Soarele și beneficiile lui

Circula mai demult, e adevărat că mai mult prin filmele science-fiction, ideea unor dispozitive capabile să genereze free energy. Adică energie din nimic. Ceea ce-i ușor utopic. Sau, am putea spune că de fapt există astfel de dispozitive. Doar că ele nu sunt așa cum își imaginează unii, și asta pentru simplul motiv că nu există „energie liberă”. Totul în univers se transformă, nimic nu se pierde, așa că și acea energie, aparent liberă, în realitate provine de undeva, este o transformare sau o captare a altei energii.

Cel mai banal exemplu de energie liberă este cea dată de celulele fotoelectrice. Ce sunt acestea? Sunt celule care captează lumina Soarelui și o transformă în energie electrică. Ceasurile sau calculatoarele solare sunt exemple de astfel de dispozitive, care nu au nevoie de baterii proprii. La o scară mai mare, panourile solare pentru diverse locuințe (din ce în ce mai utilizate astăzi), cum sunt de exemplu cele de pe www.toppanourisolare.ro, sunt un alt exemplu în temă.

cum functioneaza panourile solare

În realitate, evident, nu avem o energie provenind din nimic; în ambele cazuri sursa de energie o constituie Soarele. De fapt, celulele noastre solare reușesc să capteze o infimă parte din această radiație pe care Soarele o emite continuu. Dacă am putea capta/converti mai multă, am realiza chestii extraordinare. Gândiți-vă că tot ce există pe planeta asta, lumina, căldura, condițiile propice vieții - toate se datorează acestei susțineri solare de care beneficiem, fără de care am putea vorbi de o planetă moartă.

Chiar și așa, încet-încet, ne perfecționăm. De exemplu, un astfel de panou solar pentru o locuință (cred că mai mult la case merge, n-an văzut până acum pe blocuri) este ecologic, este sănătos și te poate ajuta să economisești până la 65% din costul facturii lunare de electricitate. Cel puțin așa afirmă cei care le comercializează, și care mai spun că în 5 ani îți amortizezi investiția. Eu nu știu dacă chiar în 5 ani, dar simplul fapt că poți beneficia de ceva economic și perfect natural (spre deosebire de becurile așa-zis economice și care de fapt conțin mercur) este, totuși, un mare pas înainte.

Desigur, sper să văd cât mai mulți astfel de pași în viitorul apropiat. :)

2 comentarii

bazarblog la 5 martie 2014 la 10:56

Nu prea mai e de science-fiction

Ethos la 6 martie 2014 la 15:07

Ai dreptate.

PS: De ce nu te muți pe wordpress.com sau ceva? Nu știu dacă am văzut host mai prost decât blog.com pentru bloguri.

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă