Ce culoare ar trebui să aibă tema unui site?

Dacă tot suntem pe net și intrăm zilnic pe bloguri, forumuri sau alte site-uri, ba unii dintre noi chiar administrăm câteva, iată un subiect de gândire care s-ar putea să nu nimereasca chiar ca nuca în perete în legătură cu punctele noastre de interes. De ce? Pentru că, să zicem, putem face o comparație între un site și o locuință. De altfel cuvântul site are în limba engleză chiar și semnificația de loc pe hartă sau chiar punct arheologic, și cred că pentru acest sens avem și noi românescul sit. Nu știu cât de bine o să se impună acesta din urmă dar orișicum: zilnic intrăm în diverse încăperi, ba chiar noi înșine avem un apartament al nostru. Așa că modul în care ele sunt zugrăvite și îngrijite ne poate face ziua mai frumoasă sau mai mohorâtă. La fel și pe net.

culori site

În primul rând, întrebarea din titlu este un compromis. Evident că tema unui site nu este niciodată formată dintr-o singură culoare, la fel cum nici camerele din apartamentul nostru nu vor fi vopsite în aceeași nuanță, cu tavan și podea cu tot. Nici măcar la Casa Albă. :) Tema unui site va avea de regulă mai multe culori predominante sau principale, poate două-trei, și eventual câteva culori secundare, care apar mult mai puțin. Dintre primele, avem fondul (backgroundul) - care poate fi o nuanță uniformă sau de regulă o imagine, similar cu un tapet de perete, acest fond dă tonalitatea generală, de albastru sau gri, de închis sau deschis etc, apoi avem poate încă una sau două culori la header și alte elemente care ies în evidență, aici se dă o anumită tonalitate caracterului general de mai sus. Urmează, desigur, culorile secundare de care vă ziceam, cum ar fi nuanța pentru scris, pentru linkuri și alte lucruri minore.

În opinia mea, putem discuta despre două lucruri. Primul: ar trebui ca aspectul unui site să se asorteze cu nișa lui? Și doi, există niște culori generale care pot fi recomandate, indiferent de nișă? Răspunsul la ambele întrebări cred că este da. La prima întrebare, mi se pare logic ca, dacă faci un site despre sport, să ai culori vibrante, care sugerează dinamism, viață, energie. În timp ce dacă faci un blog despre să zicem turism, poți să folosești o temă care să dea senzația de libertate, de relaxare, cu diverse peisaje etc. În ce privește întrebarea a doua, pe mine personal mă deranjează nuanțele închise.

O să exemplific cu un site de imobiliare. Să zicem că vă interesează prețurile imobilelor, pentru că vreți să vă mutați în Băneasa, sau pentru că ați locuit acolo și aveți deja apartament pe care vreți să-l vindeți, sau pentru că vreți să închiriați ceva acolo, că faceți școală în zonă, ori vă angajați ca agent imobiliar sau din orice alt motiv. Unde, evident, Băneasa este cartierul din București în care se află aeroportul internațional Aurel Vlaicu (sau una din cele două stații meteo de care ne tot zic la televizor și sunt mai cunoscute, a doua fiind parcă la Filaret). Ok, și căutând pe Google apartamente baneasa, ajungeți pe site-ul din link. Ce părere aveți despre tema lui? Vă place?

Mie sincer nu-mi place. Mi se pare prea întunecoasă, prea închisă. Presupun că designerii acestui site au vrut să facă o corelație între nișa imobiliară și aspectul site-ului, oarecum gri, ca o clădire, dar din punctul meu de vedere nu le-a ieșit. Pentru că este un gri întunecat, spre negru, o nuanță dark. Și mie unui asta-mi sugerează eventual un apartament mucegăit, sau în care n-aș dori să locuiesc. Nici corelația cu zona nu cred că îi scoate, pentru că atunci când zic Băneasa, mă gâdesc la ceva spațios, deschis, în orice caz nu la ceva negru. Pe de altă parte, ca regulă generală, mie nu-mi plac fondurile închise. Mi se par greu de citit și totodată sumbre, transmit parcă o stare de depresie vizitatorului.

O să spuneți că nu toată lumea gândește ca mine. De acord. Dar cred că, atunci când vrei să ai o afacere de succes, trebuie să o prezinți nu așa cum îți place ție ci într-un mod care să placă majorității. Și mai precis, într-un mod care să placă majorității potențialilor clienți. Dacă acești clienți ar fi toți fani de muzică rock, probabil o temă dark s-ar justifica. Dar așa, dați-mi voie să am rezerve cu privire la afinitatea oamenilor pentru această culoare. De ce? Pentru că dacă oamenilor le-ar place tonurile închise, am vedea o predominanță a site-urilor dark pe net. Ori realitatea este fix pe dos.

Ceea ce, bineînțeles, nu spune nimic despre soliditatea afacerii din spatele site-ului. Poate că Băneasa este o zonă foarte frumoasă, însorită, primitoare. Și casele sau blocurile de acolo sunt îngrijite și plăcute privirii. Iar Asiel Imobiliare este un nume serios în domeniu. Dar pur și simplu aspectul este prima carte de vizită a unui business. Iar la capitolul ăsta, legat de site cred că mai au de lucru.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă