăzi, acest lucru te-ar costa foarte mult. Bineînțeles, nu ar fi imposibil. Mai devreme scriam pe un alt blog despre un serviciu de intretinere gradini cluj oferit celor cu gust estetic și care dispun de astfel de grădini, probabil că dacă sunt profesioniști, pot transforma zona ta într-un mic paradis. Dar evident că 1) este greu să te afli într-un oraș mare, ca Cluj-Napoca, și să dispui de o locuință cu grădină și 2) presupun că serviciile nu sunt gratuite. Însă pentru cei care au o casă la țară, o pensiune, o cabană...

Pe de altă parte, majoritatea oamenilor continuă să își ducă traiul de pe azi pe mâine sau chiar să locuiască în chirie. Cum atunci ne-ar putea aduce viitorul imaginea idilică amintită de mine mai sus? În afară de faptul că am renunța cu toții la tehnologie și ne-am retrage undeva la țară, unde încă sunt case, grădini, păduri și iarbă verde, ceea ce nu cred, ar trebui rezolvate mai întâi câteva probleme stringente cu care se confruntă omenirea astăzi. Pe scurt, enumăr aici: transformarea deșerturilor în spații locuibile, crearea unor orașe subterane sau acvatice (cea mai mare parte a planetei este acoperită de ape), popularea altor planete.

Dar când mă gândesc la ce implică toate acestea, îmi dau seama că orașul viitorului... este totuși al unui viitor îndepărat.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă