Windows XP va fi tras pe dreapta la 8 aprilie

AMR-ul e în scădere rapidă cum s-ar zice, Au Mai Rămas 16 zile până când Windows XP va fi scos pe tușă. În ce sens? De la data menționată, Microsoft nu va mai susține oficial acest sistem de operare. Asta înseamnă că nu va mai oferi suport pentru el și nici nu veți mai vedea actualizări dacă îl folosiți (acel Windows Update care la unii nici acum nu funcționează).

Windows XP

De ce este bine ca Windows-ul să-și facă actualizări? Pentru că este folosit de mulți oameni, și prin urmare există multe încercări de a fi spart (viruși concepuți pentru el, tentative de hack etc). Pe măsură ce astfel de amenințări concrete devin cunoscute, pe măsură ce anumite puncte slabe sau erori (bug-uri) sunt descoperite, echipa Microsoft creează patch-uri, adică fișiere sau programe care rectifică aceste erori, acoperă aceste găuri etc, care apoi sunt livrate și instalate pe calculatorul dvs prin intermediul unui Windows Update.

Windows XP

Faptul că după 8 aprilie cei de la Microsoft nu vor mai fi interesați de acest sistem de operare și nu vor mai trimite actualizări pentru el se traduce în aceea că PC-urile pe care este instalat vor deveni, cu timpul, tot mai vulnerabile la amenințări informatice (de exemplu se vor virusa mai ușor). Desigur, puteți rula în continuare sisteme de securitate (de tip firewall, antivirus etc), dar asta nu vă va garanta întotdeauna imunitatea. Analogic, va fi ca și cum ați avea o mică armată defensivă (antivirusul) ce trebuie să apere o cetate ale cărei ziduri devin tot mai putrede și în care apar tot mai multe găuri.

Windows XP

Cine mai folosește azi Windows XP? Multă lume. De exemplu subsemnatul. De ce? Pentru că este un sistem de operare stabil (pentru uzul de zi cu zi), care arată bine și mai ales consumă puține resurse. Ca să rulezi Windows XP, trebuie să ai cel puțin 128 MB de RAM, dacă e să ne luăm după cerințele minime oficiale, deși în realitate îți vor trebui de la 512 MB în sus dacă vrei să pornești mai mult de 2-3 programe sau pagini de net simultan (că veni vorba, un antivirus consumă resurse la greu). Chiar și așa, este mult mai puțin decât cei 2 GB de RAM care-ți sunt necesari doar pentru a rula interfața AERO pe Windows 7.

Windows XP

Windows XP mai este folosit în prezent de marea majoritate a bancomatelor din SUA (am văzut cifre de 95%, 98%) așa că, neactualizate, ele vor deveni ținte mai facile pentru diverși infractori. Tot Windows XP mai este folosit de multe firme din diverse țări, și uneori, pentru a-l schimba, firmele în cauză vor fi nevoite să achiziționeze și computere noi. Ceea ce mă face să sper că peste câteva luni vom asista la o scădere a prețurilor pentru calculatoare second hand și refurbished.

Windows XP

Succesor al lui Windows 2000 și ME, XP-ul a apărut undeva în 2003, dacă bine rețin, iar într-o lume în care lucrurile se schimbă de la an la an (lumea aceasta fiind tehnologia), e deja bărtân. Ceva mai devreme am citit că Microsoft oferă un discount de 100 $ celor care doresc să-l schimbe cu Windows 8 (un fel de program rabla pentru PC-uri). Care însă pe mine nu mă atrage, fiind conceput mai mult pentru tablete și touch screenuri.

Windows XP

Voi ce sistem de operare folosiți?

2 comentarii

Radu Thor la 24 martie 2014 la 10:09

XP! :( Şi îmi place!

Ethos la 24 martie 2014 la 10:28

Și mie îmi place. Încă nu m-am gândit ce voi face după.

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă