Ce sunt pompele submersibile și la ce folosesc ele

Nu știu dacă voi citiți sau nu bloguri. Dar dacă citiți, ați observat probabil în ultimii ani o grămadă de articole pe subiecte mai ciudate, ca: pompe submersibile, centrale termice, cititoare de coduri. Și poate s-a trezit în voi întrebarea: ce sunt totuși aceste năzdrăvănii la care se face reclamă? În articolul de față voi încerca să prezint câteva informații utile despre pompe, și anume cele submersibile.

Să zicem că intrați într-un magazin și vreți să vă cumpărați niște frutce. Pe raft găsiți mere, pere, căpșune, cireșe și fructe exotice. Vă luați o pungă de căpșune, poate două kilograme, și le consumați acasă. V-ați pus însă problema cultivării acestor fructe? Dacă în medie mâncați două kg pe zi, și în magazinul respectiv cumpără la fel ca dvs 5 persoane pe oră, rezultă că într-o zi de 10 ore se vând 100 de kg de căpșune. Dar furnizorul acestor fructe le va livra și la alte magazine, ceea ce înseamnă poate tone de căpșune pe zi. Cum este posibil să le cultivi și să obții o recoltă atât de bogată, încât să poți alimenta zeci de magazine pe o perioadă de câteva săptămâni?

Cu atât mai mult cu cât căpșunii, pe care nu i-am ales întâmplător, am înțeles că sunt foarte sensibili la variațiile de apă. Dacă avem într-un an secetă, nu se fac. Dacă avem într-un an ploi abundente, nu se fac. Le trebuie apă în mod ritmic, nici prea multă nici prea puțină, iar condițiile meteo de azi sunt departe de a fi stabile. Soluția o constă irigațiile și udarea artificială, și aici intră în scenă pompele submersibile.

irigatii

Ce sunt acestea? În primul rând, o pompă știm cu toții ce e, un aparat care permite transformarea energiei mecanice (puterea de împingere) în energie hidraulică sau pneumatică (flux de apă, presiune de aer). Le cunoaștem, pompa de la bicicletă e un exemplu, pistonul pneumatic care l-a omorât pe robotul din primul Terminator e un altul. Apoi, submersibil vine de la faptul că se află în apă.

Practic, de ce ai nevoie? De o sursă de apă - care poate fi un puț sau o fântână, de o pompă submersibilă, de niște instalații și de niște șanțuri. Se sapă șanțurile, se montează pompa și instalațiile și se dă drumul la apă. Apa va fi pompată din fântână prin furtunuri, fie subteran, împânzind pământul și ajungând la rădăcinile plantelor din el, irigație numită prin brazde, fie îl va uda de sus, asemenea unei ploi artificiale, sau dacă vreți vă puteți imagina un sistem de tip stropitoare automată și uniformă, ca în imaginea de mai sus, irigație numită prin aspersiune.

Cam asta-i tot, și e foarte simplu de înțeles. Desigur, există pompa submersibila debit mare, pompa submersibila debit mic sau mediu, apoi ele sunt de diverse tipuri, deci depinde la ce anume vreți s-o folosiți, vă puteți lua una mai scumpă sau mai ieftină, ca peste tot. Dar ideea de la bază este banală. Un sistem de împingere a apei. Am dat irigațiile ca exemplu, stațiile de epurare a apei folosesc însă și ele astfel de aparate, evident mult mai puternice, cu care asigură un flux constant de apă potabilă în robinetele noastre.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă