Hai să ne izolăm!

Majoritatea blocurilor și clădirilor de azi datează dinainte de '89, adică de pe vremea lui Ceaușescu. Într-o epocă înfloritoare, de aur, liderii țării au vrut să arate tuturor că zvonurile cum că românii ar fi izolați sunt complet false. Așa că au construit blocuri și clădiri... neizolate. :) Aici merită să facem o scurtă paranteză și să precizăm că s-au construit mai mult blocuri decât case, ba chiar unele case (și spre sfârșit biserici) au început să fie demolate, pentru că regimul de atunci viza o polulație care să locuiască preponderent la orașe.


Pentru cei care au avut bani, mai ales după revoluție, lucrurile au început să se schimbe. Așa se face că poți să intri în miez de iarnă într-un bloc din BCA și cărămidă, cu pereți groși, și să nu simți vreo diferență față de temperatura de afară, în timp ce în același anotimp poți să intri într-o vilă cu pereții subțiri, de parcă ai zice că sunt din placaj, și să te izbească un val de căldură care se menține înăuntrul acelei vile. Pentru că, spre deosebire de blocul anterior, aceasta e izolată.

Habar n-am care sunt materialele și tehnologiile cele mai bune în uz. Eu n-am văzut decât vata bazaltica, care-i acea vată presărată cu sticlă și cu care trebuie să ai grijă cum umbli, că îți intră pe sub haine și te irită și scapi greu de ea, dar sunt sigur că există și alte metode, deși asta cu vata era renumită ca asigurând o protecție și izolare excelentă. Oricum, probabil noi încă nici nu visăm la tehnologiile moderne de care dispun alții. Care alții? Păi de exemplu chinezii. Ca să dărâmăm un mit cu ocazia asta, și anume acela că tot ce are etichetă chinezească pe el este de proastă calitate. Ia priviți cât le ia chinezilor să ridice ditamai hotelul de 30 de etaje:


Da, exact, 15 zile. Ce ziceți, putem și noi în România la fel? Cu blocuri, cu autostrăzi? :) Chinezii sunt muncitori, și sunt mulți, așă că și-au dezvoltat rapid economia iar la ora actuală o grămadă de state, incluzându-le pe cele americane, le sunt datoare. Anyway, nu știu ce materiale folosesc ei, dar probabil că ceva mai bune decât ale noastre. Sigur că toți producătorii s-au mutat acolo, inclusiv cei din IT (dacă vă desfaceți laptopul, o să găsiți etichetele cu Made in China), dar asta pentru că acolo mâna de lucru e foarte ieftină. Chinezii sunt mulți, așa că își doresc de lucru. Și când li se oferă, se țin de treabă. Asta i-a făcut să urce treptat-treptat și să-și dezvolte economia. Acum exportă o mulțime de produse, din toate categoriile, în toate țările.

izolație

În totală opoziție nu numai cu China dar și cu Europa civilizată și restul lumii, noi continuăm să avem blocurile și casele de pe vremea comunismului, cu pereți reci, siberieni, și să ne izolăm acolo unde nu trebuie, adică în plan economic și politic, ba chiar și social, unde corupția este în floare și după 25 de ani de libertate încă nu am reușit să ne aliniem la țările cu o economie puternică și cu o piață de desfacere înfloritoare. Dar poate, cine știe, în următorii 25 de ani...

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă