Vreți să vedeți Pământul din spațiu?

În caz că n-ați auzit de Stația Spațială Internațională (International Space Station sau ISS în limba engleză), pe scurt, este vorba de o stație spațială experimentală, construită să poată servi drept spațiu de locuit, post de comandă pentru diverse operațiuni legate de cercetarea Pământului, port de întâlnire și acostare pentru nave spațiale mici și alte asemenea. Ansamblamentul orbitează la mică distanță în jurul planetei noastre, cu o viteză de peste 7,7 kilometri pe secundă.

Terra

Ei bine, de circa 7 zile (adică de la 30 aprilie anul curent) pe acea stație se desfășoară un proiect foarte interesant: HDEV (High Definition Earth Viewing sau Vedere de înaltă definiție asupra Pământului). Practic, pe unul din modulele ei au fost montate patru camere de filmat, în poziții diferite, la o temperatură și presiune controlată dar complet expuse radiaților cosmice. Experimentul vizează înțelegerea modului în care aceste radiații afectează echipamentele de filmat, astfel încât pe viitor să putem lua decizii optime cu privire la aparatura pe care-o trimitem în spațiu.

Acum, camerele respective nu stau pur și simplu. Ele filmează, iar fluxul video este transmis non-stop pe Pământ. Așa că atunci când am pus titlul articolului, nu v-am adresat o întrebare retorică sau teoretică. Ci una foarte practică, pentru că acum aveți ocazia să vedeți live pe Geek, via ustream, cum arată Terra privită „de sus”:


Deși toate camerele înregistrează, noi vedem doar prin una la un moment dat. Atunci când se comută pe semnalul de la altă cameră (lucru care se face foarte des), imaginea devine gri sau neagră pentru câteva secunde. De asemenea, cam jumătate din zi stația se află în partea întunecoasă a orbitei (adică Pâmântul se interpune între ea și Soare) și atunci imaginile din nou sunt întunecate. Altfel, mai ales când prindem o cameră într-un unghi foarte bun, imaginile sunt mirifice.

La ISS au pus umărul cinci agenții spațiale (din SUA, Rusia, Japonia, Canada și Europa) iar la amplasarea și designul camerelor au contribuit, într-un proiect deschis publicului, și elevi de liceu.

Mai multe detalii aici.

4 comentarii

psi la 7 mai 2014 la 13:47

so nice! m-au prins emoţiile când după secunde de gri am văzut pământul... :)

Ethos la 7 mai 2014 la 14:06

da, e foarte frumos :)

Anonim la 7 mai 2014 la 22:53

Intr-adevar, emotionant moment...Suntem atat de mici...

Ethos la 8 mai 2014 la 08:44

Mușuroaie de furnici...

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă