Evoluția selectivă

Nu la Darwin mă voi referi în cele ce urmează, ci la tehnologie. Tehnologie care și ea se pare că urmează o traiectorie interesantă, în sensul că pe unele segmente evoluează iar pe altele bate pasul pe loc sau chiar dă înapoi. După cum o dictează conjunctura sau interesele... pieței de consum.

De exemplu, scriam în articolul precedent despre faptul că Samsung renunță la televizoarele cu plasmă, asta după ce undeva spre sfârșitul anului trecut (2013), Panasonic a făcut și el aceeași mișcare, deși era lider de piață pe acel segment. A rămas astfel doar LG care le mai produce. De ce s-au retras ceilalți competitori? Pentru că, deși cererea de plasme era constantă, comparativ cu cererea de LED-uri era mult mai mică. Ce rezultă de aici? Păi că se renunță la niște televizoare superioare tehnologic dar costisitoare, în favoarea unora inferioare dar mai ieftine. Ok, există speranțe și pe linia LED-urilor, și puteți căuta pe Google OLED, dar ideea de bază rămâne: se produce ce este profitabil, nu ce este neapărat mai avansat.

progres tehnologic

Iată că uneori cele două (profitabilitatea și progresul tehnologic) merg mână în mână. Este cel puțin cazul companiei Toyota, care a anunțat că va produce primul automobil cu hidrogen. Tatonări au mai existat și din partea unor concurenți, dar până acum doar la nivel de automobile prototip. De data asta, vom avea o mașină reală cu combustibil pe bază de hirdogen, care să elimine neajunsurile mașinilor electrice, ecologice dar mai slabe decât cele clasice, pe bază de benzină sau motorină.

Și totuși, n-am văzut pe nimeni să anunțe un sistem de alarmă mai performant, sau mai special. Adică vă dați seama: o mașină de ultimă oră, un apartament sofisticat, cu ultimele dotări: ele vor costa ceva. Și până când vor ajunge la un preț accesibil tuturor, societatea va continua să fie scindată în două. De o parte avem oameni bogați care conduc bolizi decapotabili, de cealaltă parte a șoselei îi privesc oamenii simpli, care-și duc viața de pe azi pe mâine.

Oare de ce nu se dezvoltă la fel de rapid și acele domenii în care munca omului ar putea fi preluată de roboți sau mașini? De exemplu, apropo de potențiale furturi: firma la care lucrez eu are angajați trei paznici pentru a-i asigura securitatea. Și nicio cameră de filmat. Există bineînțeles un sistem de alarmă, vechi, neschimbat de ani de zile, dar mă gândesc așa: nu ar fi mai rentabil să-ți montezi niște camere supraveghere exterior care să înlocuiască sau ajute într-o mare măsură factorul uman?

Argumentul că o mașină nu-și face la fel de bine treaba ca un om este fals. Dimpotrivă, iar ca dovadă aveți calculatoarele de buzunar: puteți să spuneți că vă pricepeți la adunări, scăderi și înmulțiri mai bine decât ele? O cameră de supravegheat, instalată și utilizată corect, alimentată continuu cu electricitate, va funcționa impecabil, în timp ce paznicul deseori va dormi. E adevărat că prezența umană poate să-i intimideze pe potențialii hoți, dar asta numai pentru că acest segment de supraveghere nu s-a dezvoltat chiar atât de mult comparativ cu restul nișelor tech.

Ceea ce ne aduce la observația din titlu: unele domenii avansează, altele mai puțin sau bat pasul pe loc. Din păcate, în cele din urmă se includ și acele domenii care ar putea cu adevărat face viața omului mai ușoară.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă