Ce este gheața carbonică?

Gheața carbonică sau gheața uscată este forma solidă (gheață) a dioxidului de carbon (carbonică). Asta înseamnă că o moleculă de gheață carbonică este compusă din doi atomi de oxigen și un atom de carbon. A fost descoperită prima dată în 1834 de un chimist francez, iar de atunci este folosită în numeroase scopuri industriale, comerciale și de cercetare. În imaginrea de mai jos, luată de pe Wikipedia, avem structura cristalină a acestui interesant produs de sinteză:

structura cristalina a ghetii carbonice

Cuvântul gheață vă poate duce cu gândul la ceva rece. Într-adevăr, compusul, numit dry ice în limba engleză, are o temperatură foarte scăzută. Iată pe scurt câteva caracteristici interesante pe care le prezintă:
  • Este mai rece decât gheața clasică.
  • Este incoloră și cu un foarte ușor gust de sifon.
  • Nu este toxică pentru organism.
  • În condiții de presiune și temperatură scăzută sublimează, adică se transformă direct în gaz, fără a trece prin stare lichidă.
Aceste proprietăți o fac foarte utilă în câteva domenii atât alimentare cât și industriale sau de entertaining. De exemplu, este folosită cu succes ca agent de răcire, inclusiv al alimentelor, acolo unde gheața obișnuită e o soluție impractică. Nu doar că este mai eficientă (temperatură mai mică), dar capacitatea de a sublima înseamnă că nu lasă niciun reziduu. Tot sublimarea o face folosită pentru diverse efecte de spectacol, avem deci gheata carbonica pentru efecte speciale, de genul celor pe care le vedeți la teatre sau pe scenă, cu fum. Același efect de fum poate fi creat la servirea anumitor băuturi alcoolice, suplimentar menținându-le reci. Avem deci gheața alimentară, care am zis deja că nu-i toxică și nu schimbă decât, foarte ușor, gustul băuturii. Există, bineînțeles, și alte diverse aplicații în industrie, cum ar fi curățirea anumitor instrumente, utilaje ori mașini, și în chimie sau alte domenii de cercetare.

Această formă de gheață se obține într-un mod relativ simplu și este deci un produs accesibil. Ca o curiozitate, pe Marte gheața carbonică este creată în mod natural, înconjurând calotele polare de acolo și fiind actor principal în diverse furtuni, echivalente cu furtunile noastre cu nori ce conțin apă. Ar fi inedit să realizeze cinva un film pe tema asta, nu credeți?

Deși gheața carbonică nu este toxică, sublimarea ei masivă în spații mici, închise, poate produce cantități însemnate de dioxid de carbon în formă gazoasă, care evident că nu-i neapărat recomandată (poate duce la hipercapnie, adică creșterea concentrației de dioxid de carbon din sânge). Cu alte cuvinte, folosiți-o cu grijă și respectând indicațiile prescrise.

În concluzie, dacă până acum nu cunoașteați aproape nimic despre acest produs, pe viitor, când veți participa cu prietenii la un spectacol care folosește mașini de produs fum, sau veți consuma la o petrecere selectă niște băuturi fine, răcite în acest mod, vă veți putea uimi prietenii cu cunoștințele dvs din domeniu. :)

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă