Am mașină, sunt bogat

Pe vremea lui Ceaușescu strângeai bani la CEC și după ce adunai vreo 70000 de lei, îți puteai lua o Dacia. Nu prea circulau alte mașini pe drumurile mândrei noastre patrii comuniste, afară de încă câteva mărci tot românești, cum ar fi Aro, Skoda și Trabant. Lucrurile au evoluat și Dacia a ajuns poate una dintre cele mai puțin folosite branduri, nici măcar Loganurile sau Dusterurile noi nu fac furori. Și sunt destul de scumpe și ele.

Pe de altă parte, în timp ce o mașină nouă costă un sac de bani, principiul cum că dacă ai una înseamnă că ai bani nu mai stă în picioare. Pentru că astăzi practic aproape oricine își poate permite un autovehicul oarecare, luat la mâna a doua. Zilele trecute de exemplu, un coleg de muncă a văzut într-o localitate din apropiere o Kia Sephia care arată bine, pe benzină, motor probabil de 1.5, vișinie, neruginită, neforjată, la 600 de euro. O scoți la 500. Proprietarul ei o vinde pentru că i-a adus cineva alta și nu poate ține două. Iar mașina e înmatriculată, are toate verificările la zi și nu necesită decât un eventual telescop nou la o roată din spate.

Kia Sephia

Deci cu 500 de euro îți iei azi o mașină. Adică cu un salariu pe 1-3 luni. De ocazie, găsești și mai ieftin. Iar dacă ai de-i schimbat ceva, e plin de magazine cu piese la mâna a doua. Nu-i greu să găsești nici măcar piese pentru service-urile auto, adică gen pistol pneumatic, lampa atelier auto, compresor, aparat de reglaj faruri, cu alte cuvinte dacă vrei să îți deschizi o firmă de reparații și mecanică, e relativ ușor să găsești instrumentele de care ai nevoie, chiar dacă ești pretențios și le vrei de calitate.

Și așa se ajunge într-o situație bizară, într-un fel de paradox: românul are bani de mașină dar nu are bani de benzină. Nu are bani de verificări auto, de asigurare, de ITP, pentru că taxele sunt mai scumpe decât mașina în sine. Pe bune, aduci o mașină de dincolo și te costă mai mult s-o înmatriculezi. Nu-i asta o situație absurdă? O să ne umplem de mașini care stau trase pe dreapta pentru că n-are lumea bani să circule cu ele. :)

Revenind însă la titlul articolului, viața nu-i chiar așa de grea cum ne place nouă de obicei să ne plângem zilnic. Nu-i dificil să-ți procuri o haină, un aragaz sau chiar un Golf, dacă nu ești foarte pretențios. Concepția cum că suntem săraci poate fi, într-o anumită măsură, și o auto-limitare psihologică.

2 comentarii

florentin la 4 iulie 2014, 13:20

O Dacie am avut si, m-am folosit destul de mult!
Acum, cu 500 de euro o masina nu prea e masina...o sa trebuiasca sa bagi f. multi bani in ea...La 500 de euro e obosita...

Unknown la 4 iulie 2014, 22:29

Așa este. Până la urmă m-am răzgândit și n-o mai iau.

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă