Puțină știință și magie

Ce au în comun nume ca IBM, BRD, Xerox sau Romtelecom cu tema zânelor, ursitoarelor sau a jocurilor pentru cei mici? Ei bine, se pare că toate aceste nume răsunătoare, pe lângă multe altele, au apelat la serviciile unei firme ce organizează petreceri pentru copii. Ceea ce nu-i un fapt chiar atât de neobișnuit: este normal ca astfel de companii sau branduri mari să organizeze uneori petreceri, strângeri de fonduri, să sponsorizeze anumite activități sociale sau reprezentații televizate șamd. Și deci să aibă nevoie de serviciile unor profesioniști în așa ceva. Dar este oarecum amuzant să le vezi siglele pe site-ul infinityevents.ro, care are un aspect și o temă de carte de povești.

magie si stiinta

Și dacă tot suntem la capitolul ăsta, să studiem puțin acest site. Nu o să abordez acum tema fantastică sau a miturilor și poveștilor folclorice, deoarece blogul are puțin o altă orientare. Și nici nu o să revin asupra discuțiilor interminabile despre rolul pozitiv sau negativ al tehnologiei în viața noastră și „deturnarea” copiilor de la jocurile lor clasice, naturale; sunt o grămadă de bloguri și site-uri care tratează acest subiect, așa că le puteți consulta pe acelea. În esență, progresul la care am ajuns nu este rău în sine, la fel cum electrivitatea nu este rea; depinde de noi cum le folosim, ele sunt neutre și ne pot ajuta.

Tema asupra căreia o să mă opresc aici este... una de prejudecăți. Ceea ce aduce nou acest site în peisajul pitoresc mioritic este că poți plăti pentru a crea o poveste magică care să-i includă pe copiii tăi. Subiect care este destul de sensibil. Dintr-un singur motiv: românul nu este obișnuit să plătească. Românul este obișnuit să pirateze. Vă rog să nu negați: câți dintre voi aveți Windows cu licență acasă și câți Windows luat de pe torenți sau din alte rețele p2p? Ne-am obișnuit să nu plătim nici pentru lucrurile care sunt extrem de sofisticate sau avansate, dacă le putem obține gratuit. Cum o să dăm bani în condițiile astea pe ceva absurd: cum să dăm bani pentru ca micuții noștri să aibă parte de niște... jocuri specifice vârstei lor?

Antagonismul situației e accentuat de faptul că, în mod natural, copiii se joacă. E ca și cum ai da bani pentru ca ei să-și dorească ciocolată sau dulciuri. Știi că își doresc asta, este în firea lor, și atunci de ce să plătești, când nici măcar pentru sistemul de operare de pe PC-ul tău n-ai plătit? Și totuși, acest mod de a raționa este o prejudecată. În străinătate există de mult timp asemenea firme care organizează petreceri și ele au o rațiune solidă. Poate că aveți bani, o carieră strălucită dar nu aveți timp să vă ocupați zi de zi de copii. Sau este ziua lor, care-i o dată pe an, și vreți să le lăsați niște amintiri memorabile. Ce poze aveți de pe când erați voi mici? Două trei, mici, alb-negru, uitate într-un colț de sertar? Cum ar fi ca micile voastre comori să rămână cu niște poze mari (HD), colorate, în care să se regăsească pentru totdeauna alături de personajele îndrăgite din basme și povești?

Apoi, faptul că toată lumea s-a jucat în copilărie nu ne face pe toți experți în psihologia copilului, la fel cum faptul că toți conducem o mașină nu înseamnă că suntem toți șoferi sau faptul că toți avem un calculator nu ne transformă pe toți în informaticieni. Jocurile au o anumită influență asupra psihicului celui care participă la ele; în găști de cartier, jocurile pot dezvolta un anumit tip de personalitate, nedorită de părinți. O petrecere organizată de cineva care se pricepe la asta poate din contră, să fie educativă, să trezească setea pentru lectură, pentru poezie, pentru artă.

Dar acestea sunt lucruri fine, poate prea fine și eterate pentru gândirea cetățeanului obișnuit. Totuși, eu mă bucur că astfel de site-uri își fac simțită prezența și aici.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă