Un concept interesant

Că tot vorbeam de imagini într-unul din articolele trecute, azi am intrat pe un site mai mult decât interesant. Este vorba de site-ului unui tip Constantin Butuc, și puteți ajunge pe el dacă de exemplu căutați în Google fotograf nunta bucuresti. Pentru că cu asta se ocupă tipul, fotografiază la nunți. Iată o imagine preluată de la el de pe site:

fotografie nuntă

Care cum să vă zic, arată super. Din mai multe puncte de vedere. În primul rând, calitatea imaginii. Apoi, culorile și nuanțele (tonurile) folosite. Pe urmă, efectul curbat, ca și cum ne-am uita printr-un vizor. Toate se combină și dau imaginii conotații simultan rustice (cum să traduc mai bine „grunge”?) și moderne, telurice și stilate. O sumă de contradicții într-o imagine de bună calitate. E doar un exemplu, puteți căuta și altele.

Ideea sau conceptul fiind aici acela de prelucrare. În timp un fotograf obișnuit va face pur și simplu niște poze la diverse evenimente, surprinzând momentul de față și atât, aici putem vorbi de o regie, de un scenariu, de o îmbunătățire care dă un anumit sens și o anumită coerență imaginilor. De exemplu, vă plac modelele țărănești? Sau vă place mult albastrul? Cum ar fi ca toate pozele de la nunta voastră să fie încadrate cumva în astfel de cadre țărănești, sau pe fonduri cu diverse nuanțe de albastru?

Deja nu mai vorbim de niște biete instantanee ci de artă, pentru că aceste poze sunt modificate astfel încât nu să li se piardă esența sau denatureze realitatea pe care o exprimă ci să li se sublinieze anumite trăsături. Operațiunea este una de stilizare. Iar lucrurile nu se opresc aici.

De câte ori nu am avut ocazia să privim o filmare a unei căsătorii? Începând cu ieșirea miresei din casă, apoi cu drumul spre biserică, cununia de la altar, masa festivă și cheful, reacțiile prietenilor și participanților, meniul, în fine, tot tacâmul. Însă câte din astfel de filmări au fost artistice? De aceea nu te poți numi fotograf sau regizor doar dacă ai o cameră care știe trage poze și înregistra video, la fel cum simplul fapt că ai mașină nu îți dă titulatura de șofer sau simplul fapt că ai calculator nu te face informatician.

Filmulețul de pe pagina principală a acelui site este, din nou, regie artistică. Adică, avem acolo și un montaj, o anumită editare a secvențelor, pentru a reliefa ceva. Este mai mult ca un videoclip lucrat decât ca un flux video oarecare. Transmite ceva, îți dă o stare, asta e de fapt și intenția lui. Per ansamblu, o idee mișto, nu? Asta de a face din pozele și filmele nunții tale (sau ale altor evenimente din viața ta) opere de artă.

Cred că Constantin Butuc a fost inspirat să-și numească site-ul CB Studio.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă