Ce este un sistem de operare?

Windows, Linux, Mac. Toate sunt sisteme de operare. Dar ce este un sistem de operare și cu ce se mănâncă el? În acest articol voi încerca o scurtă definiție.

Într-un limbaj tehnic, un sistem de operare este o colecție de softuri (adică programe) care gestionează resursele hardware (hard = legat de piesele în sine, partea fizică, concretă) ale unui sistem de calcul (computer, laptop, mobil - tot ce poate fi numit „inteligent”) și oferă diverse servicii de bază pentru celelalte programe care rulează pe el. Și acum să explicăm mai pe înțelesul omului de rând.

sisteme de operare

Să presupunem că o anumită țară sau regiune de pe blog ar fi un calculator. Munții, apele, celelalte forme de relief, clima etc ar constitui piesele calculatorului în cauză. Blocurile, firmele și magazinele ar fi programele din calculator, care fiecare are o anumită funcțiune clară, în timp ce datele pe care le stochează calculatorul ar fi oamenii din acea zonă. Totuși, pentru a putea construi magazine, firme și blocuri (adică programe) care să funcționeze și care să poată găzdui oameni (adică date), acel ținut va trebui prima dată să dispună de o anumită infrastructură. De exemplu, să existe niște șosele, fără de care deplasarea este imposibilă, niște canale de comunicare, o rețea de gaz și una de electricitate etc. Toată această infrastructură este de fapt sistemul de operare al calculatorului.

Un sistem de operare este așadar un prim soft sau program foarte complex, care trebuie instalat pe calculator înainte de a instala alte programe, pentru a-l „formata”, pentru a-i crea o infrastructură, pentru a-l putea transforma din ținut arid în zonă locuibilă.

Alegerea unui sistem de operare depinde de utilizator însă odată făcută și sistemul instalat, el aduce o serie de posibilități și restricții. Adică, aceste sisteme nu sunt compatibile între ele, și asta face ca de exemplu un program pentru Windows să nu poată rula pe Linux sau pe Mac (și invers). La fel cum o sobă pe lemne nu va putea funcționa într-un bloc aflat într-o țară unde se folosește exclusiv încălzire pe bază de gaz sau de energie solară.

Sistemul de operare are un control foarte mare asupra calculatorului pe care lucrează. De exemplu, el este responsabil cu alocarea de resurse și multitaskingul, adică cu faptul că un singur procesor cu un singur nucleu poate executa multiple programe în același timp, și asta pentru că fiecărui program i se alocă o fracțiune din timpul procesorului.

La ora actuală există numeroase sisteme de operare, cel mai cunoscut fiind Microsoft Windows. Pentru că costă, Windows e unul din cele mai piratate softuri de pe glob. Cea mai populară alternativă gratuită la el este Linuxul, care vine în multe variante, numite distribuții. Comparativ cu Windowsul, Linux este mai bine gândit, mai eficient și mai securizat, dar nu la fel de finisat pe exterior și cu mai puține programe sau aplicații scrise pentru el.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă