Chrome 33, pe bune?

A trecut ceva timp de când ultima versiune de Chrome (care probabil și-a mai făcut un update de atunci, n-am urmărit) îmi tot afișează o interfață nouă, cu un Google mare care tronează deasupra. Bine, e impropriu spus Chrome, deoarece folosesc un browser bazat pe el, Chrome-like dacă vreți, dar până la urmă e același lucru. Deci iată interfața de care vă vorbesc (click pe imagine pentru mărire):

chrome 33

Așa arată prima pagină Chrome după o instalare proaspătă sau o ștergere a datelor de navigare. În timp, cele 8 căsuțe de jos vor fi populate cu site-urile accesate mai des. Avem opțiunea de a elimina un site de acolo dar nu și de a-l fixa în locul respectiv sau de a-l edita. Ceea ce e ok, așa era și înainte. Dar ce caută acea bară de căutare Google, cât Casa Poporului, ocupând cea mai mare parte din ecran? Înainte nu exista așa ceva iar căsuțele cu site-urile de jos erau mari, pe toată pagina.

Mai departe, au dispărut linkurile spre magazinul Chrome, extensii, aplicații și ultimele pagini închise, care erau înainte. Apropo, pentru cei care se întreabă cum fac să dispară butonul Apps de sus: se dă click pe secțiunea de bookmarks și se debifează show apps shortcut. Revenind la caseta de search din mijloc, dacă vrei să cauți ceva în acea bară, ești trimis instantaneu (la prima literă tastată) în bara de URL-uri de sus. Ceea ce îți dă o senzație stranie.

Explicația autorilor a fost cam la modul următor: puțină lume știe că bara de adrese de sus (unde scriem URL-ul site-ului sau paginii web pe care vrem să intrăm) funcționează de mult timp și pe post de casetă de căutare. Adică scrii ceva acolo, dacă e o adresă browserul știe și te duce pe ea. Dacă nu e o adresă, browserul lansează o căutare Google după textul pe care l-ai scris și îți afișează rezultatele.

Dar lucrul ăsta nefiind, se pare, foarte cunoscut, s-a constatat că multă lume deschide o nouă pagina (tab) și intră pe Google pentru a căuta ceva, în loc să scrie ce dorește să caute direct acolo sus. Așa că, pentru a-i „învăța” că se poate căuta și sus, au făcut aceste modificări.

Nu știu dacă pe afoni îi va ajuta cu ceva, dar pentru mine noua interfață reprezintă un pas în spate la capitolul uzability. Sunt sigur că și pentru voi.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă