Argumente pro și contra tehnologie

În ultima vreme au apărut nu o duzină, nu o droaie, o multitudine de site-uri și bloguri pe teme de tehnologie. Ceea ce nu-i un lucru rău; tot un blog axat preponderent pe tehnologie este și acesta. Iar apariția acestor site-uri nu ar trebui să mire pe nimeni, deoarece ele nu fac altceva decât să vorbească despre gadgeturile pe care le folosim tot mai des, să dea expresie unei tendințe; sunt, dacă doriți, o oglindă virtuală a unei lumi din ce în ce mai tehnologizată. Dar oare această tehnologizare nu ne face să ne pierdem naturalețea?

ulei de argan

Tehnologia înseamnă totodată și artificialitate. Există azi din ce în ce mai multe voci care susțin că ne îndreptăm spre o lume moartă, o lume care și-a pierdut rădăcinile. Iar dacă ne întrebăm care ne sunt rădăcinile, răspunsul trebuie să se îndrepte spre natură. Zi de zi omul de azi, omul modern se trezește la 6, 7 sau 8 dimineața, la fel ca și ieri și la fel ca acum un an, se spală, își bea cafeaua și apoi merge la job. Petrece acolo 8-10 ore, cu o scurtă pauză de masă, făcând aceleași lucruri pe care le făcea ieri și anul trecut, pentru ca apoi să parcurgă același traseu înapoi spre casă, unde să cineze, să se uite la televizor și apoi să se culce, pentru ca a doua zi să reia procesul. De acord, acum se deplasează cu mașina și nu pe jos, ca străbunicii noștri, dar oare această rutină zilnică, pe care știința și progresul tehnologic ne-au adus-o, nu ne transformă într-un fel de roboți?

Este, cum ziceam, opinia a tot mai mulți militanți pentru reîntoarcerea la o viață pură. Ce ar însemna o viață pură? O viață care să pună accent pe emoții, care să ne readucă în sânul naturii, care să ne facă să ne găsim un sens în iureșul ăsta nebunesc. O piesă de bază în această teorie se referă la alimentație. Mai marii multinaționalelor sau titanilor din comerț afirmă că nicicând omul nu a avut o medie de viață mai mare decât cea de acum. Însă nimeni nu vorbește de calitatea acestei vieți. Milioane de oameni care sunt avizi după știri cu titluri bombastice și cumpără tot mai multe produse alimentare noi de la market, în speranța că poate așa vor acoperi cumva golul din ei. Doar că produsele cumpărate sunt, și ele, atinse de umbra secolului 21.

Am citit un articol în care se specifica că mai mulți cercetători au descoperit că rata de descompunere a cadavrelor a scăzut foarte mult. Motivul, și n-o să vă vină să credeți: chimicalele (E-urile) prezente în produsele alimentare pe care le consumăm zilnic! Vă mai aduceți aminte când ați mâncat, de exemplu, ultima roșie? Și prin asta nu mă refer la roșia cumpărată din magazin: aceea e obținută în seră și nu are niciun gust. Când ați mâncat ultimul fruct natural? Banana de la magazin, apropo, nu se pune. Pentru că este tratată cu diverse substanțe care să-i accelereze creșterea. Fruct cules de voi, cu mâna voastră, din grădină. Deși e posibil ca și acela să fie plin de nitrați.

Câți dinte voi folosesc ulei presat la rece? Ați gustat măcar o dată, să vedeți ce diferență de gust există față de cel pe care-l cumpărăm noi cu bani grei din marketuri? Iar în afară de ulei de floarea soarelui, ați mai folosit alte uleiuri? De rapiță, de măsline, ulei argan, cunoaște cineva? Știți că uleiurile se pot folosi, în afară de prepararea hranei, la masaj sau pentru a parfuma încăperea? Sau că unele dintre ele au chiar efecte terapeutice? Cine să ne spună asta, vânzătorul de zahăr și ulei de la colț? Care își ia și el doza zilnică de informații de pe site-urile comune, majoritatea... pline de subiecte legate de tehnologie?

Care tehnologie, cum spuneam anterior, nu-i rea. Dar poate că nu-i nici de ajuns. Un subiect la care merită să ne gândim.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă