Ce este un cooler?

Încep prin a preciza că plănuiam ca zilele trecute să mă ocup mai mult de blogurile din dotare, inclusiv de cel de tehnologie pe care vă aflați, căruia intenționez să-i schimb tema. Dar, cum socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg, zilele trecute am intrat cel mai puțin (din ultima perioadă) pe bloguri. Poate că eram cam înfierbântat, și mi-a fost necesară o pauză, să mă alinieze la răcoarea de afară.

Nu doar oamenii au nevoie de răcoare, ci și mașinile. Mai exact, circuitele integrate pe care anumite componente ale calculatoarelor le au, căci la ele mă refer când spun „mașini”. Mașini de calcul. Și cum componentele unui PC evoluează de la an la an, s-a ajuns la circuite cu milioane sau miliarde de tranzistori, care pot procesa foarte multă informație într-un interval scurt de timp. Dar viteza pe care o pot dezvolta în această direcție vine cu un preț: ele se încălzesc. La propriu. Și după ce trec de o anumită temperatură, se pot deteriora foarte repede.

cooler procesor

Este motivul pentru care calculatoarele sunt dotate de regulă cu cel puțin două ventilatoare, denumite coolere, ce au rolul de a răci anumite piesele critice, cum ar fi: procesorul, placa video, anumite zone din placa de bază, uneori chiar și discul dur. În combinație cu un design inteligent (radiatoare metalice pe care sunt plasate aceste piese, cu rol de a disipa căldura), ele pot controla creșterea temperaturii astfel încât ea să permită o bună funcționare a calculatorului per ansamblu.

Există și alte susteme de răcire, de exemplu bazate pe apă (care sunt și silențioase), dar un cooler este poate soluția cea mai ieftină și la îndemână. În orice caz, cea mai populară.

Poate funcționa un calculator fără ventilație? Da, dar în anumite limite. Dacă să zicem coolerul de pe procesor se strică, pornind calculatorul și folosindu-l efectiv la ceva (vizionând un film, rulând un joc etc) timp de câteva minute, temperatura din procesor poate atinge valori atât de mari încât acesta să se defecteze. Uneori el se va opri înainte de asta, la o anumită temperatură, ca o măsură de protecție.

Este ceea ce mi s-a întâmplat mie la una din unitățile pe care le aveam în uz zilele trecute. După peste 10 ore de funcționare, m-am trezit că PC-ul se oprește brusc. Privind în interiorul unității (prin peretele de sticlă al carcasei), am putut observat că coolerul se desprinsese efectiv de pe procesor și căzuse. Și da, este motivul pentru care n-am mai intrat pe bloguri așa des în ultimele câteva zile...

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă