Tehnologia și religia

stiinta si religie
În acest articol o să abordez puțin o problemă să-i zis așa spinoasă: tehnologia și religia. Sau, mai bine zis, eventuala relevanță a religiei în era modernă a tehnologiei. De ce am ales tehnologia și nu un alt domeniu? În primul rând pentru că pe blogul acesta scriu despre ea. În al doilea rând, conexiunile dintre religie și alte domenii să le zic umaniste sunt binecunoscute. De exemplu, gândiți-vă numai la limbă, unde avem cuvinte care au sensuri multivalente. Spre exemplu, avem epitaf ca specie literară (poezie, inscripție) și avem epitaf ca stofă brodată cu modele religioase, folosită de preoți; iată deja o legătură între artă și religie. Nu mai insist în această direcție.

La început, omul a fost preponderent religios, orientat înspre el și spiritualitate. Cu timpul însă, și mai ales cu evoluția științei, încrederea într-o divinitate exterioară a început să scadă. Astăzi am putea spune că tehnologia aproape că a înlocuit complet religia, afirmându-și supremația în toate domeniile. Pare imposibil de imaginat un Isus Cristos care să vină pentru a doua oară, în glorie, și pe care să-l filmăm și să-l uploadăm pe YouTube. Și totuși, dacă o să reflectăm cu atenție, o să ajungem la concluzia că religia și tehnologia nu sunt opozabile una alteia.

De ce nu sunt opozabile? Pentru că, oricât de straniu ar suna la prima vedere, ambele au la bază aceleași principii. Să ne gândim puțin la esența tehnologiei. Pe ce se bazează ea? Ce sunt Facebookul, twitterul, blogurile, Google, rețelele de social media etc? Sunt modalități de comunicare. Tehnologia este un canal de comunicare și are drept scop să ne apropie mai mult. Nu de asta vorbim la telefon unii cu alții? De cealaltă parte, religia vine de la latinescul religere, care înseamnă legătură, unire. Legătură între om și Dumnezeu, legătură între om și om. Iată că deja linia ce părea că le separă se subțiază.

Mai departe, dacă ne gândim dintr-o perspectivă spirituală, avansul tehnologic actual nu are nimic împotriva preceptelor divine. Din contră, Dumnezeu i-a zis omului, citat care se află menționat în Biblie: „Fiți Dumnezei!” Cu alte cuvinte evoluați, lărgiți-vă sfera de cunoștințe, apropiați-vă de mine. Este și firesc, dacă ne gândim că același lucru l-am dori și noi pentru copiii noștri. Tehnologia nu este interzisă, blamată sau pusă la zid de biserică, pentru că în Biblie avem mențiuni de sfinți care s-au deplasat cu carul, căruța și ce alte vehicule mai existau atunci, piese de vârf ale tehnologiei pentru vremea aceea.

În sfârșit, din punct de vedere al științei, Dumnezeu nu este o irealitate. Pentru că, oricât de avansată ar fi, știința încă nu i-a putut demonstra inexistența, nici chiar prin cei mai de seamă atei ai ei. Ba mai mult, dacă până acum darwinismul considera conștiința ca un produs sau rezultat al materiei, iată că ultimele descoperiri din fizica cuantică ne reliefează o materie care are la bază... energia, deschizând ușa unor posibilități fascinante, cum ar fi existența spiritului ca principiu imaterial.

Este poate unul din motivele pentru care Einstein credea în Dumnezeu.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă